7 dintre cele mai neobișnuite muzee din Chișinău. Unde se află și ce poți vedea acolo


În Chișinău avem multe muzee, dar neobișnuite – mai puține. În acest articol vă prezentăm șase muzee care ne-au atras atenția prin autenticitatea lor și se diferențiază prin lucrurile pe care le puteți face/vedea acolo.

Selfie Museum

Selfie Museum Chisinau – primul muzeu din Republica Moldova dedicat fotografiilor selfie. Un loc unic de divertisment și experiență interactivă.

Ideea proiectului aparține la doi tineri din Chișinău care, doar în câteva luni, au reușit să-și transforme visul în realitate sub forma unui muzeu al selfie-urilor, iar acum acesta poate fi vizitat de oricine pe strada Mihai Eminescu 55 din centrul capitalei în orice zi a săptămânii.

Muzeul lucrurilor pierdute

Zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică sunt expuse la Muzeul lucrurilor pierdute. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitală. Muzeul a fost construit din temelie pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling. Pereții clădirii sunt din sticlă reciclată, material care asigură o durabilitate înaltă a construcției. Lansarea muzeului a fost susținută de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”.

În total, au fost identificate circa 200 de obiecte, care au fost curățate corespunzător și pregătite pentru a deveni exponate de muzeu.

Locație: mun. Chișinău, extravilan satul Colonița.

Muzeul poate fi vizitat gratuit, cu informare prealabilă.

Grev Kafi Museum

Acest muzeu va fi pe placul tuturor iubitorilor de artă și frumos.

Grev Kafi este pseudonimul a doi artiști care creează fiind coautori, soț și soție, Dl Grigore Cabacinii și Dna Eudochia Fidelskaia. Pe parcursul a mai mult de 60 de ani de activitate ei au creat sute de picturi, în care au depus tot sufletul și au reușit să exprime în picturile sale frumusețea, dragostea și măreția Universului!

Adresă: strada Alexandru cel Bun 115/C.

Muzeul de științe ale Naturii USM

Una dintre cele mai mari colecţii de animale din Europa se găseşte la Chişinău. Cu o istorie de peste 65 de ani, în Muzeul de Ştiinţe Naturale de la Universitatea de Stat din Moldova au fost adunate peste 14 000 de exponate, multe dintre care sunt unice în lume. Colecția valorează sute de mii de euro.

Adresă: Strada Alexei Mateevici 60, sectorul Centru (Facultatea de Biologie).

Muzeul Frumuseții „Viorica-Cosmetic”

Muzeul Frumuseții Viorica punctează o nouă destinație turistică pe harta Chișinăului. Într-o mică, dar foarte interesantă expoziție, veți găsi mostre de produse lansate în diferite perioade de activitate a fabricii Viorica, file de istorie, portretele personalităților care au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării industriei de parfumerie și cosmetică din Moldova, echipamente și dispozitive de epocă, care au fost utilizate în procesul de producție încă de la înființarea companiei în 1989.

Adresă: strada Mesager 1, Chișinău 2069.

Muzeul Cosmonauticii

Muzeul Cosmonauticii din Chișinău se află în incinta Centrului de Creativitate Tehnică a Copiilor și Tineretului, str. Crângului 7.

Muzeul are o mulțime de exponate de nave spațiale autentice (detalii ale unei nave spațiale adevărate – bucșe, fragmente de trapă; un dispozitiv care determină altitudinea, presiunea, temperatura atunci când nava spațială intră în atmosferă; un dispozitiv de orientare către Pământ; o bucată din carcasa ignifugă a vehiculului de coborâre al Valentinei Tereshkova).

În muzeu puteți vedea dispozitivul pentru producerea de biomasă pe orbită „Oaza” – o altă dezvoltare unică a oamenilor de știință moldoveni. Cosmonautul Lebedev a făcut chifteluțe pe Soyuz-13 din „carnea spațială” cultivată de dispozitiv.

Muzeul Regiei Transport Electric Chișinău

O clădire cu trei etaje, ornată cu cărămidă, construită în anii 1913-1916, situată la intersecția străzilor Columna și Mihai Viteazu, astăzi vine să vă dezvăluie, în amănunte cum s-au depănat anii din istoria transportului public electric. Aceasta a fost construită pentru Biroul Societății pe Acțiuni belgiene, care în acea perioadă, a lansat în oraș primul transport electric – tramvaiul.

În interiorul Muzeului este etalată o expoziție fotografică ce ilustrează realitățile dezvoltării transportului public electric din capitală, istoria tramvaielor cu tracțiune de cai, tramvaielor electrice și a celor șapte modele de troleibuz care au circulat în Chișinău. Fotografii memorabile cu secvențe surprinse în timpul muncii, odihnei, și diverse evenimente culturale sportive.

Ion Ceban/Facebook

La fel aici au fost adunate: letopisețul întreprinderii, distincțiile, fotografiile cu lucrătorii emeriți, iar toți acei care lucrează la RTEC de 20 de ani, apar în lista veteranilor. În muzeu sunt păstrate cadourile de la colegii de breaslă din țară și de peste hotare.

Adresă: str. Columna în intersecție cu str. Mihai Viteazul.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Autoare: Cazacu Georgeta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Scienceclubmd vă invită la trainingul „Biotehnologia modernă”
Next Managementul timpului: Cum să reușești în 24 de ore să le faci pe toate
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply