Student în diasporă // Descoperă specificul studiilor în Regatul Țărilor de Jos, de la Greta Guțuleac


Anul 2013 a fost unul care mi-a schimbat viața complet. 2013 a fost anul în care mi-am început studiile în Groningen, Regatul Țărilor de Jos. Motivul pentru care am hotărât să plec a fost nu doar studiile de calitate pe care așteptam cu nerăbdare să le încep, dar și experiența pe care o poți obține trăind în altă țară.

Admiterea la orice conservator din lume are loc mai diferit decât în cazul celorlalte specialități. Din acest motiv, pentru mine a fost important nu doar să colectez și să trimit documentele necesare, dar și să susțin examenele de admitere pentru care mă pregatisem deja de un an înainte. Din acest motiv, eu am vizitat conservatorul și am făcut cunoștință cu viitorii mei pedagogi cu cateva luni înainte de a-mi începe studiile.

În septembrie 2013 a început aventura de neuitat. Mi-am găsit o cameră într-un cămin de studenți, unde mi-am făcut prieteni din toate colțurile lumii de la care am învățat extrem de multe lucruri. Am înțeles că deși suntem toți complet diferiți, în același timp suntem toți la fel și că te poți împrieteni cu oameni cu care nu ți-ai imaginat niciodată că veți ajunge prieteni. Iar cel mai important, că aceste prietenii se mențin și până în prezent.

Primul an de studenție s-a deosebit de restul anilor, pentru că totul era nou și interesant și în același timp, era greu și stresant. Studii, (ore în șir petrecute învățând) petreceri și descoperiri…

Desigur, în viața unui student în țară străină apar foarte des dificultăți: căutarea unei chirii rămâne problema nr. 1 pentru toți. O altă problemă ar fi banii. În ceea ce ține de joburi, eu însă, am fost mai norocoasă decât alți studenți. În timpul studenției am avut ceva part time joburi care nu erau chiar atât de neplăcute. Timp de câțiva ani am lucrat câteva ore pe săptămână în bibliotecă; am lucrat ca pianistă în câteva coruri de amatori în regiunile din apropiere cu membrii cărora eram nevoită să vorbesc în olandeză.

Mi-am găsit elevi cărora le puteam preda ore de pian care mi-au fost de ajutor pentru cursul de metodologie. Organizam uneori concerte mici care mă ajutau și financiar, și îmi dădeau experiență.

Sistemul de învățământ e planificat într-așa fel încât fiecare student este expus unui număr foarte larg de activități și toate au ca scop dezvoltarea multilaterală a fiecăruia. De obicei, fiecare absolvent are deja în spate un bagaj enorm de cunoștințe și experiență, și este gata de viața de după anii studenției. Asta se datorează atât varietății cursurilor cât și practica obligatorie pe care fiecare student este nevoit să o susțină. În cazul conservatorului unde am învățat eu, au avut loc obiecte legate de specialitate: instrument, teorie, istoria muzicii, etc; pedagogie, metodologie și practica; antreprenoriat și dezvoltarea aptitudinilor organizaționale (organizarea concertelor/evenimentelor culturale).

În general aș putea spune că în Regatul Țărilor de Jos, chiar dacă trăiesc într-un oraș mic la nord, nu m-am simțit plictisită niciodată. E un oraș plin de studenți și există toate activitățile și posibilitățile de care ai nevoie pentru a te simți împlinit, iar populația Țărilor de Jos este foarte bine extinsă pe toată țara și nu se simte o concentrare doar în capitală, cum ar fi în alte țări. Cel mai important pentru mine este faptul că aici există foarte multe posibilități pentru artiști și pentru profesioniști care lucrează în domeniul educației. Ceea ce îmi place foarte mult este că aici există o cerere foarte mare de lecții de muzică și nu numai. Populația Olandei nu are frică să înceapă un hobby nou chiar și la o vârstă mai înaintată. Din această cauză există extrem de multe cercuri de amatori și o mulțime de evenimente pentru oricine și pentru orice nivel. Stilul de viață și cultura din Olanda e extrem de deosebită. Să mergi la studii sau la lucru pe bicicletă îmi părea ceva ”exotic”, mai ales dacă afară ploua. Acum însă, nu îmi pot imagina viața fără bicicletă. Am învățat de la olandezi să separ conștient orele de lucru de orele de odihnă; să folosesc agenda pentru a planifica orice detaliu; am învățat cât de important e să fii flexibil trăind în țară străină; am învățat despre mine că sunt mult mai puternică decât mi-am imaginat eu vreodată; am simțit și am înțeles definiția termenului ”open minded”; am învățat de la olandezi că vârsta e doar un număr, și a fi bătrân nu înseamnă că e prea târziu să înveți ceva ce ți-ai dorit tot timpul. Iar ca studentă, am învățat să învăț.

Plecarea la studii în Țările de Jos a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată, mai ales că într-un mod natural m-am acomodat și după absolvire a fost posibil să activez în domeniul meu de specialitate. Am descoperit o lume nouă, m-am redescoperit pe mine însumi, am fost nevoită să ies din zona de confort în care am găsit cele mai de neprețuit lucruri. Am învățat că a fi puternic, flexibil și perseverent sunt cele mai importante calități de care ai nevoie pentru a face față tuturor provocărilor care îți ies în cale.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Proiectul Go Online ajută afacerile ce fac parte din turismul local să se promoveze online
Next America House te provoacă să participi la un concurs de cărți digitale în engleză
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply