Energia solară posedă nenumărate avantaje vitale pentru viața noastră pe Terra, întrucât lipsa acesteia provoacă absența vieții și supraviețuirii. Totodată, expunerea în exces la razele UV (ultraviolete) conține efecte negative ale sănătății corpului uman. Aceasta poate conduce în scurt timp la arsuri ale pielii, stări de vomă şi hemoragii interne, precum și la alte dereglări ale funcțiilor organismului.
Urmărește articolul de mai jos pentru a te informa despre efectele negative ale radiației ultraviolete, precum și despre metodele de protecție împotriva razelor UV.
Pielea
Expunerea prelungită la radiații ultraviolete determină apariția unor modificări cronice ale pielii. Acestea declanșează pe termen lung:
- diferite tipuri de cancer de piele, dintre care melanomul (cel mai periculos pentu viață);
- un număr crescut de alunițe (anomalii benigne ale melanocitelor);
- lezarea keratinocitelor și a vaselor de sânge;
- leziuni UV de la nivelul tesutului fibros (descrise ca îmbătrânirea determinată de bronzarea de către razele solare);
- Aceasta face ca oamenii să aibă un aspect îmbătrânit al pielii, întrucât organul își pierde elasticitatea și este ridată. Se estimeaza ca mai mult de 2 milioane de cancere non-melanom si 200.000 de melanoame maligne apar în lume în fiecare an.
- Rasaa caucaziană are un risc mai mare de cancer de piele-datorită lipsei relative de pigmentare a pielii.
Ochii
Efectele acute ale radiațiilor ultraviolete asupra ochiului includ:
- dezvoltarea fotokeratitei si fotoconjunctivitei, care seamănă cu arsurile solare ale corneei și ploapelor. Deși sunt dureroase, acestea sunt reversibile, ușor de prevenit prin folosirea ochelarilor de soare; nu sunt asociate cu leziuni pe termen lung.
- dezvoltarea posibilă a unui pterigium (o formațiune opaca, albă sau crem la nivelul corneei); cancer cu celule scuamoase ale conjunctivei și cataractă.
Aproximativ 20 de milioane de oameni sunt în prezent orbi datorită cataractei. Se estimează că mai mult de 20% se datorează efectului direct al razelor ultraviolete. Expertii consideră că fiecare micșorare cu 1% a ozonului stratosferic determină o creștere cu 0,5% a numărului de cazuri de cataractă- provocate de radiațiile UV solare.
- Privirea directă către soare și către alte obiecte foarte stralucitoare poate declanșa leziuni serioase ale celei mai sensibile zone a retinei, numită ,,foveea centralis’’ sau ,,macula lutea’’. Când celulele din foveea sunt distruse, o persoană nu mai poate distinge detaliile. Acesta este o dizabilitate vizuală marcată, întrucât bolnavul nu mai poate citi, coase, privi la televizor; recunoaște fețele, conduce mașina sau realiza orice activitate care implică observarea detaliilor.
Măsuri de protecție:
- Purtarea unei îmbrăcăminte adecvată, a pălariei și folosirea corectă a cremelor cu factor de protecție solară pe pielea expusă
- Pentru protecția ochilor sunt necesari ochelari cu filtru pentru UV Modificarea obiceiurilor poate duce la o expunere mai mica la UV. Acestea includ evitarea ieșirii la soare pe o perioadă de patru ore, la mijlocul zilei, când nivelele de radiații ultraviolete sunt cele mai mari.
- Cremele cu filtre solare cu spectru larg
Persoanele care folosesc creme protective ar trebui să se orienteze spre cele cu factor de protecție mare și trebuie să fie conștienti că acestea sunt destinate protecției pielii și nu pentru bronzare.
Proprietățile reflexive ale solului influențează modul de acțiune al radiațiilor UV. Majoritatea suprafețelor naturale cum sunt iarba, pământul și apa reflectă mai puțin de 10% din radiații. Totuși, zăpada proaspăta reflectă aproape 80%, iar nisipul 10-25%, crescând astfel semnificativ influența razelor ultraviolete față de schiori și înotători. Măsurile de protecție, precum și cele de prevenire a efectelor negative provocate de razele UV, trebuie preluate și în perioada iernatică!
Pentru a te bucura de o vară liniștită și sănătoasă trebuie să ții cont de următoarele reguli:
- Evită să iesi din casă între orele 10:00 si 17:00.
- Îmbracă-te cu haine din bumbac, de preferat de culoare deschisă.
- Poartă ochelari de soare și chipiu sau pălărie pe cap.
- Înainte de a ieși din casă, aplică un strat de cremă cu factor de protecție minimum 30.
- Bea suficientă apă și evită băuturile alcoolice
- Cu siguranță, activitatea razelor ultraviolete are nenumărate efecte negative pentru sănătatea organismului uman. De aceea, este de o importanță vitală preluarea unor măsuri de protecție; astfel contribuind intensiv la prevenirea unor descendențe ale funcțiilor și formelor inițiale ale corpului nostru.
Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Bogdan Maria
No Comment