Atât vinul, cât şi celelalte băuturi alcoolice au apărut de mii de ani, integrându-se în istoria omenirii, în viaţa de toate zilele a oamenilor, cu obiceiurile și petrecerile lor. Alcoolul etilic produs pe bază naturală, poate fi consumat, dar care sunt consecinţele asupra organismului uman?
„În viața mea am văzut mi mulți care s-au înecat în vin decât în apă”
Grigore Vieru
Se cunoaște că alcoolul se resoarbe rapid în organism și începe să afecteze creierul unei persoane imediat ce pătrunde în fluxul de sânge, iar în articolul de față vom explora efectele sale asupra organismului în general.
În trecerea prin stomac, alcoolul se resoarbe în proporție de cca 20%, iar restul prin intestinul subţire. Consumul simultan de alimente încetineşte resorbţia, în timp ce luat „pe stomacul gol” alcoolul se resoarbe imediat. Distribuirea în organism se face tot atât de rapid, deşi mai intervin şi unii factori individuali ca: starea de sănătate, oboseala, vârsta, unele medicamente.
Efectul asupra sistemului nervos apare cel mai timpuriu, apoi toate organele sunt afectate. Circa 90% din cantitatea de alcool din organism este transformată şi eliminată. O mică parte este eliminată prin plămâni, rinichi şi transpiraţie. Se constată că abuzul de alcool duce şi la creşterea lipidelor în sânge, prin urmare, obezitatea și hiperglicemia sugerează un consum excesiv de alcool. Pe de altă parte, la unele persoane, în special la copii şi tineri, consumul de alcool poate duce la scăderea glicemiei, apărând confuzia psihică, transpiraţia, tahicardia şi chiar pierderea cunoştinţei.
Iată câteva măsuri pentru a preveni consumul excesiv de alcool și efecte grave ale acestuia:
Măsuri instructiv – educative (cea mai eficientă cale):
- informarea populației prin difuzarea unor date statistice și studii serioase privind efectele alcoolului asupra sănătăţii, capacităţii de muncă, comportamentului social, implicaţiilor demografice şi economice cu ajutorul unor broşuri, pliante, panouri, şi conferinţe pe aceste teme;
- introducerea în programul didactic a unor prelegeri despre alcoolism şi efectele sale;
Măsuri social-economice:
- limitarea producţiei de băuturi alcoolice
- menţinerea unor preţuri ridicate la produsele ce conțin alcool;
- restrângerea spaţiilor de expunere a băuturilor alcoolice;
- interzicerea vânzării de băuturi alcoolice la copii şi adolescenţi;
Pentru alte informații interesante și utile pentru tineri accesează pagina de Facebook sau Instagram Youth.md!
Reporter Youth.md: Berestean Valeria
No Comment