Fabulele și semințele de adevăr pe care le conține


Fabula reprezintă un apel al rațiunii, o voce a gândirii analitice și un mod de a sintetiza materia socială, satirizând ipocrizia și viciile de care suferă nu un singur om, ci milioane.   

Boul și vițelul

În primul rând, țin să menționez că, fabulele relatează istoria unui veac, cu  bune și cu rele, cu aspecte ignorate de societate, dar care țin de educația și cultura fiecăruia. Doar mințile luminate pot rămâne la fel de raționale, având la îndemână privilegii  financiare, deoarece doar rațiunea este elementul care te învață să valorifici oportunitățile unei întâmplări. Un bun exemplu este fabula ,,Boul și vițelul” care demonstrează încă odată cum factorul economic de fapt, arată adevărata indentitate a unei persoane, trufia și insensibilitatea, ignorarea rădăcinilor familiale și ideea că ești unic și irepetabil. După cum afirmă boul ,,-Cine? A mea rudă? Mergi de-l dă pe scară./ N-am astfel de rude, și nici voi să-l știu”, lucru care punctează lipsa omeniei, dar și a bunei-educații.   

Copaciul și dovleacul

 În al doilea rând, vreau să punctez că într-o societate bazată pe competivitate,  într-un punct finit ajung doar persoanele talentate și cu adevărat devotate în procesul de muncă. Există însă și mici expceții, care în prezent sunt frecvent întâlnite, dar care răsplătesc fapta bună, cu ignorarea celor care i-au sprijinit anterior. Astfel, lecturând fabulele copilăriei, vom găsi nu doar o persoană pe care am putea să o asociem cu un om cuminte, chiar modest, ce ajută și este receptiv, iar la altă extremă omul profitor. Un exemplu elocvent este opera ,,Copaciul și dovleacul” în care se accentuează momentul că odată ce uiți de ajutorul oferit anterior, ajungi neapărat în momentul în care vei cădea ,,Văzându-te la înălțime, /Gândește la viitoare/ Și la cele întâmplătoare,/ Nu te înălța cu firea/Pînă nu cerci nenorocirea.”    

În concluzie, fabulele rămân să marcheze în istorie, lacunele comise de generații întregi, pe care doar oamenii înzestrați cu valori vor încerca să le redreseze efectul.

A realizat: Colța Teoctista

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino la America House Anniversary Week
Next CELE MAI MARI COMPANII DE COMERȚ ELECTRONIC DIN LUME
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply