Află mai multe despre inteligența emoțională


Inteligența Emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

Inteligența emoțională reprezintă abilitatea unui individ de a opera și a recunoaște propriile emoții, dar și ale celorlalți, utilizând informațiile emoționale cu scopul de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod empatic și eficient. Cele cinci componente ale inteligenței emoționale se regăsesc în autocunoaștere, autostăpânire, motivație, empatie și stăpânirea abilităților sociale.

Printre avantajele inteligenței emoționale se enumeră: îmbunătățirea relațiilor cu oamenii, comunicarea, dezvoltarea abilității de empatie, creșterea încrederii, reducerea nivelului de stres, gestionarea mai sigură a schimbării, perspectivelor de carieră.

S-a constatat, fără a fi demonstrat științific, că persoanele cu o inteligență emoțională (IE) ridicată au o sănătate mintală mai mare, performanță mai bună la locul de muncă și abilități de conducere. Daniel Goleman a indicat că IE a reprezentat 67% din abilitățile necesare pentru performanțe ca lideri, și a contat de două ori mai mult decât cunoștințele tehnice sau IQ-ul.

Pentru informarea despre termenul Inteligența emoțională și termenii ei exista cateva cărți foarte bune ce ne ajută să înțelegem mai bine importanta, factorii ce-i reprezinta si beneficiile sale.

Una dintre cele mai bune cărți despre inteligența emoțională și factorii este chiar “Inteligenta emotionala” de Daniel Goleman.

Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covărșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne întelegem sentimentele, situația în care ne aflîm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.

Preluând rezultatele cercetărilor contemporane asupra creierului și comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligență. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care masoara inteligenta umana înnăscută și care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieții. Dar autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal și inteligenței sentimentelor.

Inteligența emoțională (EQ) presupune în primul rând conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Ea dă seama de felul în care ne controlăm impulsurile și sentimentele. Deși copilaria este extrem de importantă în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ea poate fi îmbunătățită și cultivată inclusiv la vârsta adultă.

“Oricine este interesat de leadership ar trebui sa citeasca aceasta carte.”The New York Times Book Review

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md:Leahu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Înscrie-te la „Festivalul Filmului de 1 minut”
Next Activezi în domeniul cultural sau creativ? Participă la acest program internațional
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply