ODIMM a lansat un nou program de suport pentru transformarea digitală a afacerilor


Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova,  care vor să-și digitalizeze afacerile pentru a-și consolida și valorifica potențialul pe piețele interne și externe, vor fi susținute printr-un nou Program de stat.

Astăzi, Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) a lansat Programul de transformare digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul căruia companiile autohtone vor putea accesa  suport financiar nerambursabil de până la 500 mii lei pentru digitalizarea proceselor de producere și prestări servicii.

La evenimentul de lansare a Programului au participat: prim-ministra Natalia Gavriliță, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare și ai misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor/organizațiilor de suport în afaceri și manageri de companii.

Prezentă la eveniment, Prim-ministra Natalia Gavrilița, a afirmat că în ciuda crizelor regionale și situației economice dificile din țară, Guvernul a identificat resursele necesare pentru politici de suport ai antreprenorilor și a aprobat Programul, care pe lângă accesul la granturi va facilita transferuri de expertiză și bunele practici către beneficiari. Astfel, Programul va oferi o abordare integrată de susținere a IMM, prin introducerea unor instrumente digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale. Potrivit prim-ministrei, drept rezultat va crește volumul de investiții în economia națională, vor fi atrase mijloacele financiare externe, iar businessul din Republica Moldova se va transforma după modelul european.

„Acum, când am obținut statutul de țară candidată și suntem nu doar vecini ai UE, ci viitori membri, avem sarcina de a deveni mai competitivi și mai moderni. Să ajungem în dezvoltarea noastră economică statele UE și să demonstrăm că putem nu doar beneficia de statutul de membru, dar și contribui la dezvoltarea întregii Uniuni Europene. În acest sens, contăm pe atingerea tuturor obiectivelor Programului, crearea unor noi locurilor de muncă, creșterea productivității beneficiarilor și vă asigur că vom continua cu finanțarea unor astfel de practici pozitive. Vom putea ieși cu succes din crize doar dacă vom investi în agenții noștri economici, în digitalizarea activității lor și dezvoltarea de noi practici. Împreună muncim, investim și ne integrăm în UE”, a spus Natalia Gavrilița.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a reiterat importanța digitalizării economiei și suportul oferit de stat antreprenorilor ce intenționează să-și digitalizeze afacerile.

„Accelerarea transformării digitale rămâne una dintre cele mai înalte priorități pentru Republica Moldova și pentru Ministerul Economiei, deopotrivă. Dezvoltarea competențelor digitale este esențială atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Iar țara noastră dispune de toate resursele necesare pentru crearea unui viitor digital la noi acasă. Ministerul Economiei își propune să avanseze în continuare procesul de transformare digitală a IMM-urilor prin eliminarea barierelor existente în ceea ce privește politicile, finanțele, competențele și inovarea. Programul lansat astăzi vine să confirme acest suport. De aceea, îndmenăm antreprenorii să beneficieze de condițiile programului, să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, digitalizând-o”, a precizat ministrul Gaibu.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat: Uniunea Europeană a sprijinit programul de transformare digitală a IMM-urilor încă de la începutul acestuia, în 2020. Finanțarea UE a ajutat aproximativ o sută de IMM-uri din zonele rurale să se digitalizeze. Pandemia, prețurile ridicate la energie și perturbarea lanțurilor valorice din cauza agresiunii rusești în Ucraina au adăugat și mai multe constrângeri pentru IMM-uri. Digitalizarea s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru a depăși multe dintre aceste constrângeri. Prin urmare, este de o importanță majoră ca transformarea digitală accelerată să continue și să se extindă. Suntem încrezători că programul de transformare digitală a IMM-urilor va dispensa mai mult sprijin oferit de Uniunea Europeană. Suntem gata să sprijinim în continuare programul care are ca scop promovarea transformării digitale și ecologice a economiei și societății Republicii Moldova în beneficiul populației sale din întreaga țară. Împreună – suntem mai puternici!”

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova a salutat inițiativa de suport pentru digitalizarea afacerilor.

„Acest program va îmbunătăți eficiența și productivitatea afacerilor din Republica Moldova și va reduce costul accesului la noi piețe. Finanțarea nerambursabilă sub formă de granturi, oferite de Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova, vor susține cel puțin 150 de afaceri din Moldova.”

Potrivit directorului interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, pandemia Covid a accentuat tendințele de digitalizare în statele dezvoltate. La nivelul UE, politicile publice țintesc o recuperare economică pe baze sustenabile, iar aceasta presupune, inclusiv, reforme și investiții în digitalizare.  Republica Moldova s-a aliniat acestor obiective, iar acest program urmărește sporirea capacității de recuperare și reziliență a economiei naționale, creșterea competitivității și interacțiunii în raport cu economiile externe.

„Programul de transformare digitală este un mecanism de susținere complex și diferit  față de ce a fost obișnuită instituția noastră până acum. Implementarea acestuia necesită competențe deosebite pe dimensiunea IT, nu doar pentru organizația implementatoare, dar și pentru potențialii beneficiari ai programului. Prin urmare, venim cu un mecanism diferit de implementare, care să asigure nu doar acordarea granturilor, dar și consultanță în identificarea necesităților de digitalizare și scriere a proiectului investițional, precum și acțiuni de mentorat pentru antreprenori în perioada post finanțare.”

Programul oferă o abordare integrată de susținere a ÎMM – urilor prin introducerea instrumentelor digitale, în scopul dezvoltării productivității și competitivității întreprinderilor locale.

Beneficiari ai Programului pot fi ÎMM-urile care:

  • își desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
  • activează de minimum 12 luni pe piață până la data depunerii dosarului la Program, au prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare (prescurtate, simplificate sau complete conform Standardului Național de Contabilitate) pentru ultimul an de activitate;
  •  nu au restanțe față de bugetul public național;
  • dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare. 

Termenul de implementare a  Programului este de 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.

Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026),  promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii  în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Înscrierea companiilor interesate de acest Program de suport, se realizează în regim continuu, completând formularul de pe site.

Imagini video pe privesc.eu: aici.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dansul sportiv- între talent și muncă
Next Vernisarea expoziției „CHIȘINĂUL ÎN CULORI”, 28 iunie 2022
Ecaterina Braguță
About the author

Ecaterina Braguță

No Comment

Leave a reply