5 limbi care îți vor schimba percepția asupra lumii


limbi străine
Group of people talking and thinking, friends with speech bubbles, vector flat illustration

„Să cunoști o altă limbă este ca și cum ai avea încă un suflet” a spus Carol cel Mare. Într-adevăr, cunoașterea unei limbi străine joacă un rol important în viața unei persoane, deoarece aceasta poate oferi o nouă perspectivă asupra vieții și numeroase oportunități. De studiul limbilor și a rolului acestora în viața umană se ocupă lingviștii.

Urmărește articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva limbi neobișnuite:

Silbo Gomero

Fluieratul în Insula La Gomera (sau Silbo Gomera) servește ca mijloc de comunicare la distanță între unii dintre locuitorii insulei de pe coasta de nord-vest a Africii, pentru a comunica peste ravene (râpi). După dispariția limbii originare guanche, în prezent se codifică, de obicei, limba spaniolă.

Din cauza pericolului dispariției fluieratului ca limbaj practic, la începutul secolului al XXI-lea, Guvernul din Canare a prevăzut învățarea fluieratului în școli, și l-a declarat patrimoniu etnografic al insulelor Canare, în 1999. La 30 septembrie 2009, fluieratul din Insula Gomera, a fost înscris de Unesco în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Pirahã

Pirahã sunt un trib indigen din regiunea Amazonas din Brazilia. Aceștia trăiesc în mare parte de-a lungul râului Maici în pădurea tropicală amazoniană. Limba neobișnuită a acestui trib a fost studiată îndeaproape de lingvistul antropolog Daniel Everett.

În studiile și cărțile sale, Everett afirmă că această limbă nu conține numere sau termeni pentru culori. De asemenea, limba Pirahã poate fi fluierată, fredonată sau codificată prin muzică. Conform estimărilor, ea este vorbită de aproximativ de 250-380 de persoane. Această limbă nu se află în pericol de dispariție, deoarece, tribul Pirahã este în mare parte monolingv.

Taa (sau !Xóõ)

Limba Taa, vorbită în Botswana și Namibia, face parte din grupul de limbi Khoisan.  Aceasta este cunoscută pentru utilizarea consoanelor clic. Astfel de consoane sunt de obicei scrise cu caractere precum ǃ și ǂ.

Clicul dental se asemănă cu interjecția din română țî-țî-țî (care marchează enervarea), iar un alt exemplu de clic este sunetul ce imită tropotul cailor. Se presupune că limba Taa este cea mai complicată din acest grup de limbi, deoarece conține cea mai mare încărcătură de consoane clic. Un studiu a constatat că aproximativ 82 % din vocabularul de bază al acestei limbi conține astfel de consoane.

Esperanto

Esperanto (cel care speră) este cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Limba a fost lansată în 1887 de către Ludovic Lazar Zamenhof, după mai bine de 10 ani de muncă, pentru a servi ca limbă internațională auxiliară. Numărul vorbitorilor de esperanto este greu de stabilit. În funcție de sursă, se menționează între o jumătate de milion și câteva milioane.

Primul dicționar de esperanto pentru vorbitorii de limba română a apărut în 1889. Este menționată în “Cartea recordurilor” ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. În plus, are o scriere pur fonetică: fiecărei litere îi corespunde un singur sunet, și pentru fiecare sunet există o singură literă. În gramatica acestei limbi există doar 16 reguli.

Guugu Yimithirr

În limba tribului aborigen numit Guugu Yimithirr din nordul Australiei nu există egocentrism spațial. Vorbitorii acestei limbi nu cunosc concepte ca „dreapta” sau „stânga”. Ei descriu ceea ce îi înconjoară doar prin intermediul punctelor cardinale și întotdeauna sunt conștienți de poziția lor în spațiu.

Lingvistul Guy Deutscher spune că vorbitorii Guugu Yimithirr dobândesc un fel de „busolă internă” de la o vârstă extrem de fragedă. Dacă acest lucru creează o viziune mai puțin egocentrică asupra lumii, este o chestiune de studiu și dezbatere ulterioară. Totuși, studiile au arătat că vorbitorii de limbi care folosesc direcții cardinale pentru a exprima locații au abilități fantastice de memorie spațială și de navigație. De asemenea, din această limbă provine cuvântul „cangur”.

Există peste 6.500 de limbi, fiecare dintre acestea având o percepție puțin diferită asupra lumii . Astfel, vă îndemnăm să aflați sau să studiați cât mai multe limbi străine pentru a lărgi orizonturile și a privi ceea ce vă înconjoară cu alți ochi!

Vezi și:

Cum să înveți o limbă străină vorbind cu tine însuți?

5 curiozități uimitoare din domeniul lingvisticii

6 tehnici care te vor ajuta să studiezi o limbă pe cont propriu

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter: Maria Ciobanu

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Erasmus+ Youth Exchange în Spania pentru tinerii interesați de problemele mediului
Next Mutația BRCA - ce risc prezintă în lupta cu cancerul
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply