Profesorii din Cahul schimbă metodele de predare pentru a fi în pas cu noile generații


Mentorat, instruire sau burse de studii – sunt doar câteva dintre oportunitățile explorate de profesorii din sudul țării, care își doresc să devină tot mai pregătiți pentru noile generații de studenți. Cu susținerea proiectului „EU4Moldova:Startup City Cahul, în regiunea Cahul sunt dezvoltate mai multe inițiative, care au drept scop creșterea abilităților digitale a cadrelor didactice, îmbunătățirea procesului de studiu și a metodelor de predare, precum și pregătirea viitorilor specialiști. Inițiativele vizează atât profesorii  din gimnazii, licee, colegii, cât și pe cei care predau pentru tinerii care au ales să-și înceapă cariera de pe băncile universităților.

ZOOM” pe orele de studiu cu Svetlana Bîrlea

Svetlana Bîrlea este profesoară la Universitatea  de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De 18 ani predă cu dedicație specialitățile TIC în cadrul universității și îi ajută pe studenți să obțină abilitățile necesare pentru piața muncii de astăzi. A înțeles că pentru a ține pasul cu noile generații de studenți, e nevoie de învățare și de adaptare continuă, de aceea a decis să exploreze online noi domenii de cunoaștere. Și-a consolidat eforturile pentru a realiza marele său obiectiv – să modernizeze curriculumul cursurilor TIC și să digitalizeze procesul de predare – măsuri absolut necesare pentru racordarea educației de profil la tendințele industriei.

„Inițial, aveam temerea că nu voi face față, astfel încât sunt implicată în mai multe activități. Participarea la cursuri m-a ajutat să cunosc lucruri noi, oameni noi și să-mi îmbunătățesc semnificativ competențele, așa încât să pot contribui la formarea unei generații dotate cu abilitățile și competențele necesare pentru profesiile viitorului.”, a menționat profesoara.

Începând din toamna acestui an, prin utilizarea metodelor inovative de predare, profesoara va preda studenților cursul „SQL Fundamentals – Administrarea bazelor de date”, unul dintre cele mai solicitate domenii de pe piața muncii în IT. Circa 41% dintre programatorii din întreaga lume utilizează SQL, iar în Republica Moldova sunt disponibile multe locuri de muncă ce necesită cunoașterea acestora.

Antreprenoriatul de pe băncile facultății

Svetlana Bîrlea consideră că talentul, potențialul și aspirațiile tinerilor din Moldova sunt premise ce permit dezvoltarea sectoarelor economiei naționale. Acesta a fost motivul pentru care a participat și la un program de formare în domeniul antreprenoriatului tehnologic – „Startup UNI” – iar în  acest semestru își împărtășește cunoștințele cu studenții săi. O ediție-pilot a programului s-a desfășurat anul precedent și s-a bucurat de o popularitate imensă în rândul tinerilor, iar „acest fapt reconfirmă spiritul antreprenorial al noii generații și dorința de a crea afaceri bazate pe inovații”, este de părere profesoara

„Cursul „Antreprenoriat tehnologic” a fost o experiență frumoasă și utilă pentru toți participanții  la instruire. Studenții din cadrul Universității de Stat din Cahul  deja au fost familiarizați cu esența acestuia și o parte din ei – chiar instruiți în cadrul programului. Astfel, cei care s-au înscris la curs au fost ghidați cum să-și creeze o afacere de la idee până la aplicare. Acest program este o oportunitate excelentă pentru toți tinerii care doresc să obțină abilități și cunoștințe în domeniul IT și cel antreprenorial.”, susține profesoara.

Mai multe inițiative de dezvoltarea a forței de muncă în regiunea Cahul sunt prezentate pe www.startupcitycahul.md.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie „EU4Innovation Center”, iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Servicii de Weekend” pentru copii la Centrul Republican ARTICO
Next 5 MOTIVE PENTRU A FI VOLUNTAR ÎN CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply