5 tineri din Moldova au avut ocazia să participe în cadrul unui schimb de tineret Erasmus+ în Estonia UNITYPLAY. În cadrul proiectului aceștia au devenit creatorii propriilor jocuri, au explorat subiectului incluziunii și au organizat sesiuni cu elevii școlii incluzive Vivere Kool. Vezi cum a fost experiența acestora și cum poți beneficia chiar tu de proiecte similare.
UNITYPLAY – a reunit tineri din Moldova, Ucraina, Armenia, Letonia, Lituania și Estonia. Printre aceștia a fost și un grup din Moldova, inclusiv unii colegi din comunitatea EcoVisio.
Scopul proiectului era să exploreze conceptul de incluziune și să încurajeze dezvoltarea de soluții creative pentru problemele sociale. Participanții au fost încurajați să gândească inovator și să abordeze subiecte precum diversitatea, incluziunea și adaptarea jocurilor pentru diferite categorii de persoane.
Dat fiind faptul că formatul proiectului Erasmus a fost Youth Exchange, tinerii au realizat propriile sesiuni și fiecare țară a avut ocazia să ghideze alți participanți în crearea produsului final. Chiar dacă aceasta a fost o experiență provocatoare, toate grupurile au ajuns cu un joc creat de la zero la finalul proiectului și au avut ocazia să îl pună în aplicare împreună cu elevii din Vivere Kool.
Vivere Kool nu este o școală ordinară, ea a fost creată de către părinții copiilor cu necesități speciale pentru a asigura incluziunea eficientă a copiilor cu necesități similare. În prezent această școală are peste 100 de elevi care învață în această instituție și continuă să creeze proiecte precum UNITYPLAY pentru ca mai mulți tineri să devină mai incuzivi și să aplice aceste principii în viața de zi cu zi.
Pe lângă activități, participanții au avut ocazia să își facă noi cunoștințe din diferite țări, să creeze colaborări cu diverse organizații și să își creeze o mulțime de amintiri din cadrul proiectului.
Iar la întoarcere, participanții din Moldova au realizat o sesiune de informare pentru alți tineri din comunitatea EcoVisio, care au avut ocazia să testeze jocul creat de una din echipe, despre prinți și dragoni. Jocul a trezit multe emoții pozitive, dar și recomandări de îmbunătățire.
Pentru a fi parte din proiectele Erasmus+ Youth Exchange trebuie să ai vârsta între 13 și 30 de ani (iar liderul de grup trebuie să aibă minim 18 ani) și trebuie să aplici fie din partea unei organizații, fie din partea unui grup de tineri (nu poți participa individual). De regulă, trebuie să cunoști engleza la nivel conversațional, dar sunt și excepții în cazul unor proiecte.
Un Youth Exchange acoperă cheltuielile legate de cazare, transport și durează de la 5 la 21 de zile. Pentru a urmări mai multe despre oportunitățile Erasmus+ pentru tineri urmărește pagina de facebook: Info Centru în Moldova pentru Erasmus+Youth & European Solidarity Corps sau paginile organizațiilor de tineret din Moldova.
No Comment