Student în Diasporă // Impresii și concluzii despre studenția în Germania de la Cătălina Albu


Alegerea facultății, aplicarea și înscrierile pot fi o bătaie de cap. Rămân în Moldova sau plec peste hotare? Cum mă asigur cu finanțe? Cum vor fi colegii și profesorii? Acestea sunt griji firești. Dar cu cât mai informat ești, cu atât mai simplu și mai relaxat vei trece prin această experiență. În speranța de a-ți oferi informații utile, Cătălina Albu îți povestește câte ceva despre experiența ei de studii în Germania. 

Cum să decizi în privința specialității ce vrei să o studiezi?

După nouă clase de gimnaziu în Moldova, am ajuns să fac ultimele trei clase de liceu în Köln, Germania. Acolo am susținut Bacul, după care rămânea sa decid ce facultate fac. Acesta este primul meu sfat: gândește-te bine ce profesie alegi. Autoanalizează-te. Află care sunt hobby-urile, principiile si valorile tale. Care este activitatea pe care făcând-o uiți de mâncare, de rețele de socializare sau alte distracții.

Eu m-am înscris la mai multe facultăți în diferite orașe din Germania. Într-un final am decis să fac o licență germano-franceză care presupunea studiul atât în Germania cât și în Franța. Studiul a inclus lecții precum competențe și comunicare interculturală, limbi străine, dreptul francez, german și internațional. Pentru aceasta m-am mutat la 500 km depărtare de familie. 

Aici vine sfatul numărul doi: odată ajuns/ă la universitate informează-te ce activități extra curriculare propune universitatea. Majoritatea oferă cursuri de sport, workshopuri, cursuri de limbă, dezbateri, etc. În plus, în cadrul universităților activează diferite organizații studențești unde poți participa și tu. De la economie sau ecologie până la cluburi oratorice – ai șansa de a socializa; de a cunoaște alți studenți cu care poți schimba idei și experiențe, dar și de a lucra asupra soft skills-urilor care cu siguranță îți vor fi de foarte mare folos. 

Când ajungi într-un milleu necunoscut te poți simți singuratic, trist, cu mare dor de casă. Însă atunci când ești activ, ți se ridică auto stima și încrederea în sine. În plus, e distractiv!

Eu am activat într-o organizație care se ocupă de organizarea evenimentelor pentru studenții internaționali în Germania. Am cunoscut oameni din diferite țări, mi-am făcut prieteni, am învățat cum este lucrul in echipă.

Anii de studenție în Franța și Germania:

În timpul anului de studii în Franța am cunoscut un sistem universitar diferit de cel din Germania; am făcut unul dintre cele mai memorabile stagii din viața mea, am mâncat baguette cu hummus și un pahar de vin pe malul Senei. Stagiu! Nu ezita să faci stagii, chiar și neplătite! Într-un final, fii curajos și înscrie-te chiar și pentru joburi pentru care aparent nu ești calificat. 

Eu am predat limbi la universitate chiar dacă nu aveam studiile absolvite; am făcut traducere simultană, am lucrat în departamentul de IT și comunicare chiar dacă nu am făcut studii în IT. Fii tu cel care controlează situația, fii open-minded, încearcă, eșuează. Toată experiența atât cea pozitivă cât și negativă fac parte din procesul de învățat!

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Scrie un scenariu și câsțigă premii bănești. Oportunitate pentru toți cei pasionați de scris
Next Oportunitate pentru studenți: Fundația Konrad Adenauer lansează programul de burse Sur-Place
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + fifteen =