Interviu cu psihologa Victoria Gonța: „Consilierea psihologică este pilonul de start spre decizia de a face o schimbare”


Victimele violenței în familie din Ungheni și Cahul pot beneficia gratuit de consiliere psihologică. Și aceasta, grație oportunităților oferite de proiectul „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, desfășurat în 12 comunități-țintă din aceste  raioane. În cadrul programului, peste o sută de femei beneficiază de serviciile de consiliere psihologică.

Am discutat cu Victoria Gonța, psihologă în cadrul proiectului, despre serviciile de care pot beneficia supraviețuitoarele violenței în familie, cele mai frecvente dificultăți cu care se confruntă aceste femei, precum și importanța adresării la psiholog.

Doamnă Victoria Gonța, vă rugăm să ne relatați despre activitatea și rolul dumneavoastră în cadrul proiectului „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”.

Activez de mulți ani deja în calitate de psiholog practic, dar și teoretician în domeniul violenței în familie. Am realizat numeroase cercetări și studii în acest domeniu. În proiectul „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” am rol de expertă. Mă implic activ în toate activitățile desfășurate în proiect: elaborare de programe pentru asistența victimelor violenței în familie, cât și pentru specialiștii care oferă servicii de outreach, consiliere, suport și ghidare în carieră. Lucrez alături de alți specialiști de valoare din țară la elaborarea mecanismului de referire a supraviețuitoarelor violenței la nivel local, în scopul abilitării acestor femei pentru viață și muncă decentă, dar și la rezolvarea practică a problemelor cu care pot să se confrunte acestea.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adresează victimele violenței în familie?

Femeile cu istoric de violență în familie se adresează cel mai frecvent cu probleme de sănătate mentală: anxietate, stări depresive, atacuri de panică, simptome psihosomatice de tip: colon iritat, endometrioză, migrenă etc. De obicei, sunt femei tinere care încă sunt șocate de ceea ce li se întâmplă și sunt confuze privind normalitatea acestor episoade. Atunci când femeile se adresează la ședințele de consiliere în cadrul unor servicii adresate victimelor violenței, manifestă preponderent elementele traumei psihice și exteriorizează trăirile de frică, groază pe care le-au suportat, dar și sentimentul de vină față de copii, rușine față de mediul social. Ele au multe întrebări cu privire la serviciile pe care ar putea sa le acceseze pentru a deveni independente, pentru că cel mai greu pentru ele este să-și refacă viața fără partenerul violent, să-și depășească dependența.

Cât de dispuse sunt femeile victime ale violenței să se adreseze pentru consiliere psihologică?

Unele dintre ele nu cunosc despre faptul că pot să vorbească cu cineva despre ceea ce li se întâmplă până nu ajung în fața psihologului, dar din moment ce au ajuns aici și s-a stabilit  relația terapeutică cu psihologul, ele devin foarte deschise și motivate pentru schimbare. Primele ședințe sunt întotdeauna grele, până se stabilește relația de încredere, dar, cu timpul, povara emoțiilor, amintirile traumatice și neîncrederea scad și femeile devin dispuse să colaboreze cu psihologul.

Care este specificul serviciilor de consiliere psihologică oferite victimelor violenței în familie în cadrul proiectului „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”?

Specialiștii din cadrul proiectului sunt instruiți pentru a oferi suport, a motiva pentru schimbare și a asista supraviețuitoarele violenței în procesul autodeterminării profesionale, în conformitate cu abilitățile și competențele lor, inclusiv prin instruire în educația financiară, traininguri de dezvoltare personală, grupuri de suport, coaching etc.

În ce măsură contribuie consilierea psihologică la reabilitarea și reintegrarea socială a supraviețuitoarelor violenței în familie?

De fapt, consilierea psihologică este punctul de start spre decizia de a face o schimbare, de a găsi puterea necesară pentru această schimbare și a de a ieși din cercul vicios al violenței.  De aceea, este un serviciu extrem de oportun pentru aceste femei.

Cum are loc consilierea psihologică a femeilor din cadrul proiectului „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”?

Ședințele de consiliere psihologică se realizează acolo unde beneficiarele noastre au confortul psihologic și dorința de a comunica. Deseori întâlnirile noastre se realizează față în față, alteori – pe platformele online de comunicare. Este important ca în acest proces să asigurăm beneficiara că totul rămâne confidențial și să îi creăm spațiul propice pentru a se deschide și a-și spune păsul.

Aveți cazuri, situații care v-au marcat și v-au rămas în memorie?

Am cunoscut foarte multe cazuri memorabile și triste, atunci când femeile s-au întors la agresori, dar și multe experiențe pozitive, când supraviețuitoarele violenței în familie și-au reorganizat definitiv viața, au făcut studii, au obținut o profesie și au oferit un viitor frumos copiilor. Există speranța ca victimele violenței să rupă lanțul violenței și să devină independente financiar și avem multe asemenea istorii de succes.

Vă mulțumim mult și vă dorim mult succes în activitatea pe care o desfășurați.

Acest interviu a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea Femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”, implementat de Asociația Obștească „Făclia”, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women Moldova din cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 19 lucruri interesante despre care posibil să nu știi
Next Înscrie-te la un nou workshop marca SpeakUp! Moldova
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply