Student în Diasporă // Descoperă secretele anilor universitari perfecți în Franța de la Iuliana Venedrev!


Te pregătesti să studiezi peste hotare? Află de la Iuliana Venderev care a învățat în Franța, cum să îți balansezi viața socială si cea studențească în timpul anilor universitari!

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti… un licean în clasa 12 care trebuia să-și aleagă drumul în viață. Scenariu cunoscut de toată lumea. 

Ei bine, la etapa aceea Iuliana era debusolată și nu știa cu exactitate ce-ar vrea să învețe la universitate. Decizia ei a fost una spontană, informată bineînțeles, dar cam șubredă. A ales Științele Comunicării din simplul motiv că-i place să interacționeze cu oamenii, să informeze, dar și din cauză că adoră la nebunie să fie în centrul atenției. Modest. 

Franța a fost cumva una dintre opțiunile mele de top. Mă visam de mică acolo. Plus la toate, începând cu primul an de liceu, începusem să frecventez cu regularitate cursurile de limbă franceză, în cadrul Alianței Franceze din Moldova. Aplicarea propriu-zisă am făcut-o prin intermediul Alianței prin luna lui ianuarie, completând  minuțios un dosar cu informații personale și cu alegerile de facultăți/orașe. 

A fost ghidată de profesoara sa de limbă franceză, Mihaela Slovineanu, căreia îi mulțumește nespus de mult. Iuliana ne spune că pentru dosar au fost necesare notele din toți anii de liceu, nu și cele de la bacalaureat, un test care certifică cunoașterea limbii franceze și o scrisoare de intenție. În aparență, un demers simplu și cât se poate de realizabil de către orice licean. Răspunsul l-a primit în aprilie. Fusese acceptată de prima universitate din opțiunile sale. Lyon. 

Îmi amintesc ziua în care mama intrase în casă cu scrisoarea și la vederea ei începusem să sărim, să plângem și să ne bucurăm. Amalgam de emoții. Atunci nu știam prea multe despre oraș, însă nu pentru mult timp. Nu cred că vă pot reda entuziasmul meu de atunci, doar că…făcea echipă bună și cu frica. Cum nu cunoșteam pe nimeni în Lyon, stresul era la ordinea zilei. 

An expert travel guide to Lyon | Telegraph Travel

Anul universitar în Franța începe pe la mijlocul lui septembrie. La sfârșitul lunii august, eu, mama și cele 2 bagaje în care mi-am pus întreaga viață, pornisem la drum. Odată ajunse la destinație, incertitudinea și groaza se intensificau. Ce să mai vorbesc despre șocul cultural prin care trecusem. Îmi amintesc și acum de prima mea interacțiune cu un nativ.

Era o doamnă, controlor de bilete pentru cursa expres care făcea conexiunea între aeroport și oraș. Prima mea întrebare a fost una disperată, recunosc. O întrebasem dacă într-adevăr vom ajunge în oraș cu acea cursă. Ea îmi zâmbi, mă asigurase că suntem pe pista potrivită și-mi mai zise să mă relaxez, pentru că panica putea fi citită cu ușurință în ochii mei. 

Primele săptămâni am căutat un apartament, mi-am făcut un card bancar și îmi luasem un număr francez. Apoi a urmat înscrierea oficială la universitate, aplicarea pentru asigurarea medicală și validarea vizei, pentru că în perioada respectivă nu dețineam pașaport românesc. Au fost multe chestii de rezolvat la început. 

Prima zi de universitate este una memorabilă, spune Iuliana, deoarece încerca să fac cunoștință cu campusul universitar, care are multe blocuri și orele de curs se petreceau în clădiri diferite. 

Ei bine, norocul meu a fost că majoritatea studenților aveau aceeași problemă ca și mine, orientarea în spațiu nu este tocmai punctul forte a unui nou student. Ceea ce m-a impresionat din primele clipe a fost receptivitatea lor și ajutorul pe care ți-l ofereau cu zâmbetul pe buze. Unii chiar m-au însoțit până la destinație. 

Ce ține de cursuri, ele sunt împărțite în TD-uri ( lucru practic într-un grup restrâns ) și CM-uri ( seminare pentru întreg cursul ). Am interacționat cu mulți internaționali și în felul acesta am legat și prietenii cu ei. Profesorii sunt foarte înțelegători și mereu ne cer feedback pentru a-și putea ameliora cursul. Sunt dispuși să răspundă la orice întrebare sau chiar să-și modifice planul în dependență de nevoile noastre. 

Fiind în Franța de 2 ani, Iuliana s-a adaptat la acest mediu și îi place nespus de mult ceea ce învață. A ales să se dedice în totalitate studiului și nu a aplicat pentru un job. 

The best things to do in Lyon | Telegraph Travel

Consider acest oraș prielnic pentru orice student și îl recomand cu drag. Infrastructura este adaptată pentru oricine. Sunt metrouri, bus-uri, funiculare, poți circula fără probleme și cu bicicleta. Ador Lyonul pentru atmosfera caldă și primitoare, pentru parcul în care mi-am petrecut multe după-amiezi cu diferite cărți în mână, parcul Tête d’Or, muzeele/bibliotecile încărcate cu lucrări formidabile, dar și pentru grandioasele evenimente pe care le găzduiește.

Festivalul Luminilor fiind unul dintre preferatele mele, în care orașul este împânzit cu proiecții de lumini și instalații colorate. De asemenea, mai obișnuiesc să mă plimb în orașul vechi, să admir arhitectura în timp ce ronțăi un croissant. E un vibe tare plăcut. Aș putea vorbi despre asta neîncetat. 

Pot afirma că m-am schimbat în acești ani, m-am maturizat, am conștientizat importanța anumitor lucruri și faptul că timpul merită investit în lucruri frumoase. Ce ține de ultimul an de licență, am optat să merg în exchange cu Erasmus, în Danemarca. Abia aștept să plonjez în noi aventuri și să capăt noi experiențe.

În pofida faptului că îi place nespus de mult să trăiască în Franța, nu ar putea exclude revenirea ulterioară acasă, pentru că își iubește țara și vrea să fie acea schimbare, crepusculară poate, dar care ar pune bazele unui început frumos. Visează și tinde spre un viitor mai bun.

Iar pentru tine, tinere, am niște sfaturi. Când te pornești la drum, împachetează în bagajul tău dorința, pasiunea, receptivitatea, compasiunea și bunul simț. Poți lăsa acasă frica, pentru că ea nu te va ajuta. Mai ia cu tine voia bună și pot să te asigur că te vei descurca de minune.

Și să știi, nu contează unde mergi, ci intenția și atitudinea cu care mergi. Și nu în ultimul rând, nu uita de unde ai plecat. Iar dacă ai ceva întrebări sau nedumeriri, voi fi mai mult ca încântată să-ți dau o mână de-ajutor. Good luck! 

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Atelierul Inspiration MOLDOX Lab: crează un film documentar cu mentori internaționali
Next CJI invită profesorii care predau cursul: educație pentru media la instruiri online
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =