Susții Black Lives Matter? Iată câteva cărţi pertinente scrise de autori de culoare.


carți de citit autori de culoare

Descoperă 8 cărţi educative care te vor ajuta să pătrunzi în esenţa mişcării Black Lives Matter.

Indubitabil, secolul 21 aduce cu sine o serie de probleme de tip social, ecologic, politic, economic, ș.a, pe care e firesc ca noi Homo Sapiens, prin intermediul rațiunii, în mod pașnic și diplomat să le soluționăm. 

Impactul cu existența obiectivă însă, ne demonstrează că nu suntem suficient de buni la acest capitol.

Pentru a ajusta situația globală actuală e inevitabil să ne angajăm să privim lumea printr-un spectru larg, să ne autoeducăm și să ne setăm principii/priorități certe, demne de statutul: OM.

Black Lives Matter 

… a început ca o chemare la acțiune împotriva violenței poliției și rasismului din SUA, iar astăzi este o inițiativă globală care încă luptă pentru a confrunta inegalitățile rasiale ale societății, inclusiv prejudecățile din mediul academic și amenințarea sănătății publice de către rasism.

Decesele lui George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Tony McDade, David McAtee și alte nenumărate victime ale poliției americane au scos la lumină efectele rasismului instituționalizat în întreaga lume. Eforturile protestatarilor de a combate aceste probleme, exercitându-și drepturile, au fost preponderent întâmpinate cu violență. 

Pentru a-ți aduce la cunoștință câteva dintre reflecțiile autorilor de culoare, am pregatit o selecție de cărţi (fictiune & nonficțiune) pe care e indispensabil să le citești:

“Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America” de Ibram X. Kendi

Cartea lui Kendi înglobează o privire incredibil de cuprinzătoare asupra istoriei rasismului din America. Scrierea nu este inclusă în categoria “citire ușoară”, însă este o lectură necesară și importantă pentru toată lumea.

“I’m Still Here: Black Dignity in a World Made for Whiteness” de Austin Channing Brown 

Brown expune povestea creșterii ei ca afro-americană în America “destinată doar albilor”. Este o poveste despre creștinismul alb de clasă mijlocie și puterea lui de a perpetua privilegiul și ostilitatea rasială.

“Kindred” de Octavia E. Butler

Butler este un autor magistru de science-fiction. În Kindred, ea antrenează povestea unei femeii de culoare care conduce o călătorie involuntară în timp – în antebelul Sud. 

Prin lentila sci-fiului, se declanșează un roman istoric apăsător, nuanțat și adesea înrădăcinat despre viață pe vremea sclaviei. Deși a fost publicat în 1979, Kindred înfățișează magistral realitatea politică de astăzi.

“Eloquent Rage: A Black Feminist Discovers Her Superpower” de Brittany Cooper

Cooper demonstrează că există frumusețe și forță în a fi surescitat de navigarea lumii într-un corp negru, într-o societate careia îi scade în mod sistematic valoarea. 

Auto/biografia te va convinge că diversitatea solicită împuternicire. În cele din urmă, vei învăța cum să folosești furia constructiv – pentru a lupta împotriva inegalității, discriminării și a altor probleme sociale.

“Locking Our Own: Crime and Punishment in Black America” de James Forman Jr.

Locking Up este o analiză atentă și convingătoare a rolului istoric pe care elitele politice de culoare l-au jucat în ascensiunea încarcerării în masă.

Realitatea abordată îți va contura o opinie riguroasă despre încarcerarea în masă a bărbaților de culoare din America și îți va concentra atenția asupra complexității rasei, claselor sociale și a criminalității.

“Outliers: The Story of Success” de Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell ne conduce într-o călătorie intelectuală prin lumea „valorilor extreme” – cea mai bună și cea mai strălucitoare, cea mai cunoscută și cea mai de succes. 

Dilema pe care o studiază este: Ce îi face diferiți pe câștigători? 

Răspunsul său este că ne concentrăm prea mult pe ceea ce sunt oamenii de succes și prea puțin pe locul de unde provin: cultura, familia, generația și experiențele distinctive ale educației lor. 

De-a lungul drumului, Malcolm explică secretele miliardarilor de software, de ce ai nevoie pentru a fi un mare jucător de fotbal, de ce asiaticii sunt buni la matematică și cum a ajuns Beatles cea mai mare trupă rock.

“Homegoing” de Yaa Gyasi

Gyasi prezintă un roman cu o poveste epică magică, de trei secole, despre colonialism, comerțul cu sclavi, ascendență și traumele transmise de la o generație la alta. 

Povestea ne invită să reconsiderăm cauzele fundamentale ale problemelor noastre de justiție socială din prezent – rasism, încarcerare în masă, sărăcie, discriminare și multe altele.

“The Fifth Season” de N.K. Jemison

Ficțiunea se desfășoară pe o planetă asemănătoare Pământului, care apare întâmplător, cu o activitate geologică semnificativă. 

Noul corp ceresc dă naștere unei revelații – al cincilea sezon: o iarnă nucleară. Întreaga societate este structurată în jurul supraviețuirii acestor cinci sezoane. 

În această lume, există oameni care pot simți și controla activitatea planetei fiind exploatați de societate pentru puterile lor. 

Narațiunea descrie o lume incredibil de detaliată, care remarcă modul în care propria noastră societate folosește și abuzează oamenii diferiți.

Rasismul nu e o problemă apărută azi; e rezultatul unei lungii istorii de oprimare a persoanelor de culoare, care trebuie să înceteze ACUM!

Dacă ţi-au plăcut aceste cărţi, distribuie opinia și concluziile tale în secțiunea de comentarii pe pagina noastră de Facebook!

Reporter Youth.md: Valeria Rotari

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Patru oameni de cultură care au luptat pentru independența țării și pentru limba română
Next „Mie chiar îmi place să lucrez cu tinerii. Nu e nevoie să-mi impun autoritatea – îmi place să-i inspir” – Milena Morari
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + 5 =