Subiect de dezbatere. Literatura școlară – chin sau cultură?


subiect de dezbatere

Studierea limbii, istoriei și literaturii s-a bazat pe anumite lucrări scrise mai mult sau mai puțin obligatorii spre a fi citite. Anume acest fapt îi și face cel mai des pe elevi să neglijeze creațiile, considerându-le plictisitoare, nefolositoare și învechite. Dar oare așa e într-adevăr? Citeşte în continuare acest subiect de dezbatere şi formează-ţi părerea!

Societatea tinerilor de astăzi este una tot mai des criticată pentru lipsa pasiunii faţă de lectură, dar fiecare își alege propriul mod de a-și petrece timpul liber.

Un prim factor în dezvoltarea acestui subiect de dezbatere ar fi atitudinea profesorului și modul în care acesta le prezintă elevilor lucrarea. Cel mai des, elevii fiind foarte greu motivați să citească, profesorii aplică în practică metoda depunctării. Totuși, valoarea adevărată se ascunde nu în a citi pentru nota, ci în a înțelege și a forma idei argumentate asupra trecutului și culturii unui popor. În acest context ar fi binevenită remunerarea celor care au lecturile necesare, practica dată fiind instituită încă din clasele mici pentru a forța în tineri o dorință de a cunoaște și citi.

O alta cauză invocată de tineri ar fi conținuturile plictisitoare ale romanelor și lipsa actualității. Acest fapt se bazează  în lipsa dorinței de a cunoaște și înțelege esența celor lecturate. Adesea, creațiile sunt studiate doar fiindcă „așa trebuie”. O tehnică de îmbunătățire ar fi aplicarea contextelor la societatea de astăzi, compararea și dezbaterea eficienței acestora. Astfel, fiecare cititor s-ar putea debarasa de stereotipul că lecturile școlare sunt plictisitoare și inutile.

Și, cu siguranță,…cultura! Literatura școlară a fost selectată în raport cu cele mai valoroase lucrări ale culturii naționale. Ignorarea sau disprețuirea acestora ar duce la devalorizarea întregii societăți care și așa este pe muchia existenței valorice. Totodată, cunoașterea anumitor conținuturi literare te ridică instantaneu la un nivel superior, fiind considerat imediat interlocutor remarcabil.

Așadar, lectura literaturii școlare reprezintă un chin atât timp cât tu o consideri tortură. În momentul în care alegi să o studiezi sub altfel de lumina, vei căpăta o cu totul altă viziune nu numai asupra ei, ci și a întregii societăți și culturi.

Dar tu ce părere ai despre lecturile necesare la lecții? Împărtășește-ţi părerea cu Youth.md pentru a ne ține la curent cu opinia ta, pentru că contează!

Reporter: Butnaru Sabina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Arta reflectată de trei pictori impresioniști faimoși
Next Eveniment cultural. Nu uita de secretele celei de a 29 –a zi a lunii februarie
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 5 =