Cunoaște 3 dintre cele mai importante descoperiri medicale


descoperiri medicale importante

Astăzi, medicina a devenit cu certitudine, una dintre cele mai apreciate domenii atât la nivel național, cât și la nivel internațional. De-a lungul timpului, datorită invențiilor fascinante, descoperirilor unice și ideilor grandioase ale diferitor oameni de știință, domeniul medical, deși se află în continuă evoluare și progresare, a atins un nivel de dezvoltare impresionant. Așadar, ținând cont de aceste lucruri, ne-am gândit să-ți prezentăm 3 dintre cele mai importante descoperiri medicale, pe care ar trebui să le cunoști.

Razele X

Unele dintre cele mai apreciate descoperiri medicale sunt „Razele X”. Acestea au fost descoperite de către unul dintre cei mai renumiți fizicieni, cât și doctori, care au contribuit la revoluționarea medicinei prin intermediul contribuțiilor acestora, și anume Wilhelm Conrad Röntgen. Razele X sunt unde de energie electromagnetică, cu un comportament similar cu cel al razelor de lumină; dar cu o lungime de undă de aproximativ 1000 de ori mai scurtă decât cea a luminii.  Röntgen a descoperit „razele X” experimentând în laboratorul său efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase.

În urma acestui experiment, care a fost realizat pe mâna soției sale, Wilhelm a reușit să obțină o radiografie clară; în care se puteau vedea bine oasele degetelor și un inel, dar nu și carnea. Aceste raze le-au acordat doctorilor din întreaga lume posibilitatea de a observa ceea ce se întâmplă în corpul uman; fără să recurgă la vreo intervenție chirurgicală. Totodată, razele X au permis identificarea și stabilirea unui tratament eficient unora dintre cele mai întâlnite și cunoscute boli ca tuberculoza, dar și identificarea structurii ADN-ului în toată splendoarea sa. În același timp, aceste raze pot cauza apariția unor boli cunoscute, precum diferite tipuri de cancer. 

Anestezia

O altă descoperire medicală, la fel de remarcabilă ca și descoperirea razelor X, este anestezia. Încă din cele mai vechi timpuri, anestezia a fost folosită sub diverse forme, de la administrarea primelor substanțe anestezice, precum opiul sau morfina, la utilizarea gazului cu eter până la utilizarea diferitor tipuri de anestezie, prin diverse căi, fie prin inhalare sau administrare intravenoasă. Anestezia este utilizată până în prezent pentru a permite chirurgilor să efectueze intervenții chirurgicale; fără ca pacientul să simtă vreo durere. Prima operație, unde a fost folosită anestezia, dar nu a fost înregistrată nicio durere; se consideră să fie o extracție dentară.

Această descoperire a fost realizată de către medicul dentist, de origine americană, William Thomas Green Morton, în anul 1846. Pe parcursul vieții sale, acesta și-a dedicat activitatea asupra studiului chirurgiei maxilare. În timpul unei intervenții stomatologice, pentru a realiza o extracție dentară, acesta a folosit gazul cu eter. Faptul că pacienții evitau să meargă la dentist din cauza procedurilor dureroase, l-a determinat pe Morton să realizeze descoperirea aceasta. Înainte să-și testeze noua descoperire pe pacient, acesta a realizat-o mai întâi asupra animalelor. Doar atunci, când acesta a fost convins pe deplin de medicamentul său, l-a prezentat publicului. Acum, William Thomas Green Morton este considerat „Părintele anesteziei”

Vaccinurile

O altă descoperire remarcabilă în ceea ce ține de revelațiile medicale, este cea a vaccinurilor. Înainte de apariția vaccinurilor, milioane de oameni mureau din cauza epidemiilor sau virusurilor; iar cei care reușeau să supraviețuiască rămâneau cu sechele profunde pentru întreaga lor viață. Primul care a reușit să introducă primul vaccin sigur, dar și termenul de vaccinare în lumea medicinei; a fost medicul și omul de știință englez, Edward Jenner, în anul 1796. 

Acesta a fost primul care a inventat o metodă practică și relativ sigură de administrare a vaccinului. Jenner a venit cu ideea de a inocula unui băiat virusul variolei bovine. În urma aceasta, s-a sesizat faptul că băiatul era imun. După un experiment realizat cu succes, în anul 1796, s-a constatat că utilizarea „materialelor” din variola bovină, constituie crearea imunității pentru variola întâlnită la oameni. Acest experiment a constituit baza descoperirii vaccinurilor împotriva tetanosului, rujeolei sau chiar a rabiei. 

După cum ai observat, aceste descoperiri medicale au reușit să contribuie la salvarea numeroaselor vieți, atunci când lumea medicinei nu era atât de dezvoltată. Totodată, aceste descoperiri stau la baza evoluției medicinei și apariției noilor invenții și realizări, care au revoluționat sistemul medical în toată splendoarea sa. 

Reporter Youth.md: Geru Andreea

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cariera Mea: Descoperă profesia de regizor alături de Ion Usatîi
Next Moldova Agroindbank lansează în premieră programul de internship
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply