Albinele – singurele instecte din lume care produc hrană pentru om


albinele - singurele insecte care produc hrană pentru om

Albinele lucrătoare au o durată scurtă de viață. Ele trăiesc aproape 30 de zile în timpul culesului, iar în timpul repaosului de iarnă – câteva luni. Într-un singur stup trăiesc circa 60 000 de albine. Pentru a produce un kilogram de miere, o albină trebuie să viziteze între două și cinci milioane de flori.

Chiar dacă sunt singurele insecte care produc hrană pentru om, cu efecte benefice asupra sănătății, anual, în Republica Moldova, apicultorii declară că pierd familii întregi de albine. Aceste insecte rezistă verilor secetoase sau primăverilor ploioase, dar nu pot face față nivelului mare de pesticide din câmpuri.

În urmă cu un an, la 24 iunie, 2019, în cadrul unui reportaj Europa Liberă, Ștefan Condratiuc, președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova, menționa: „În ultimii 15-20 de ani apicultorii au înregistrat pierderi masive; în Statele Unite ale Americii – de 80%, iar în Europa – 40%. Acesta este efectul folosirii intensive a preparatelor fitosanitare”.

Chiar dacă au fost stabilite interdicții de a utiliza anumite produse periculoase, nu există o claritate cu privire la respectarea acestora. În plus, agricultorii nu manifestă responsabilitate – stropesc culturile în plină perioadă de înflorire a plantelor și nu anunță comunitățile, pentru ca apicultorii să-și adăpostească albinile sau să le schimbe locul, evitând pierderea lor.

După otrăvirea cu chimicale, unele albine suferă și mor, altele – devin agresive, punând în pericol sănătatea oamenilor.

Potrivit portalului ecopresa.md, în 2019, albinele au produs în Moldova aproximativ patru mii de tone de miere. O mare parte din aceasta a fost produsă pentru export. Conform Biroului Național de Statistică, cea mai mare cantitate de miere a fost exportată în Italia, urmată de Slovacia și România.

Decoperiți mai multe informații captivante despre albine:

Autoare: Olga Ojog, elevă.

Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte. 

Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Author: Tineri.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Evenimente pentru tineri: Învață cum să îți depăsești frica de schimbări
Next Termen extins de depunere a dosarelor la Programul municipal de Granturi Mici - 2020
Centrul Media pentru Tineri
About the author

Centrul Media pentru Tineri

No Comment

Leave a reply