Află despre lumea modei din Moldova alături de organizatorii celui mai recent defileu: „Luna lui Cuptor”


Tuturor ni s-ar părea cam subestimat domeniul modei în Moldova și anume din cauza abordării lui de către cei mai maturi sau din cauza stagnării de care a avut parte în ultimul secol, însă avem vești îmbucurătoare de la noile generații care ne promit a lansa o nouă eră a modei și a industriei fashion în țara noastră.

Deci, dacă ești o persoană interesată de modă, dar nu știi de unde să începi sau care e următorul pas, Youth.md te invită să afli alături de designerul Svetlana Cervinscaia; organizatoarea și colaboratoarea ETM Moldova School- Camelia Brashovski și un spectator al celui mai recent și autohton defileu Eugenia Brashovski, opiniile despre dezvoltarea modei în Moldova.

 Cum vi se pare atmosferă și în general defileul?

Camelia: Foarte nice, începând cu faptul că pentru mine e prima dată când organizez astfel de evenimente și ca pentru prima dată, eu cinstit sunt foarte încântată; am vorbit și cu modelele din backstage și ele sunt foarte încântate; într-adevăr sunt emoții, dar cumva încercăm să le aplanăm ca să fie totul bine.

Eugenia: Pare a fi interesant, colecțiile sunt fresh, colorate. Mie personal mi-a plăcut mult rochia albastră.

Svetlana: Foarte frumos, și ca concept, și ca aesthetic. Totul e bine aranjat și plăcut.

Povestiți-ne mai mult despre eveniment și scopul acestuia:

Camelia: În general, evenimentul a fost făcut cu scopul de a sponsoriza tinerii designeri și brandurile autohtone și de a promova agenția de modeling ETM Moldova care ne-a oferit modele, ideea fiind o colaborare dintre mine și ETM Moldova. Pasiunea și dorința de promova tinerele talente, de a scoate în evidență frumosul,  pentru că se merită  scos, au servit ca inspirație pentru noi toți.  Astăzi și-au prezentat colecția brandurile noi, originare: MiOne, IviBrand, Gherman design, Dori Lys,  Centone Moldova și Natalid.md. 

Considerați că Moldova este un loc pentru dezvoltarea domeniului fashion și are vreun viitor strălucit în modă sau că mai este mult de lucru și de ‘pregătit terenul pentru asta’?

Camelia: Moldova a cam rămas în urmă cu moda, dar în ultimii doi ani se observă o creștere îmbucurătoare în acest domeniu. Eu, personal sunt pasionată de promovarea frumosului, oferind lumii posibilitatea de a observa acesta, mă simt în largul meu și tind să aduc Moldova la aceleași culmi cu alte țări.

Svetlana: Desigur că este și are, avem foarte mulți designeri superbi și chiar și o școală foarte serioasă și complexă care deja dezvoltă tinerii spre a avea o percepere a artei vestimentare și spre a crea articole vestimentare de o calitate înaltă în Moldova. Chiar în mod particular avem specialitatea de designer vestimentar în care tinerii lucrează mână la mână cu designerii autohtoni și deja realizați , școala numindu-se Eugen Reabenchi.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Eugenia: Desigur că Moldova e deja în creștere și are foarte multe de arătat, foarte mulți tineri talentați, modele frumoase și persoane care ar fi gata să mai organizeze astfel de evenimente ca cel de azi pe viitor și pentru un public mult mai larg. Cu siguranță Moldova ar putea ajunge la culmile Europei. Deja știu designeri care la moment se manifestă în România și chiar și în Statele Unite. Consider că chiar și acești tineri creatori care astăzi și-au prezentat colecțiile au tot potențialul să se lanseze la nivel European.

Am observat printre modele multe tinere astăzi, considerați că e binevenit ca acestea să își înceapă cariera atât de devreme, necătând de pericolul ca unele ținute să apară vulgare pe ele?

Camelia: Da, susțin întru totul acest salt atât timp cât totul este decent și demn de apreciat, dat fiind faptul că o carieră în domeniul modellingului dezvoltă eleganța și simțul frumosului din adolescență, ceea ce precis nimănui nu i-ar încurca.

Eugenia: Vulgare nu aș spune că pot fi, vulgar e o limită prea înaltă. Unele ținute pot ajunge la nivelul de provocator, dar în nici un caz vulgar; deci da, e binevenit.

Ați mai participa la astfel de evenimente sau ați mai recomanda tinerilor să le frecventeze ?

Camelia: Cu siguranță!

Svetlana: Desigur!

Eugenia: Cu cât mai multe evenimente de genul acesta se frecventează, cu atât mai bine, deci chiar aș recomanda să participați , chiar dacă e la un nivel începător, chiar dacă mai sunt multe lecții de învățat, aș recomanda aceste lucruri să continuie pentru că doar astfel putem implementa ce învățăm în practică.

Sumând toate opiniile de mai sus, putem crea concluzia că #ACASĂsepoate, deci dacă stăteai la dubii – să încerci sau nu o carieră în fashion? Încearcă, se va merita.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md : Naduh Mădălina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Workshop pentru artiști: Cum creăm discursuri cu ajutorul mijloacelor vizuale
Next Ce presupune transparența decizională și cum ne afectează pe fiecare
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =