Ținerea unui jurnal – obiceiul minților ilustre și motive pentru a păstra unul în care să scrii zilnic gândurile și ideile tale


jurnal personal motive

Jurnalul este pur și simplu un loc pentru a medita și a scrie. Notițele pe care le consemnezi în jurnal sunt procesul prin care îți formezi propria gândire și deprinzi a cugeta asupra lumii înconjurătoare. Dar în ciuda simplității sale, jurnalul de zi cu zi a jucat un rol cheie în cariera multor oameni de vază.

Jurnalul depozitează însemnările critice, abordările asupra lumii, preocupările și grijile zilnice ale autorului exprimate în gânduri și idei proprii. Prin așa numitul proces, autorul se disciplinează în urmărirea obiectivelor de viață pentru ca mai apoi să le transpună în fapte.

Activitatea de ținere a unui jurnal a pătruns în fiecare nișă de ocupație, începând de la scriitori și terminând cu gânditorii și inventatorii lumii. Charles Darwin, Leonardo da Vinci, Marie Curie, Thomas Edison, Ray Bradbury, Virginia Woolf sunt câțiva dintre mulțimea oamenilor de vază care au ținut un jurnal. Percepții, idei, emoții – toate incorporate în filele subțire care căpătau o adevărată valoare pentru ulterioarele scrieri și invenții.

Din ce motive gânditorii lumii au ținut și continuă să țină jurnale? Care sunt beneficiile acestei preocupări nobile? Pentru a afla, urmărește cu atenție articolul de mai jos.

Îți descoperi ființa interioară în profunzime

Această activitate te ajută să te descoperi, să îți exteriorizezi sentimentele și gândurile pe care, în mod normal, nu le-ai afișa în compania altora. Cunoscându-te pe tine, vei fi în stare să te pui în pielea oamenilor cu care interacționezi și să ajungi să îi cunoști și pe ei la rândul lor.

Îți urmărești propria evoluție și schimbările la care te supui

Jurnal reprezintă, în mod clar, o evidență permanentă a progresului tău. Recitind jurnalul în care ai scris, retrăiești evenimentele din trecut într-o oarecare măsură, ai ocazia să îți proiectezi o imagine a celui care erai acum câțiva ani și să analizezi cât de mult ai evoluat, cât a mai rămas de realizat și de ce a renunța ar fi o absurditate.

Îți dezvolți abilitățile de scriere

Scriind zilnic în jurnal, devii mai concis și mai iscusit în exprimarea gândurilor, iar scrisul devine mai eficace. Chiar dacă la început nu îți va reuși să ajungi să scrii ceva uimitor de frumos și plăcut spre lecturare, vei învăța pe parcurs, recitind ceea ce ai scris, să devii mai bun și să vezi ce ai putea să îmbunătățești.

Îți gestionezi emoțiile și înveți să faci față obstacolelor care pot apărea

Jurnalul poate fi lumea în care evadezi pentru a-ți însenina starea de spirit. Ori de câte ori te confrunți cu emoțiile negative și ai o neliniște sufletească care îți tulbură armonia interioară, nu ezita să scrii în jurnal. Vei învăța, astfel, să nu îți exteriorizezi negativismul asupra celor dragi, ci să înveți cum să cooperezi cât mai operant cu persoana din tine.

Îți descoperi creativitatea interioară 

Jurnalul este un loc numai bun pentru a da frâu liber creativității și a vedea lumea cu alți ochi și din noi perspective. Notând chiar și cele mai neînsemnate lucruri, ajungi să fii mai ingenios și să vezi frumosul în tot ce ne înconjoară. Lasă-ți imaginația să lucreze din plin, iar la final rezultatul va fi pe cinste.   

Acum, mai mult ca oricând, e timpul să ții un jurnal. Nu doar că vei construi o legătură profundă cu mintea ta, ci vei și învăța să acorzi timp sufletului și minții tale. Și nu uita, oamenii care țin jurnale au viață de două ori.

Youth.md îți dorește să începi scrierea în noul jurnal cu izbândă, iar dacă sfaturile noastre ți-au fost de folos nu uita să ne lași un mesaj pe pagina noastră de Facebook.

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la Congresul de Cooperare transfrontalieră Lublin 2020 și descoperă posibilitățile de dezvoltare în perioada post pandemică
Next Seminar online gratuit pentru antreprenori: „Fonduri Nerambursabile 2020”
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − ten =