În anul 2012 la Rio de Janeiro, la Conferința Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă, au fost formulate 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru tot globul pământesc. Află, prin acest articol, tot ceea ce trebuie să cunoști despre ele și cum ne influențează viața în fiecare zi.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate.
Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului
ODD-urile înlocuiesc Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) care, în 2000, au dat startul efortului global pentru combaterea sărăciei.
Realizările cheie ale ODM-urilor
- Mai mult de un miliard de oameni au depășit sărăcia extremă (din 1990)
- Mortalitatea infantilă s-a redus cu mai mult de jumătate (din 1990)
- Numărul elevilor care nu frecventează școala a scăzut cu mai mult de jumătate (din 1990)
- Infectarea cu HIV/SIDA a scăzut cu aproape 40 la sută (din 2000)
ODD-urile au fost create ca să acopere și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități.
Scopul
Scopul a fost de a elabora un set de obiective universale care să soluționeze cele mai persistente provocări cu care se confruntă lumea, din domeniul mediului, politic și economic. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt stabilite că vor fi atinse până în 2030.
Lista ODD-urilor este:
- Fără sărăcie
- Zero foame
- Sănătate și stare de bine
- Educație de calitate
- Egalitate de gen
- Apă curată și igienă
- Energie accesibilă și curată
- Muncă decentă și creștere economică
- Instruire, inovație și infrastructură
- Inegalități reduse
- Orașe și comunități durabile
- Consum și producție responsabile
- Acțiunea asupra climei
- Viața sub apă
- Viața pe pământ
- Pace, justiție și instituții puternice
- Parteneriate pentru obiective
Toate cele 17 Obiective sunt conectate între ele, ceea ce înseamnă că succesul unui obiectiv influențează succesul celorlalte.
Care este rolul PNUD?
În calitate de agenție de dezvoltare a ONU, PNUD se concentrează pe realizarea acestor obiective, prin activitatea în teren desfășurată în aproximativ 170 de țări și teritorii. PNUD oferă sprijin guvernelor pentru a integra ODD-urile în planurile lor de dezvoltare și în politicile naționale. Realizarea ODD-urilor presupune parteneriate dintre guverne, sectorul privat, societatea civilă și cetățeni deopotrivă, pentru a ne asigura că lăsăm generațiilor viitoare o planetă unde viața e mai bună.
Descoperă mai multă informație interesantă urmărindu-ne pe Telegram, Facebook, Instagram și pagina Youth.md!
Reporter Youth.md: Modrînga Ilinca
No Comment