Sondaj: Cât de implicați sunt tinerii în luarea deciziilor? U-Report oferă rezultatele chestionării


sondaj u report moldova

Tinerii din țara noastră nu sunt implicați în luarea deciziilor cu privire la aspectele care le influențează viața. Inițiativele cu privire la aspectele care influențează viața tinerilor nu sunt suficient de luate în calcul către decidenți. Acest lucru sugerează rezultatele sondajului U-Report “Barometrul participării tinerilor în viața socială”, lansat la 14 ianuarie, curent.

Rezultatele sondajului:

Potrivit tinerilor, mai bine de jumătate dintre respondenți, adică 56%, spun că autoritățile naționale nu le iau în calcul opinia – niciodată. Rezultatele arată o agravare cu 4 la sută, față de anul precedent. Totodată, 29% au spus că viziunile le sunt luate în calcul doar uneori. Numai 3% dintre tineri spun că opinia lor este luată în considerare de autoritățile naționale – întotdeauna.

Tabloul este aproximativ același și la capitolul percepția opiniei tinerilor de către autoritățile publice locale. 63% dintre respondenți afirmă că primarul localității natale, nu le ia în calcul opinia nicicând, 21% afirmă că uneori primarul le consultă opinia și doar 4% susțin că părerea lor este întotdeauna, luată în considerare de către autoritatea publică locală. Rezultatul este similar cu cel din 2020, ceea ce demonstrează că percepția opiniei tinerilor de către autorități rămâne încă o provocare. 

În ce privește instituțiile de învățământ, respondenții afirmă că aici există și mai multe lacune. Cu toate că 9% dintre respondenți spun că pedagogii le consultă viziunile întotdeauna, 47% spun că li se întâmplă uneori, iar 10% dintre tineri au spus că profesorii nu iau niciodată în considerare părerea lor. Asta în timp ce anul trecut indicatorul era zero, ceea ce denota o agravare cu 10% față de anul trecut. Fără îndoială, perioada studiilor de la distanță, restricțiile privind distanța fizică și stresul pe fonul pandemiei Covid 19, au lăsat amprenta asupra comunicării dintre elevi și profesori, conexiunea și înțelegerea nevoilor reciproce.

Situația e ceva mai pozitivă la capitolul comunicarea tinerilor cu părinții. 25% dintre respondenți afirmă că părinții (sau îngrijitorii) iau în considerare opinia lor întotdeauna. În timp ce 4% consideră că părerea lor este ignorată de către părinți

La sondaj au luat parte 1,590 de persoane. Rata de participare a fetelor a fost de aproape 5 ori mai mare decât cea a băieților, adică 1,100 la 226 de răspunsuri.

Rezultatele complete ale sondajului pot fi accesate aici.

Despre U-Report:

În calitate de portavoce a tinerilor, U_Report, dezvoltat de UNICEF, susține și încurajează adolescenții, promovează voluntariatul și alte oportunități de dezvoltare, care ar ajuta tinerii de azi să devină adulții independenți și pricepuți, de mâine. Participând la luarea deciziilor, tinerii vor acumula competențe și astfel vor percepe că au puterea de schimba lucrurile.

Încurajăm tinerii se alăture comunității globale U-Report, prezentă în 71 de țări ale lumii. Timp de 3 ani, comunitatea autohtonă a adunat circa 16 mii de tineri din întreaga țară.

U-Report este un sistem sigur de mesagerie, care încurajează tinerii să vorbească despre problemele care contează cu adevărat. Prin sondaje săptămânale oferim tinerilor posibilitatea să-și facă vocea auzită și să-și expună părerea referitor la subiecte sociale pe care le vom pune în discuție. Răspunsurilor colectate ne ajuta să identificăm problema, să informăm decidenții și să facem tot posibilul pentru ca să o soluționăm împreună.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job part-time // PRO DIDACTICA angajează coordonator / coordonatoare de proiect
Next Cursuri online: Câștigă o bursă pentru Școala Europeană de Iarnă ediția 2021
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply