5 lucruri pe care nu le știai despre urșii panda


Urșii panda sunt printre cele mai iubite animale din lume, însă, din păcate, sunt o specie vulnerabilă. Experții susțin că mai există deja mai puțin de 1.900 de urși panda sălbatici și aproximativ 600 în centrele de împerechere și grădinile zoologice din întreaga lume. Așa că am strâns aici 5 lucruri despre ei pe care probabil nu le-ai știut până acum.

Cel mai vechi strămoș cunoscut

Un studiu publicat în 2012 anunța că un strămoș prehistoric al urșilor panda a fost descoperit în Spania după ce dinți fosilizați au fost găsiți în apropiere de orașul Zaragoza. Oamenii de știință cred că specia, numită Agriarctos Beatrix, este cel mai vechi strămoș al urșilor panda, iar paleontologii au spus că are peste 11 milioane de ani.

De asemenea, cercetătorii cred că urșii preistorici ar fi avut tipare similare în alb-negru. Însă, ar fi fost mult mai mici decât urșii panda din zilele noastre. Cel mai probabil cântăreau în jur de 60 kg și se cățărau în copaci pentru a scăpa de prădători. Experții au mai sugerat că urșii panda ar fi provenit din Europa, nu din Asia, așa cum a fost crezut anterior.

Carnivori pe interior

În ciuda faptului că urșii panda sunt erbivori, sunt membri ai familiei urșilor și au sistemul digestiv al unui carnivor. Totuși, urșii panda au evoluat să depindă aproape în totalitate de consumul de bambus care astfel îi face vulnerabili din cauza riscului pierderii de habitat. Urșii panda preferă rădăcinile și lăstarii de bambus și le plac în jur de 20 de specii de bambus.

Un simbol

Urșii panda sunt deseori comparați cu simbolul yin și yang datorită culorilor alb și negru, precum și datorită comportamentului echilibrat și armonios. Urșii panda sunt importanți în istoria Chinei, fiind descriși în Shangsu drept „invincibili” și „puternici ca tigrul”.

Diversitatea auditivă

Deși urșii panda sunt asemănători altor specii de urși din punct de vedere al mărimii, urșii panda nu scot aceleași sunete precum alți urși. Cu toate acestea, în timpul împerecherii, urșii panda scot sunete asemănătoare caprelor. Totodată, puii de panda scot anumite sunete similare scâncetelor atunci când le este foame sau au nevoie de atenție. În general, urșii panda scot în jur de 13 sunete diferite.

Descoperirea

În urmă cu 150 de ani, doar câțiva oameni văzuseră cu ochii lor sau chiar știau de existența urșilor panda. Primul om din Occident care a aflat de existența acestei specii a fost un misionar francez, Armand David, care a primit pielea unui urs panda de la un vânător în martie 1869. Apoi, David ar fi văzut un urs panda viu pentru prima oară la data de 1 aprilie 1869. A încercat să trimită animalul la Paris, însă, din păcate, ursul panda a murit pe drum.

Ați știut careva dintre curiozitățile prezentate? Pentru a vedea mai multe articole, intrați pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporteră Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Top cărți de dragoste pe care trebuie să le citești
Next Burse pentru desfășurarea cercetărilor academice privind fenomenul de bullying
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − four =