Student în Diasporă // Pregătește-te de experiența de a învăța în Franța, împreună cu Felicia Rusu


Absolventă a Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, Felicia și-a pus la încercare curajul și s-a înscris, acum 5 ani; la facultatea de drept a Universității din Strasbourg, Franța. Deși s-a dovedit a fi o alegere înfricoșătoare la început, mai târziu a înțeles că această experiență i-a schimbat total nu doar perspectivele profesionale, dar și viziunile față de oameni, cultură și cel mai important, față de propria sa personalitate. 

„Ultimii 2 ani de liceu au fost perioada de analiză și decizii, atât privind țara, cât și facultatea la care urma să-mi fac studiile. După încurajările și sfaturile părinților și ale profesorilor, precum și ale altor studenți care au trecut prin aceeași experiență, am decis să aleg o facultate din Franța, „am înghițit” frica și emoțiile, am susținut examenul DELF în ultimul an de liceu și am depus dosarul alb prin Alianța Franceză.

Universitatea din Strasbourg a fost prima pe lista de opțiuni, fiind ghidată de o studentă de la aceeași facultate. Scrisoarea de admitere am primit-o în aprilie și a provocat o avalanșă de emoții de bucurie, dar și de frică, acestea se vedeau mai ales pe fețele părinților, care erau inițial reticenți la ideea de a-și lăsa fata mai mică să plece singură la studii într-o țară străină.”

Cum e să înveți în Franța?

Felicia a avut norocul să treacă prin această experiență alături de o colegă de clasă, care i-a fost și co locatară în primul an de studii. După cum ne povestește, calendarul verii înainte de plecare arăta în felul următor: iunie- BAC și lacrimi de nostalgie la balul de absolvire; iulie- demersuri administrative, inclusiv stres privind rezidența în care urma să se mute; august – cumpărături necesare pentru un student care urma să locuiască departe de părinți; valuri de frică, dar și de speranță și bucurie.

Primele zile în Franța le-am petrecut în Paris, oraș care nu m-a primit cu brațele deschise. Câteva zile mai târziu, în Strasbourg, m-a impresionat senzația că am ajuns acasă. Probabil a fost dragoste la prima vedere. Prima săptămână a fost cea de acomodare și explorare. Am fost surprinsă să descopăr că urma să locuiesc într-o rezidență plină de studenți moldoveni (nefiind rezidență studențească). 

Visit Strasbourg, the European capital | Visit Alsace

În rând cu anul de studii, a început și o perioadă de stres și dubii. Stând singură timp de câteva ore în diferite amfiteatre pline de studenți; care păreau la fel înfricoșați, stresul Feliciei era dublu; pentru că problema nu era să țină pasul cu ce îi spuneau profesorii; ci să descifreze limba care era atât de diferită în comparație cu ceea ce învățase la școală. 

Următoarele zile au fost puțin mai ușoare, pentru că împărtășeam stresul cu o vorbitoare de română; pe care am cunoscut-o în ascensorul blocului în care locuiam și care urma să devină una din cei mai apropiați prieteni din Strasbourg. 

Semestrul 1 de facultate mi s-a părut la acel moment unul de coșmar, plin de conferințe video cu familia, unde lacrimile și neîncrederea îmi erau partenerul constant, dar care s-a dovedit a fi cel care mi-a întărit caracterul. 

De asemenea, în acel semestru mi-am găsit locuri și persoane care m-au făcut să nu mă simt singură. Începând cu luna septembrie, făceam parte din corul bisericesc al parohiei ortodoxe române; în care cânt și acum. Acolo am fost plăcut surprinsă să întâlnesc o comunitate deosebită de români, care până acum mă fac să mă simt acasă.

La fel, din luna decembrie, a devenit membru al Asociației de studenți români din Strasbourg (ADERS); asociație în parteneriat cu LSRS Franța, unde si-a găsit gașca de prieteni care au ajutat-o să se adapteze mult mai ușor în noul oraș. 

Anii de studenție

Privind performanțele academice, recunoaște că rezultatele primului semestru au dezamăgit-o. Chiar dacă era mereu acasă, cu nasul în cursuri; nu și-a validat examenele din prima, ceea ce, de fapt, nu e o problemă pentru studenții francezi. 

Strasbourg

„În semestrul 2 am încercat să fiu mai relaxată, am început să plec în numeroase călătorii prin Europa cu prietenii (chiar și în plină sesiune). E ușor de imaginat șocul când am reușit nu doar să trec examenele, dar să și compensez rezultatele din sem. 1 (petite info: sistemul de la facultatea din Strasbourg se bazează pe compensări; atât între semestre, cât și între materii din aceeași unitate de învățământ. De asemenea, există un sistem- Ajac – care permite trecerea în următorul an de licență chiar dacă nu au fost validate toate materiile anului precedent. Dar aceasta presupune repetarea materiilor nevalidate în rând cu materiile din următorul an de licență). Ceea ce înseamnă că eu am trecut ca prin urechile acului de cuvântul înfricoșător REDOUBLEMENT (și de rușinea și dezamăgirea prin care ar fi trecut un student cu un complex de fruntaș). 

În următorii ani de studii, participarea la diferitele proiecte organizate de ADERS; dar și de alte asociații din care am făcut parte, precum ELSA Strasbourg, m-a ajutat să mă simt inclusă și să creez cunoștințe din diferite părți ale lumii. De asemenea, Strasbourg fiind un oraș studențesc; găzduiește în fiecare an studenți de diferite naționalități.

Una din inițiativele unor asociații de tineri este organizarea seratelor Tandem, care presupun adunarea studenților vorbitori ai diferitor limbi. Este o ocazie deosebită de a crea prietenii și de a împărtăși cultura țării din care venim; o perspectivă pe care mi-ar plăcea să o văd și în Moldova, care ar promova relațiile multiculturale și incluziunea socială. 

Având o fire artistică, am avut ocazia să fac parte dintr-o trupă de jazz, să particip la seri jam session; organizate în diverse localuri din Strasbourg, dar și să cânt la unele proiecte, prezentând cultura moldovenească prin cântecul popular, frumusețea căruia este deosebit de apreciată în Franța. 

Din experiențele recente, cea mai marcantă ar fi efectuarea stagiului în cadrul Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Locuind pe lângă Instituțiile Europene (precum Consiliul Europei, Parlamentul European, CEDO); există posibilități de a crea experiențe în drept european care ajută la crearea potențialului unei viitoare cariere marcante.” 

În concluzie, Felicia recunoaște că viața de student în străinătate poate părea inițial înfricoșătoare, dar, cu mult curaj și îndrăzneală, aceasta ajută la construirea caracterului și a speranței spre un viitor frumos și satisfăcător. 

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous #PrinMoldovaFărăHartă // Călătorește peste Nistru la Muzeul Sticlei împreună cu Youth.md!
Next Primul manual digital de Educație Mediatică pentru bibliotecari
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =