Proiectul de Competitivitate din Moldova caută parteneri pentru extinderea rețelei de Fab Lab-uri din Republica Moldova. La moment această rețea cuprinde Fab Lab Chișinău, care activează pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova, și 3 Fab Lab-uri din cadrul bibliotecilor raionale din Cahul, Drochia și Ungheni, care deja au beneficiat de o finanțare totală din partea proiectului.
Fab Lab-urile regionale sunt dotate fiecare cu imprimante 3D, decupatoare laser, mașini de cusut și brodat computerizate, seturi de robotică și unelte electronice diverse. Acestea funcționează după același principiu ca și toate celelalte Fab Lab-uri din întreaga lume.
Rețeaua globală Fab Lab este o comunitate creativă deschisă de producători, artiști, oameni de știință, ingineri, educatori, studenți, amatori și profesioniști, situați în peste 100 de țări și 1.750 de laboratoare Fab Lab în întreaga lume.
Inițiativa de extindere a rețelei Fab Lab face parte din programul de educație STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică), promovat de Proiectul de Competitivitate din Moldova cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, alături de alți parteneri. Fab Lab-urile oferă acces la tehnologii digitale de fabricație și sunt adoptate din ce în ce mai mult de instituții educaționale din toată lumea ca platforme pentru educația STEAM, invenția tehnică și educarea comunității.
În cadrul programului de extindere Fab Lab vor fi selectate 4 entități, care vor beneficia de suport financiar în formă de echipamente digitale de fabricație, sprijin și mentorat pe parcursul dezvoltării inițiativei. Activitățile Fab Lab-urilor noi create vor fi direcționate către elevi, studenți, antreprenori, membrii comunității locale și persoanele dezavantajate.
Finanțare totală acordată de Proiectul de Competitivitate din Moldova pentru fiecare Fab Lab nou constă în suma de circa 200 000 MDL.
Contribuția partenerilor selectați pentru implementarea Fab Lab-urilor va consta în alocarea spațiului pentru amplasarea echipamentelor și desfășurarea activităților, acoperirea cheltuielilor de întreținere și de remunerare a echipei coordonatoare.
Condiții de eligibilitate:
1. Disponibilitatea alocării spațiilor pentru funcționarea Fab Lab-ului, preferabil 2-3 încăperi alăturate sau conexe, cu suprafața totală de 150 – 200 m2 (spațiu pentru amplasarea echipamentelor, spații de lucru, sală de calculatoare, sală de instruire);
2. Disponibilitatea asigurării accesului public la Fab Lab (minim 5 zile pe săptămână, ideal și în weekend);
3. Disponibilitatea alocării resurselor din partea sectorului public și/sau privat pentru menținerea și desfășurarea activităților în cadrul Fab Lab;
4. Disponibilitatea identificării unei echipe competente pentru – Fab Lab: manager, expert tehnic, coordonator de evenimente și dezvoltare a comunității.
Criterii de selecție:
1. motivația reprezentanților instituției;
2. experiență în desfășurarea proiectelor de implicare comunitară;
3. experiența precedentă a instituției în implementarea proiectelor de dotare cu TIC;
4. experiența în proiecte cu finanțare externă;
5. capacitatea echipei coordonatoare;
6. contribuția proprie pentru finanțarea echipei și activităților ulterioare;
7. suprafața și starea spațiul alocat pentru Fab Lab și angajamentul de a efectua reparațiile în caz de necesitate;
8. amplasarea geografică;
9. relațiile cu autoritățile locale și agenții economici din localitate.
Termenul-limită pentru completarea formularului pentru concurs: 31 ianuarie 2020, ora 18.00.
Toate întrebările legate de concurs pot fi adresate la adresa de email ititirez@chemonics.md până la data de 28 ianuarie 2020.
Despre cum a fost lansat primul Fab Lab regional de la Ungheni, poți citi aici.
No Comment