Dacă ești student la universitate sau colegiu și te interesează fotografia, această competiție este pentru tine. Fie că este vorba de un documentare directă sau de o interpretare artistică, prin concurs ne dorim să colectăm povești, despre Cimitirele evreiești din Republica Moldova, organizat de Institutul Central European pentru Cercetare și Documentare а Patrimoniul Evreiesc “Centropa“.
Ce puteți face cu aparatul dumneavoastră de fotografiat pentru a respecta cimitirele evreiești? Cum puteți spune povestea lor?
Fie că este vorba de un documentare directă sau de o interpretare artistică, aici depinde de creativitatea personală. Folosiți un obiectiv cu ochi de pește, teleobiectiv sau normal, un aparat foto digital, pe film, Polaroid sau cu orificiu. Concursul se desfășoară în perioada septembrie 2022- 30 aprilie 2023. Astfel colectăm fotografii din orice anotimp.
Concursul face parte din programele educaționale de sensibilizare și inițierea unor discuții critice cu privire la istoria secolelor 20 şi 21, consolidarea interesului de a studia istoria evreilor din localitate şi a fenomenului Holocaustului. Scopul concursului este combaterea prejudecăților, xenofobiei şi antisemitismului prin promovarea gândirii critice și a culturii neuitării promovate de către Institutul Central European pentru Cercetare și Documentare а Patrimoniul Evreiesc “Centropa“, Inițiativa Cimitirelor Evreiești Europene (ESJF) și în Republica Moldova ajutat de Asociația Obștească EcoVisio.
În general cimitirele evreiești pot transmite multă informație, însă de mult ori sunt într-o stare avansată de degradare și se pierd mult din patrimoniul existent și nu păstrează decât fragmente pentru localnici. Un caz interesant de păstrare a unor memorii fotografice a fost datorită faptului că monumentele din cimitirele basarabene sunt deosebit de bogate în decorațiuni, rezultat a utilizării pietrei de calcar care ușor pot fi manevrate și crete forme unicale. Datorită acestui fapt, multe pietre funerare vechi au o mare valoare artistică, atrăgând maeștrii artelor plastice. Astfel, ne dorim să avem o colecție de fotografii unice, care vor păstra istoria cimitirelor evreiești.
Un juriu format din trei fotografi profesioniști, vor alege lucrările câștigătoare. Zece cele mai bune fotografii vor fi tipărite și expuse în locuri prestigioase din mai multe țări.
Pentru premiul întâi se va oferi un certificat cadou în valoare de 1.000 de euro, care va putea fi folosit pentru pentru procurarea unui aparat foto sau video. Premiul pentru locul doi este în valoare de 600 de euro, iar premiul pentru locul trei – 400 de euro.
Vrei să participi la acest concurs. Află mai multe despre reguli, condiții și modul de participare aici.
Persoană de contact: Ion Ungureanu, tel. 079557732, email: ion@ecovisio.org
Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
No Comment