5 diferențe între universitate și liceu


Există un soi distinct de curiozitate care se ivește în preajma unei noi etape a vieții și generează o sumedenie de întrebări precum: „Oare cum va fi?”, „Ce se va întâmpla?”, „Pe cine voi întâlni?” „Oare îmi voi găsi prieteni?”, „Dacă nu mă voi descurca?”, „Dacă va fi diferit?”, „Dacă nu mă voi adapta?” ș.a.m.d. Înainte de a începe un nou an școlar, înainte de a participa la un proiect, înainte de a cunoaște un nou grup de oameni sau înainte de a începe facultatea, aceste întrebări ies la suprafață și ne pun pe gânduri.

Când se realizează trecerea de la liceu la facultate, tinerii trec printr-o schimbare fundamentală ce îi vulnerabilizează și este binevenit să fie informați despre ceea ce urmează. În virtutea acestui fapt, iată 5 deosebiri între universitate și liceu:

  1. Un anonimat atractiv. Elevii ce vin din instituțiile preuniversitare mai mici sunt predispuși la o presiune mai mare în anii de liceu pentru a obține rezultate bune și pentru a „păstra” reputația școlii, a familiei, a profesorilor etc. Acest lucru este, adesea, în detrimentul procesului de studiu echilibrat și eficient, întrucât presiunea poate fi prea covârșitoare. Universitatea, în schimb, este o instituție cu mii de studenți și sute de
    profesori care sunt echidistanți și nu pun atât de multă presiune pe cazurile individuale.
  2. Mai multă libertate de decizie. Este important de menționat că universitatea nu este un echivalent pentru lipsa de responsabilități, teme sau sarcini ce trebuie rezolvate, dar, spre deosebire de liceu, oferă mai multă libertate pentru gestionarea și soluționarea acestora. În baza orarului pe care îl ai, poți dispune de mai mult timp pentru rezolvarea temelor sau pentru a citi bibliografia necesară.
  3. Specializare. Chiar dacă universitatea presupune un orar mai încărcat decât la liceu, studenții au mai puține discipline și este mai ușor să coreleze informația, întrucât studiază un singur domeniu și aplică în cadrul seminarelor informația studiată la cursuri.
  4. Independență. Indiferent dacă te afli în același oraș în care studiezi la universitate, dacă locuiești la cămin, chirie sau în comun cu cineva, orarul divers de la universitate, numărul diferit de discipline și necesitatea de organizare a timpului lasă o amprentă inconfundabilă asupra setului de obișnuințe vechi concepute în timpul liceului, obișnuințe cu care plecăm la universitate. Pentru o acomodare mai eficientă și reușită, este necesar să deprinzi alte obișnuințe ce sunt în concordanță cu noul program și, în așa mod, iei primele decizii pe cont propriu ce duc spre o viață independentă.
  5. Un nou grup de oameni. Nimănui nu îi este străin un grup de persoane toxice, cu influență negativă asupra stării de bine. Deși universitatea nu este o excepție, aici ai posibilitatea de a găsi mai multe grupuri de interese, cluburi de discuții sau asociații studențești unde găsești oameni ce împărtășesc aceleași idealuri, interese și valori ca și tine.

Articol elaborat de Anastasia Fusu, intern Youth.md

Articolul a fost dezvoltat cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, în cadrul Programului de Granturi 2024.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Prima ediție a Forumului Jurnalism Comunitar s-a desfășurat la Chișinău
Next Winter Camp: Learning Through Holiday Traditions
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply