#StudentînDiasporă // Află de la Gabriela Ciolacu cum e să trăiești și să înveți în Ungaria – una dintre țările cu cea mai frumoasă arhitectură


Suntem siguri să ai auzit de Marea Britanie, Olanda, sau Danemarca că fiind deciziile de top a studenților când vine vorba de o experiență studențească de top. Dar ce zici de Ungaria? De la structura și atmosfera Budapestului până la de ce documente ai nevoie pentru a aplica acolo, Gabriela CIolacu te ia într-o mică excursie pe drumurile studenției în Ungaria.

Sunt Gabriela, iar pentru cei îndrăgostiți de Brooklyn 99, mă puteți considera o “Amy Santiago”; genul de persoană care își organizează viața meticulos, își întocmește planuri până în cele mai mici detalii și le urmează. La drept cuvânt, înainte să fi ajuns în Ungaria, eram de părerea că dacă nu ai reușit să îndeplinești planul A,B, C.. -Z; e timpul să treci la planul Alpha, Beta, Gamma sau planurile tale nu au fost atât de bine construite. 

Însă viața nu e neapărat de acord cu ideea că planurile sunt făcute pentru a fi respectate; ci pentru a crea o oarecare aură de siguranță și stabilitate. Și așa am ajuns la Planul Z – în Ungaria.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este HzYH0Icd_81sLagKOh1-4SgqGCsxbTVWzLUVcGIJ2rA4l3-i-vljBxqRaYctWg8fpnsHokcKc9Ldqz5WlGMt3vH3ThK3c7NDIaCge4yiCpd7Z2huxOlsXU-9QM8eiFJcNp77UuBC

Rolul Ungariei în viața Gabrielei:

Să fiu sinceră, nu am călătorit mult până să plec de acasă. Iubesc confortul, stabilitatea (un element rar al politicii de acasă); dar anume acest lucru m-a făcut să vreau să ies din colivia mea proprie și să descopăr noi orizonturi. A fost ușor și a fost și greu. Personal, a fost dificil să îmi aleg specialitatea; și nu pot să spun că economia a fost prima mea alegere. 

Ulterior am putut să o descopăr prin intermediul prietenilor, organizațiilor studențești, proiectelor locale, internshipurilor. Astfel am și uitat de dor. Am văzut odată o glumă banală: Ce urăsc oamenii cel mai mult? 1. Schimbare 2. Cum sunt lucrurile în prezent. Și astfel, eu am decis să accept schimbarea, cât de grea nu ar fi fost.

Din păcate, în 2017, locurile la universități și specialități erau alocate per naționalitate și puteai să trimiți o singură scrisoare de motivare. Acum e ceva mai diferit. Site-ul s-a schimbat; și, deseori, pentru bursierii Stipendium Hungaricum din partea Moldovei; se permite aplicarea la orice specialitate cu predare în limba engleză sau franceză. Din 2018, poți să transmiți mai mult de 2 scrisori de motivare și poți aplica la diverse specialități. Cu toate acestea; v-aș sfătui să consultați în prealabil opțiunile pentru fiecare an de admitere. Site-ul http://studyinhungary.hu/ vă oferă detalii exacte în legătură cu documentele necesare pentru aplicare și termenul limită. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Vftyuc4FhKZB_3cff-94sgXyaMwB4VYGcJDll3rE3H8L2NCtpglVuSBWNC6WVUAEp9ENHGl7_zoSSSzQZElWbk6LpBD4_lerp_cpHDoWYHfNLVLqH-iaSXYV40TJzyiI_8EQgIZF

Sfaturi pentru viitorii studenți în Ungaria:

Din experiența personală, v-aș sugera să începeți pregătirea dosarului până în Ianuarie întrucât multe certificate medicale vor fi solicitate. Bursa oferă o alocație de 43 700 HUF (aprox. 130 de EURO) pentru studii, 40.000 HUF (aprox. 110 EURO) pentru trai sau un loc în cămin; inclusiv asigurare medicală. Întrebarea care urmează aceste afirmații este: Ajunge? Și da, și nu. Depinde de planurile tale și de networking.

Personal, am utilizat multe surse de informare, precum CIVIC.MD, site-ul Ministerului Educației, conferințe locale și diferite webinare. https://www.eventbrite.com/ poate deseori să vă ofere acces la diverse open days la companii, universități. De asemenea, vă sugerez să vă axați pe relațiile personale care pot uneori servi drept o sursă considerabilă de informație.

Despre Budapesta: condiții de trai și chirie

Ce ține de Budapesta, capitala Ungariei surprinde prin străzile pline de viață. Pe alocuri seamănă cu Viena; uneori cu Praga, alte zile cu București, însă un lucru e cert: Orașul nu doarme nici când mafia se culcă. Vorbind de prețuri, forintul maghiar e depreciat; deși asta îți poate servi ca un avantaj dar și ca un dezavantaj, în dependență de ce valută folosești. Apartament în chirie e relativ ușor de găsit, deși trăim într-un housing bubble. 

Întrebarea ce trebuie adresată este cât de scump dorești să-ți alegi chiria. Cu toate acestea, transportul e relativ ieftin pentru studenți și operează efectiv. Abonamentul lunar este aproximativ 11 euro pentru toate mijloacele de transport care includ metrou, tramvai, autobuz, troleibuz și barcile pe Dunăre.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IirusT-EAR0s3VmJINdaVcfYaDt2fIScuIiv2scvwqb3PcTvafdY48EKSEpyiWd0sUIorXM_sz8Jc6Wn4kDfC9m5Xr5ayJU_KadV3FaJMjoGVrTRg29EuvTDGMMacKEKglrK4f7R

Budapesta este un loc perfect pentru a-ți face fie masterul, fie licența pentru că este accesibilă; diversă, controversată, plină de contraste și încercări. Și mai toate drumurile duc la Budapesta, din cauza poziției geografice.

Cum e să înveți în străinătate cu adevărat:

Va fi greu pentru că nu toate universitățile vor avea organizații studențești accesibile pentru străini, dar poți tu fonda una. Va fi ușor pentru că vei întâlni oameni din Yemen, Laos, Mexico, etc. Va fi și greu pentru că limba maghiară nu e asemănătoare cu româna sau rusa; dar va fi și ușor pentru cei pasionați de finanțe ca mine. Aici se regăsește un hub local la multe companii din S&P 500, dar din nou: 

Totul depinde de atitudinea pe care o ai față de lucrurile pe care nu le poți controla.

În ceea ce privește comunitatea locală, nu consider că aș greși enorm dacă aș sugera că seamănă cu cea de acasă.  I-am observat precum o contradicție frumoasă a istoriei, care îmbină elementele est-europenilor cu ceva abstracțiuni ale vesticilor. Cu toate acestea; mereu am găsit oameni cu care să dezbat sensul vieții.

Ceea ce m-a învățat Ungaria e să nu îmi formez așteptări bazate pe information bubbles, surse neverificate, state media sau stereotipuri. Îmbrățișează schimbarea și realitatea; cât de tare nu îți place. Privește Universitatea ca o călătorie în care eventual vei descoperi dacă tot ce ai dorit să crezi sau ai crezut a devenit realitate. 

Cinci lucruri de care ai nevoie neapărat în Ungaria / Budapesta:

  • Abonamentul la transport (nu cred că este ceva mai frumos decât o plimbare cu barca)
  • Google Translate (nu toți vorbesc sau înțeleg engleza aici)
  • Carnețel pentru notițe (primele luni la universitate te vor bombarda cu informații)
  • O sticlă reutilizabilă pentru apă (motivele, cred, sunt evidente dar și deoarece mâncarea locală e piperată)
  • Curaj (știu că va fi greu)

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cuLiga Studenților Originari din Moldova,ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Concurs de eseuri pentru tineri consacrat Zilei Internaționale a Tineretului
Next UN Women Moldova te invită să cunoști mai multe despre implicarea fetelor și femeilor în domeniile STEM și TIC
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 9 =