Moldova este o țară bogată în monumente ale naturii sau create de om, care ascunde locuri uimitoare pe tot teritoriul său. Descoperă 5 atracții turistice din Republica Moldova pe care trebuie să le cunoști și vizitezi neapărat!
Rezervația peisagistică „Saharna”
Rezervaţia peisagistică Saharna este unul din cele mai pitorești peisaje naturale din bazinul Nistrului. Zona încorporează un complex bogat, datorită cascadei fără asemănare, râului și mănăstirii Saharna și multiplelor stânci. Peșterile de aici au fost locuite încă de oamenii primitivi. La mijloc de pădure, defileul este străbătut de un pârâiaș cu 22 de cascade. Cea mai mare și impresionantă are înălțimea de 4 m. Pe locul căderii, apa a lăsat o urmă adâncă de circa 10 m, numită ”Groapa țiganului”. Rezervația reprezintă un obiectiv deosebit de atractiv pentru vizitatori și remarcabil în amintirile celor care au savurat deja din călătorie.
Rezervația peisagistică „Țipova”
Țipova este una dintre cele mai renumite rezervații naturale din Republica Moldova. Este situată pe malul drept al fluviului Nistru, între satele Horodişte şi Ţipova pe o suprafaţă de 306 ha. Râulețul Țîpova format din numeroase izvoare creează în calea sa cascade, care bucură ochiul vizitatorului. Văile abrupte şi adânci ne amintesc de splendidele canioane muntoase. Cea mai mare parte a teritoriuui o reprezintă coastele pietroase şi abrupte lipsite de vegetaţie. De asemenea, Complexul mănăstiresc „Adormirea Maicii Domnului” datând din secolul XVII este săpat numai în calcar.
Rezervația științifică „Codrii”
Rezervația prezintă un element de identificare pentru neamul nostru – cea mai veche și bogată rezervaţie ştiinţifică din Moldova. Ca suprafață, ocupă o treime din teritoriul Moldovei, însă cea mai atractivă parte se consideră zona centrală. Aici pot fi admirate plante care au ajuns la noi încă din epoca glaciară, aici se pot deosebi ciupercile toxice de cele comestibile, putem studia tot soiul de păsări și de mamifere. Toate acestea se regăsesc în „Muzeul naturii” din incinta rezervației.
Rezervatia Cultural-Naturală “Orheiul Vechi”
Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Pe teritoriu se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cât și moldovenească (sec. XV-XVI). Caracterul pitoresc al văilor înconjurătoare este de o rară frumusețe și de o originalitate deosebită.
Parcul Țaul
Aproximativ la 200 km de Chişinău, la Nord în centrul satului Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer. Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului, dar şi o reţea întreagă, deasă de alei cu diverse compoziţii florale şi partea de jos, care mai mult aminteşte pădurea, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristici pentru diferite zone geografice.
Descoperă mai multă informație interesantă urmărindu-ne pe Telegram, Facebook, Instagram și pe pagina Youth.md!
Reporter Youth.md: Modrînga Ilinca
No Comment