Proiectul Baștina mea: istoria prin ochii elevilor


Când ați deschis ultima dată Wikipedia pentru a învăța ceva nou? Ați reflectat vreodată la cine creează articolele pe care le citesc milioane de oameni din întreaga lume? Uneori, acest lucru îl fac elevii. Așa s-a născut proiectul științifico-practic „Baștina mea”, care a reunit sute de elevi și profesori din liceele din municipiul Chișinău, în dorința de a povesti despre patrimoniul nostru bogat și de a-l păstra.

35 de articole unice care aduc la viață istoria.

Sute de elevi au efectuat cercetări timp de câteva luni, au consultat surse istorice, au discutat cu experți și au căutat povești pe care poate nu le-ați auzit niciodată. Totul pentru a crea și completa articole pe Wikipedia, care sunt acum accesibile milioane de utilizatori din întreaga lume.

La concurs au participat 250 de elevi de liceu și 50 de profesori din instituțiile de învățământ din Chișinău. Temele articolelor scrise sunt diverse:

●       Capodopere arhitecturale:  Castelul Mimi și Vila Nazarov ;

●       Simboluri culturale și istorice, incluzând desertul „Baba Neagră”, Nunta Moldovenească и Ритуал Ritualul înmărmântării în cultura populară a spațiului pruto – nistrean;

●       Monumente și locuri emblematice: Ruinele sinagogii funerare Beit Taara и Biserica Adormirii Măicii Domnului din Căușeni.

Multe articole au fost traduse în limbi străine, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă, germană, poloneză, cehă și arabă.

„Lucrările participanților sunt un exemplu despre cum tineretul poate păstra cu grijă moștenirea și să o povestească cu inspirație. Mă bucur foarte mult că există proiecte care arată că activitatea de cercetare poate fi captivantă și că moștenirea națională poate fi o sursă de inspirație pentru noile generații”, a spus membra juriului, directoarea Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, Valeria Suruceanu.

Concursul „Baștina mea” nu este doar despre știință. Este despre mândria de a fi din țara ta, despre responsabilitatea față de patrimoniul cultural și despre cum tineretul poate influența viitorul acesteia.

„De multe ori ne gândim cât de important este să lăsăm o amprentă în istorie. Dar este mult mai important să păstrăm această istorie și să nu o distrugem. Istoria noastră este scrisă nu doar de academicieni, ci și de noi, toți! Iar iubirea de țară începe cu puțin: cu un singur click pe Wikipedia”, a declarat Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale din RM.

„A lucra la acest proiect a fost incredibil de interesant. Colectarea informațiilor, vizitele în arhive, călătoriile prin țară. Nu doar că am studiat istoria și am aprofundat subiectul cercetării, dar am înțeles cât de important este să povestim despre minunata noastră țară altora. E grozav să realizezi că orice utilizator poate intra pe Wikipedia, poate citi articolul nostru și poate afla despre Moldova”, a spus Ecaterina Șoltoian, finalistă a concursului.

Concursul a inspirat elevii și mentorii acestora să continue munca. Organizatorii sunt încrezători că acesta este doar începutul și că, în curând, Wikipedia va fi completată cu și mai multe articole despre cultura, tradițiile și istoria noastră.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Îngrijorat că AI îți va lua job-ul de programator? Învață cum să-l transformi în avantajul tău!
Next Meet U.S. | American Junior Beauty Pageants
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply