Spune „nu” discursurilor de ură – campanie de sensibilizare lansată de ONU Moldova


Spune „nu” discursurilor de ură! #NoToHate este o campanie de sensibilizare a publicului. Aceasta a fost lansată de ONU Moldova, cu privire la impactul negativ al discursurilor de ură și de prevenire a acestora.

Discursul la ură incită la violență și subminează coeziunea socială și toleranța. Efectul devastator al urii nu este, din păcate, nimic nou. Cu toate acestea, amploarea și impactul său sunt în prezent amplificate de noile tehnologii de comunicare. Discursul instigator la ură – inclusiv online – a devenit una dintre cele mai frecvente metode de răspândire a retoricii și ideologiilor divizoare la scară globală și a amenințării păcii.

Organizația Națiunilor Unite are o lungă istorie de mobilizare a lumii împotriva urii de orice fel. Aceasta e orientată spre a apăra drepturile omului și pentru a promova statul de drept. Impactul discursului instigator la ură se întinde pe numeroase domenii de atenție existente ale Națiunilor Unite. De la protecția drepturilor omului și prevenirea crimelor atroce până la susținerea păcii și realizarea egalității de gen și sprijinirea copiilor și tinerilor.

Combaterea urii, discriminării, rasismului și inegalității se află în centrul principiilor și activității Națiunilor Unite. Organizația lucrează pentru a înfrunta discursul instigator la ură la fiecare pas. Acest principiu este consacrat în Carta Națiunilor Unite, în cadrul internațional al drepturilor omului și în eforturile globale de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Strategia și Planul de acțiune al ONU privind discursul instigator la ură

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a lansat pe 18 iunie Strategia și Planul de acțiune al ONU privind discursul instigator la ură.

Această primă inițiativă la nivelul întregului sistem ONU este concepută pentru a combate discursul instigator la ură. Ea oferă un cadru esențial pentru modul în care Organizația poate sprijini și completa eforturile statelor. Strategia subliniază necesitatea de a combate ura în mod holistic. E necesar și respectul deplin pentru libertatea de opinie și de exprimare. La fel, se colaborează cu părțile interesate relevante. Aici se includ: organizații ale societății civile, instituții media, companii de tehnologie și platforme de social media.

Mai multe detalii: aici.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Înscrie-te la „InterPrise” pentru a-ți dezvolta abilitățile antreprenoriale
Next Sesiune de informare despre antreprenoriatul social
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply