Champion of Change, maratonistul Iulian Bercu, despre „misiuni imposibile”, succes, mobilizare și motivație


Este omul pentru care mișcarea e la fel de importantă ca și aerul. A participat la o mulțime de competiții sportive, printre care zeci de maratoane, și se poate mândri cu mii de kilometri alergați la activ. Pentru a-i molipsi și pe alții de pasiunea sa pentru sport, este și organizator de evenimente sportive, multe dintre acestea susțin cauze sociale sau caritabile. Vorbim despre Iulian Bercu – un alt Campion al Schimbării 2020. 

De aproximativ cinci ani, practic nicio zi din viața sa nu trece fără să facă sport, chiar dacă afară plouă sau ninge. Deși la început i-a fost destul de greu, acest lucru nu l-a oprit. Și acum, după ani de antrenamente, sportul a devenit nu doar o plăcere, dar și o necesitate vitală.

„Acum cinci ani lucram în comunicare. Atunci am avut un contract pentru Maratonul Internațional Chișinău. Consultând imaginea maratonului, am gustat din sport. Am început să particip la alergări. În ziua evenimentului, m-am înregistrat la semi maratonul de 21 de km și la maratonul de 42 de km. Am aruncat moneda și m-am înscris la cursa de 42 de km. Cu mari chinuri și lacrimi am ajuns la finish și am spus că nu mai alerg niciodată, ce nu s-ar întâmpla. Așa ca după o lună să revin și să încep să alerg tot mai mult și mai mult. 

Am început de la două maratoane într-o lună, apoi două într-o săptămână, două într-un weekend și am ajuns să am câte două maratoane în aceeași zi. Inițial, toate competițiile au fost niște misiuni imposibile, pentru că niciodată nu puteam să ajung la finish. A urmat satisfacția că pot să mă autodepășesc, iar asta a devenit un fel de dependență”. 

Este printre puținii moldoveni care au participat la „Ultra-Trail du Mont-Blanc”, cea mai prestigioasă competiție de alergare montană din lume. 

„De la prima alergare pe munte, pe o distanță de 40 de km, am ajuns la 250 de km, în Noua Zeelandă, unde am alergat mai multe zile. Și iată așa alergările, munții s-au transformat, încetul cu încetul, într-o ocupație de bază. Acum cinci ani, când am înregistrat Asociația „Run Moldova”, ne-am pus scopul să promovăm alergarea montană în Republica Moldova, într-o țară unde nu sunt munți, și am început să promovăm alergarea în afara orașului. În toți acești ani am reușit să molipsim o bună parte din alergători de pasiunea pentru trail-uri sau, altfel spus, alergatul în natură, în munți. Dacă patru ani în urmă, la una dintre cele mai grele competiții din România am alergat patru moldoveni, peste trei ani participau peste o sută. 

Misiunea „Run Moldova” este una socială, vrem să atragem oameni prin competiții și locuri interesante. Atunci când alegem locul unde vom organiza următoarea cursă, ne propunem totodată să promovăm potențialul turistic al acestui loc. Un alt lucru pe care ni-l dorim este să facem sportul accesibil pentru toți”. 

A reușit să unească oameni foarte diferiți, dar pasionați de sport. Aceasta fiind una dintre cele mai mari victorii personale pe care le-a obținut. 

„Vorbind despre principalul succesul al comunității „Run Moldova”, pot spune că nu e atât faptul că noi, într-o țară în care nu avem munți, am ajuns să avem câte cinci competiții internaționale (cu participanți din Ucraina, România și alte țări europene), dar faptul că am reușit să adunăm într-o pasiune comună oameni foarte diferiți, din diferite profesii, cu diferite ocupații – de la vânzători, până la proprietari de afaceri de milioane – toți s-au unit la evenimentele noastre. Este un efect fantastic! Oamenii au început să se cunoască, să se grupeze pentru a se antrena sau a participa împreună la competiții. Sunt foarte receptivi. În momentul când trebuie să ajutăm pe cineva, toți se adună. Un astfel de nivel de prietenie într-o comunitate de sportivi nu am văzut nicăieri. E un lucru foarte frumos”.  

O altă inițiativă prin care și-a propus să popularizeze sportul este campania #milionarînpași, care a reușit să adune deja nu un miliard, cinci, sau zece, ci tocmai 12 miliarde de pași. De la alergători profesioniști, până la oameni care nu au alergat niciodată, toți s-au mobilizat și au participat la această campanie socială. 

„A fost o campanie prin care am încercat să stimulăm oamenii să facă mișcare. Foarte mulți spun că nu pot, că nu o să reușească, din acest motiv, ne-am propus să stimulăm oamenii să se miște. Am avut o mare surprindere să descopăr mulți oameni care au început să alerge, inclusiv tatăl meu, care are 70 de ani. Cea mai mare mulțumire nu a fost de la zmeii alergării, dar de la mulți oameni care au făcut primii doi kilometri. Știu cum e să faci 100 de kilometri și cum e să faci unul singur. Cât e de greu să faci primii pași, să te ridici din pat, chiar și atunci când afară e frig”. 

Și călătoriile ocupă un loc important în viața ultra maratonistului Iulian Bercu. „Redescoperă Moldova” este o altă familie din care face parte. În 2020 a redescoperit locuri frumoase de acasă, fiind și o modalitate de a susține turismul local. 

„La începutul pandemiei, când au fost impuse toate restricțiile și am înțeles că nu o să avem evenimente sportive în acest an, mi-am revăzut ocupațiile. Primul pas a fost lansarea campaniei „Susținem afacerile locale”, care a avut un rezultat extraordinar. Ulterior am înțeles că suntem închiși într-o ladă și am reluat proiectul „Redescoperă Moldova”. A pornit cu vreo 4500 de urmăritori și acum numărul acestora s-a apropiat de 20 de mii. În aprilie și mai am vizitat mai multe locuri din Moldova puțin cunoscute până atunci, iar la scurt timp, în vară, acestea erau pline de vizitatori. „Redescoperă Moldova”, ca și parte a proiectului național „Ne-am pornit”, a fost unul dintre motoarele promovării turismului autohton. Pensiunile din țară au simțit rezultatul informării”. 

Își propune și în continuare să organizeze competiții sportive și să bată recorduri, dar are și alte planuri mari. 

„Încercăm să transformăm competițiile sportive în evenimente mai ecologice. Dacă marcajul la toate competițiile în toată lumea se face cu bandă din plastic, noi vrem să trecem la banda din hârtie. Anul acesta am făcut și un test la câteva evenimente. Un alt aspect pe care l-am testat a fost ca fiecare sportiv să utilizeze recipientul propriu pentru lichide, dar nu din plastic. O misiune specială pentru mine, este ca anul viitor să reușesc să fac lobby pentru sportul de amatori, astfel încât autoritățile să înceapă discuțiile pentru legalizarea acestui tip de sport”.

Amintim că Gala Champions of Change 2020 se va desfășura pe 29 decembrie, ora 14.00, unde câștigătorii vor fi premiați, iar trei dintre ei vor obține un grant de 1000 de euro.

Champions of Change 2020 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să îți faci studiile peste hotare? Guvernul Ungariei oferă burse pentru studenți străini
Next Vrei să îți faci studiile peste hotare? Informează-te din experiența altor tineri la evenimentul „Passport to The Future”
Laboratorul de Initiative pentru Dezvoltare
About the author

Laboratorul de Initiative pentru Dezvoltare

No Comment

Leave a reply