Ziua internațională a prieteniei este sărbătorită la 30 iulie pentru a marca importanța prietenilor și a prieteniei. Ziua susține, de asemenea, rolul pe care prietenia îl joacă în promovarea păcii în mai multe culturi din întreaga lume.
Un prieten este o persoană pe care te poți baza întotdeauna, fiind considerat cea mai apropiată persoană de tine. Este cineva de încredere și autentic, care te acceptă pentru ceea ce ești.
Cu toții știm că trăim într-o lume necruțătoare și că umanitatea se confruntă cu diverse provocări și crize cum ar fi sărăcia, violența și încălcarea drepturilor omului. Prin urmare, pentru a face față acestor provocări și pentru a găsi soluții; este necesar să înțelegem cauza principală care trebuie abordată prin susținerea și apărarea unui spirit comun de solidaritate umană care poate lua diverse forme; una dintre acestea fiind prietenia.
Urmărește articolul de mai jos pentru a te familiariza cu această sărbătoare ce merită a fi promovată și venerată în rândul oamenilor.
Istorie
O sărbătoare internațională a fost sugerată pentru prima dată de World Friendship Crusade. Această organizație a fost fondată de dr. Ramón Artemio Bracho și prietenii săi în Puerto Penasco, Paraguay, în 1958. Aceștia au dorit să sprijine puterea prieteniei și importanța acesteia prin crearea unei culturi a păcii. Așadar, în același an, au decis să sărbătorească Săptămâna Prieteniei în Puerto Penasco și în alte locuri din Paraguay.
În anul următor, au repetat săptămâna și au terminat-o pe data de 30 iulie, declarând-o drept Ziua Prieteniei. De acolo, sărbătorile prieteniei au crescut și s-au răspândit în America; apoi în lume, iar în cele din urmă ONU a declarat Ziua Internațională a Prieteniei în 2011, cu scopul de a stabili o legătură de prietenie puternică între oamenii diferitor țări, indiferent de rasă, culoare, sex și religie și de a pune accentul pe promovarea înțelegerii și respectului pentru diversitate.
Pentru a marca Ziua Internațională a Prieteniei, ONU încurajează guvernele, organizațiile internaționale și grupurile societății civile să organizeze evenimente, activități și inițiative care contribuie la eforturile comunității internaționale pentru promovarea unui dialog între civilizații, solidaritate, înțelegere reciprocă și reconciliere.
Importanța de a avea prieteni
- Prietenii rămân alături în momentele de cumpănă și ne fac să ne simțim speciali.
- În copilărie, prietenii ne ajută să înțelegem și să dezvoltăm obiceiul de a avea grijă unul de celălalt și de a fi generoși
- Să ai prieteni este la fel de important ca și cum ai avea o familie. Nu în zadar se spune: „Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi.”
- Prietenii ne oferă sprijin emoțional, ne ajută, ne ghidează și ne susțin ori de câte ori avem nevoie.
Prietenii marcante ale vremii
- Thomas Edison și Henry Ford
În timp ce realizările lor care au schimbat lumea sunt bine cunoscute, prietenia intensă și autentică dintre Henry Ford și Thomas Edison este mai puțin cunoscută.
Magnatul de automobile, Henry Ford, a dezvoltat o prietenie profundă cu Thomas Edison. Așa-zisa amiciție s-a inițiat când Ford a început să lucreze pentru Detroit Edison Illuminating Company în anii 1890. În 1914, familia Ford a vizitat prima oară familia Edison în Fort Myers, iar în 1916, Ford a cumpărat proprietatea de lângă Seminole Lodge, deținând astfel case de vacanță unul lângă celălalt.
- Helen Keller și Mark Twain
O prietenie între Mark Twain și Hellen Keller părea puțin probabilă, Twain fiind cu 45 de ani mai mare decât Keller. Când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 1894, Helen având doar 14 ani, iar Mark Twain deja 50 de ani. Cu toate acestea, Helen i-a amintit autorului de fiica sa mai mică, Jean Clemens, care este parțial motivul pentru care cei doi s-au îndrăgit unul pe celălalt pentru următorii 16 ani până la moartea lui Twain.
Potrivit lui Keller, Twain avea o mare intuiție despre cum este să fii orb și nu o făcea niciodată să se simtă jenată sau neajutorată. În același timp, era și foarte înțelegător, împărtășind adesea povești și permițându-i lui Helen să le citească pe buze. El a apărat-o și după ce a părăsit Școala de Nevăzători Perkins din cauza acuzațiilor de plagiat.
- John F. Kennedy și Frank Sinatra
Faptul că John Kennedy și Frank Sinatra erau prieteni nu este atât de surprinzător. Însăși natura prieteniei lor este șocantă. Se știe că, în 1960, Kennedy și Sinatra au petrecut un weekend în Palm Springs în casa cântărețului și au călătorit împreună în Las Vegas și New York.
Conform cărții The Kennedy Half-Century, familia Kennedy și Sinatra erau legate de un șef al mafiei din Chicago, pe nume Sam Giancana. Există o legendă conform căreia Joseph Kennedy, tatăl lui John, i-a cerut lui Giancana să-l ajute pe fiul său să obțină victorie în alegerile din 1960. Se pare că Sinatra nu era altceva decât un om de mijloc între mafie și familia politică, transmițând mesajele celor doi.
Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter: Geru Nicoleta
No Comment