Student în Diasporă // Sistemul universitar și viața studențească în Elveția, de la Sanda Emilian


Ca orice elev în clasa a douăsprezecea trebuia să decid ce voi face după finalizarea liceului și având o soră mai mare care plecase deja în Marea Britanie pentru a-și face studiile; decizia de a pleca în Elveția a fost una ușor de luat. 

La început de cale:

Vedeam cât de mult se bucura sora mea de experiența studențească; cât este de entuziasmată de sistemul de învățământ și același lucru mi-l doream și eu. Astfel am început căutările încă de prin luna noiembrie; deoarece știam că aplicările pentru universitățile de peste hotare se fac mult mai devreme decât pentru cele de la noi. 

Pentru ca procesul de aplicare să fie unul cât mai ușor, am apelat la agenția de consultanță Excel; ei mi-au răspuns la toate întrebările pe care le aveam legate de condițiile de aplicare pentru fiecare universitate în parte; (certificat de cunoaștere a limbii străine, scrisoare de intenție, scrisoare de recomandare etc). Fiind eleva unui liceu român-francez, știam că vreau să plec la universitate într-o țară francofonă, de aceea am aplicat în Elveția la Universitatea din Geneva. 

Email-ul ca am fost acceptată l-am primit la începutul lunii iunie și pe cât de entuziasmată eram sa plec pe atât de multe frici aveam. Știam însă că am o vara-ntreagă ca să mă pregatesc moral de plecare. În septembrie, ajunsă în Geneva cu o valiză pe care abia o puteam ridica; primul lucru pe care l-am observat a fost cât de multe naționalități sunt în acest oraș. 

Comunitatea din Elveția:

Când mergi pe stradă auzi oameni vorbind portugheza, italiana, și spaniola cred că mai mult decât franceza. Datorită acestui fapt nu m-am simțit atât de străină. La fel și la universitate, comunitatea de studenți este una foarte diversă; chiar în prima săptămână mi-am făcut prieteni din Maroc, Haiti, SUA, Egipt. 

Am fost acceptată cu brațele deschise și de elvețieni; care sunt prietenoși, calmi și foarte respectuoși. Ce ține de clișee, majoritatea sunt adevărate; elvețienii sunt politicoși, organizați, discreți și punctuali. Prin ce se diferențiază comunitatea din Moldova de cea de aici? Elvețienilor le place să respecte reguli și să își planifice foarte bine timpul; lucruri pe care am fost și eu nevoită să le învăț. 

Viața socială de aici este una scumpă, mai ales pentru un student care nu are un job în timpul studiilor deși este și un avantaj să fii student; deoarece beneficiezi de reduceri la restaurante, cafenele, baruri. Mi-ar plăcea să spun că ies în oraș foarte des cu prietenii însă trebuie să recunosc că o fac destul de rar; pentru că am foarte mult de învățat și asta îmi ocupă majoritatea timpului. Înainte de a veni aici aș fi vrut sa știu care este nivelul de dificultate la facultate, cum se dau examenele și ce procentaj de studenți reușesc să susțină cu succes examenele; deoarece am fost foarte surprinsă de cât de puțini studenți trec anul. 

Însă așa este sistemul universitar elvețian: doar cei mai buni obțin rezultatele așteptate iar pentru asta trebuie să muncești foarte mult; să fii perseverent și să nu te dai bătut chiar dacă ai multe motive să o faci.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ședințe online de suport psihologic pentru persoanele afectate de pandemie
Next Participă la un training gratuit în Digital Storytelling & Audience Engagement cu traineri internaționali
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =