Află ce este prolactina și ce rol are în organism


prolactina

Prolactina este un hormon al cărui rol principal este să declanșeze și să susțină producția de lapte (lactația). Prolactina este în mod normal crescută la femeile însărcinate și imediat după naștere. Prolactina este în mod normal scăzută la bărbați și la femeile care nu sunt însărcinate. O substanță chimică produsă de creier denumită dopamină împreună cu hormonul estrogen controlează producția și eliberarea de prolactină de către glanda pituitară.

Funcţiile biologice ale prolactinei sunt numeroase, dar cele mai impotante sunt:

  1. activitatea lactogenică (declanşarea secreţiei lactate)
  2. activitatea galactopoetică (menţinerea producţiei de lapte)

Cum se modifică nivelul de prolactină în cursul vieţii?

La bărbaţi nivelul de prolactină (care este în mod obişnuit mai mic decât la femei) rămâne relativ constant din copilărie până în perioada de adult şi bătrâneţe.

La femei nivelul al prolactinei creşte începând cu perioada de pubertate (odată cu creşterea secreţiei de estrogeni) şi scade după menopauză (odată cu scăderea nivelului de estrogeni). De aici ne dăm seama că principalul factor care stimulează producţia de prolactină este estrogenul.

Nivelul de prolactină crește, în mod natural, în ultima perioadă de sarcină. Această perioadă se referă la următoarele 18 luni după naștere, când are rolul de a bloca producerea de ovule (fiind considerată un anticoncepțional natural) și de a stimula secreția lactată. 

Prolactina mărită poate produce efecte generale neplăcute, inclusiv infertilitate.

Prolactina este unul din hormonii care combat efectele stresului. Este util organismului, dar numai când este secretat în cantități normale. În caz contrar, excesul va provoca probleme. În plus, nivelurile crescute de prolactină pot afecta nivelul de progesteron, acesta fiind un hormon indispensabil sarcinii și menținerii acesteia. În urma unui avort spontan, controlul nivelului de prolactină este necesar pentru a stabili concentrația acestui hormon. O creștere a nivelului prolactinei în sânge poate fi un efect al unor dereglări hormonale tiroidiene sau hipofizare (hipofiza fiind glanda care secretă prolactina). Aceasta determină inhibarea secreției a doi hormoni necesari ovulației, responsabili de dezvoltarea și maturarea ovulului. Prolactina mărită blochează ovulația și determină infertilitate.

Un alt efect al excesului de prolactină se manifestă prin dereglări ale ciclul menstrual, de la reducerea duratei până la absența menstruației. Sunt posibile și afecțiuni ale glandei mamare sau alactoree (apariția secreției lactate în afara perioadei de sarcină sau alaptare). Printre simptome se mai numără și durerile de cap, variații anormale de greutate, creșterea sânilor și tumefacția lor.

Una din cauzele care pot duce la dezechilibre ale nivelului de prolactină pot fi chiar anticoncepționalele hormonale, luate fără recomandarea medicului și fără teste medicale care să identifice tipul de pilulă ideal, compatibil cu particularitățile hormonale ale fiecărei femei în parte.

Deficitul de prolactină este rar întâlnit.

Cele mai serioase complicații le provoacă prolactina mărită. De regulă, prolactina mărită este depistată în urma unor analize de sânge în cursul investigațiilor pe care le face o femeie care dorește să aibă copii și nu reușește.

prolactina

Tratamentul pentru prolactină mărită se face în funcție de cauzele care provoacă acest deficit hormonal și care pot merge de la disfuncții tiroidiene până la afecțiuni tumorale hipofizare. Medicamentele rezolvă de cele mai multe ori complet problema.

Puteți găsi mai multe informații despre activitățile noastre pe site-ul Youth.md sau pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous „Expert-Grup” angajează expert/ă în politici economice și analist/ă în politici economice
Next Festivalul Au Gust organizează un atelier de Artă Urbană cu Radu Dumbrava
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply