Cum trecem pragul clasei întâi, ne este spus că trebuie să ne concentrămc doar pe un lucru, pe cele mai importante și folositoare – pe studii.
Studii sau vise?
Încă de mici copii suntem ademeniți de un anumit domeniu a cărui cerințe coincid cu activitățile noastre favorite. Deja de la o vârstă fragedă suntem gata să răspundem cu încredere și zâmbetul pe buze la întrebarea “Ce vrei să devii când o să crești mare?”.
Această întrebarea este una dintre cele mai populare în rândul copiilor, iar de cele mai multe ori auzim niște răspunsuri pline de speranță, luate din viața de zi cu zi. Cu toții în perioada vârstei preșcolare doream să devenim ca prin magie prințesă sau astronaut, și cât mai repede dacă se putea.
Dar cu toate acestea, grija noastră principală în perioada de adolescență ar trebui să fie studiile. Acestea ne asigura un drum strălucit spre ușa succesului sau spre realizarea visului mult râvnit.
V-aș mira oare dacă aș spune că de-a lungul timpului au existat nenumărate personalități care s-au dezis de studii mult prea devreme pentru autorealizarea sa sau împlinirea unor scopuri pentru propria carieră? Unii au ajuns renumiți datorită acestui lucru, fiind admirați de mii de oameni.
Astăzi, în acest articol, am dori să-ți prezentăm trei personalități care s-au manifestat într-un mod pozitiv în societatea noastră fără deținerea unei diplome de absolvire a liceului sau universității.
Bill Gates
Bill Gates este cunoscut ca fiind co-fondatorul Microsoft Corporation. Acesta ocupă locul 2 în topul celor mai bogați oameni din lume. Câștigându-și faima datorită deținerea acțiunilor Microsoft în anul 2014. Totul s-a început atunci când în anul III acesta a renunțat la cursuri împreună cu Paul Allen, prietenul său din copilărie cu scopul înființării unei companii; care mai târziu a luat denumirea de Microsoft.
Date importante:
1. În anul 1980, Bill Gates realizează prima afacere importantă cu IBM pentru 56.000 dolari. Sistemul de operare MS-DOS este disponibil pe PC-urile produse de IBM.
2. În anul 1985 lansează prima versiune a sistemului de operare Windows.
3. În 1989, lansează Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicații de birou.
4. Din 1986, Microsoft devine companie publică, fiind cotată la bursă.
5. În anul 2000, împreună cu soția sa, înființează fundația de caritate “Bill and Melinda Gates”.
Greta Thunberg
Greta Thunberg este o activistă suedeză de mediu. Greta și-a câștigat recunoașterea internațională datorită promovării opiniei personale asupra crizei existențiale apărută în urma schimbărilor climatice. Aceasta a dobândit o apreciere deosebită din partea tinerilor, datorită modului de exprimare în public, abordând în conferințele de zi sau protestele în aer liber, subiecte legate de problemele climatice.
Greta și-a început cariera după ce și-a convins părinții să adopte un stil de viață sănătos. În august 2018, la 15 ani, a început să-și petreacă zilele de școală în afara parlamentului suedez pentru a solicita acțiuni mai puternice cu privire la schimbările climatice. Sloganul cu care acestea protesta suna astfel: Skolstrejk för klimatet (Greva școloră pentru climă).
Curând, alți studenți s-au angajat în proteste similare, în propriile lor comunități. Împreună, au organizat o mișcare a grevei climatice școlare sub denumirea de Fridays for Future.
Thomas Edison
Thomas Edison a inventat fonograful (primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redare a lor), a inventat becul, a perfecționat telefonul lui Alexander Graham Bell. A pus în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș. Și a inventat kinetoscopul (primul aparat care redă imagini în mișcare). Să nu uităm și de alte peste 1000 de brevete care îi poartă semnătura.
Însă Edison a avut parte de foarte puțină educație formală, mergând la școală doar pentru câteva luni. După ce a fost exclus din școală pe motiv că profesorii săi îl considerau prea încet la minte și la învățătură, mama sa l-a învățat citirea, scrierea și aritmetica singură fără vreun anume ajutor. Întotdeauna a fost un copil foarte curios și a continuat să învețe și singur, păstrând pentru toată viața această credință în auto învățare.
Reporter: Evelina Ciutac
Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.
No Comment