Coco Chanel – 5 filme și cărți despre legendara creatoare de modă


Fiecare domeniu își are legendele sale. Când vorbim despre modă, nu putem să ne imaginăm decât persoana care a demonstrat că pentru fericire o femeie are nevoie doar de o rochie neagră și un șir de perle.
Cu o viață extraordinară și un impact nemaivăzut, detaliile vieții lui Coco Chanel rămân secrete după legendele inventate de alții, dar chiar și de ea însăși, însă sunt nenumărați regizori și scriitori care au încercat să redea personalitatea ei cât mai detaliat, iar aici vă vom prezenta unele dintre lucrările acestora.

Filmul „Coco to Chanel” 2009

Zeci de nominalizări la premiile Oscar, Cesar și BAFTA. Aproape toată viața lui Gabrielle este înregistrată în Coco Chanel – de la viața de zi cu zi la orfelinat și întâlnirea cu baronul Balzan la primele pălării pentru doamne din înalta societate și deschiderea propriului atelier pe Rue Cambon. Filmul regizorului și scenaristului francez Anne Fontaine arată că nu totul din viața Chanel a venit din talentul ei. Acest lucru se datorează în mare măsură farmecului și carismului care i-a atras pe oamenii bogați.

Cartea „Coco Chanel – legenda și viața” 2011

Una dintre cele mai bune monografii de modă nu numai despre Chanel, dar, în general, a fost scrisă de scriitoarea franceză Justine Picardy. Picardy a trecut prin sute de arhive închise (de exemplu, Fundația Churchill din Cambridge) și a făcut o cronică a celei mai dificile perioade din viața lui Coco pentru istorici – la Parisul ocupat de trupele naziste. Închiderea casei de modă, o aventură cu un baron german, medierea în organizarea negocierilor între Churchill și Schellenberg se încadrează în paginile biografiei timpurii a lui Chanel și a schițelor exclusive de la Lagerfeld.

Cartea „În pat cu dușmanul. Viața secretă a lui Coco Chanel” 2012

Cartea lui Hal Vaughn merită citită după ce a făcut cunoștință cu biografia principală a designerului. Autorul scrie despre perioada celui de-al doilea război mondial, când Coco, potrivit lui, a colaborat cu serviciile de informații germane și a furnizat informații privilegiate din Franța. Hal, fost ofițer al CIA, susține toate faptele cu documente din arhivele italiene, poloneze, britanice și americane, publicate pentru prima dată în monografia sa.

Cartea „Lonely Chanel” 2009

Dintre toate cărțile „adjective” despre Coco Chanel („Chan incompresibil”, „Chan neregulat”, „Chanel misterios”), cea mai fascinantă este „Lonely Chanel”, scrisă de psihanalistul Claude Delay împreună cu echipa casei de modă franceze. Prin urmare – o mulțime de fotografii exclusive, fapte noi din biografie și dovadă că soarta lui Coco a fost mai puțin fericită decât continuarea ei creativă.

Filmul „Coco Chanel” 2008

Această producție de televiziune realizată în 2008 a fost aspru criticată și prezintă parcursul lui Gabrielle Chanel – încă din copilărie și până la moarte. La apusul vieții, Coco Chanel rememorează momentele ei de glorie, de decădere, iubirile și întâlnirile provdențiale. Coco Chanel este interpretată de Shirley Mclaine, iar filmul se remarcă prin faptul că aduce în atenție aspecte mai puțin cunoscute din viața celebrei creatoare de modă.

În ianuarie 1971, Coco Chanel se stingea în camera ei de la hotelul Ritz, din Paris. Lumea modei pierdea una dintre figurile marcante, care a pornit de la zero și a creat un imperiu – casa de modă Chanel. Ea mereu a considerat că luxul lucrului e în păstrarea acestuia în secret, și presupun că a iubit secretele atât de mult, încât a devenit unul dintre cele mai elucidate mistere ale secolului. Sper că o să vă placă să aflați ceva mai mult despre ea, deși un secol mai târziu.


Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Pascal Cristina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Avantajele și provocările Inteligenței Artificiale
Next Descoperă cum poți învăța rapid o nouă limbă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply