Student în Diasporă // Descoperă particularitățile studierii în Olanda de la Alina Rață


Acum, toată lumea vorbește despre țările nordice ca fiind cea mai bună opțiune pentru a studia peste hotare. Ei bine dacă te întrebi cum e să înveți acolo cu adevărat. Alina Rață îți povestește prin ce a trecut ea ca și studentă la Facultatea Internațională și Europeană de Drept de la Haga, Olanda.

Alina Rață finalizează la moment anul doi la facultatea Internațională și Europeană de Drept de la Haga. Alegerea programului și a țării în care urma să-și facă studiile nu a fost atât de complicată. Cursul care l-a ales era predat la acel moment doar în Olanda și în Marea Britanie. S-a înscris la studii prin intermediul unei agenții bine cunoscute în Moldova, EXCEL. Toate cerințele legate de participare i-au fost comunicate de ei și de asemenea toată informația necesară se afla pe paginile oficiale ale universităților. 

Întotdeauna știam ca după terminarea liceului o sa plec peste hotare la studii. Cand încă nu ai plecat de acasă te uiti cu ochelari roz la lumea de peste hotare, idealizând viața de student și toate experiențele care vin odată cu ea.

Alina tinde să creadă că majoritatea trec printr-un proces de adaptare destul de greu la început; confruntându-se cu situații și stări emoționale diverse. Totul este nou și noi o luăm de la zero. Încercăm sa ne adaptăm la un nou sistem de învățământ, la o nouă mentalitate; să comunicăm în altă limbă; să cunoaștem o multitudine de persoane noi; să construim o viața socială; să trecem cu succes primul an și multe altele care fac parte din experiența unui student.

Orașul Haga nu a fost prima mea opțiune. A veni singur într-o țară străină este într-adevăr o provocare, însă asta m-a făcut să prind curaj, sa nu-mi fie rușine să întreb când nu știu ceva, și în final, să cred că va fi mai bine. 

The Hague Academy of International Law - Wikipedia

După primul an dorul de casă era mai puțin accentuat, însă când îi era cel mai greu dorea să lase totul și să plece. Asta ar dori să transmită tinerilor care sunt peste hotare sau urmează să vină: dorul, stresul, lupta cu tine însuți de a deveni mai bun, frica de a nu eșua, sunt toate stării naturale și cu toții trecem prin asta, însă cu timpul totul revine la normal.

După primul an a decis că e timpul să devină independentă financiar și a început a împărți CV-urile ei la magazinele de haine din centrul orașului. La început nu primea răspunsuri pozitive, însă nu a renunțat. Desigur că unii angajatori aveau cerința de a cunoaște limba olandeză, însă Alina știa cu siguranță că poți obține un job cunoscând doar engleza. 

Între timp a fost angajată la o sală de sport destinată copiilor de la 6 luni pana la 10 ani. Acest job a reușit să-l capete datorită unei experiențe de munca anterioare în Moldova; limba olandeză nu era obligatorie și membrii echipei erau toți internaționali. În paralel, la începutul fiecărei luni oferea CV-urile mele la magazine. După trei luni a reușit să se angajeze la un magazin în domeniul retail, renunțând la jobul inițial.

În Olanda mi s-a confirmat faptul că dacă ești perseverent cu siguranța vei obține ce-ți dorești; că niciodată nu trebuie să renunți. 

Guvernul olandez oferă ajutor financiar studenților europeni care lucrează lunar cel puțin 56 de ore. Astfel promovând un sistem în care societatea este încurajată să facă primul pas pentru a fi ulterior susținut. Toate detaliile pot fi găsite cu ușurință pe pagina Guvernului Olandez.

Aerial View of the City Under Blue and White Cloudy Sky

Olanda este o țară prietenoasă cu internaționalii, majoritatea cunoscând limba engleza fiind mult mai ușor sa depășești bariera lingvistica. Viața socială atât în Haga, cât și în alte orașe din Olanda este destul de activă chiar și în timpul săptămânii, unde poți vedea la terase, parcuri și plaje oameni care petrec timpul calitativ și care nu ezită să își ofere un moment de relaxare. 

Universitatea îți oferă șansa să devii matur, independent și să realizezi de ce ai nevoie cu adevărat în viața. Alina nu regretă nimic din ceea ce a realizat până acum în Olanda. Pentru cei care urmează să vină îi sfătuieste să se informeze despre țară, oraș, și universitatea care și-au ales-o; de la regulamentul transportului public până la căpătarea unui cod numeric personal care stă la baza oficializarii reședinței și deschiderii unui cont bancar. 

Odată veniți, să nu renunțe, să privească partea plină a paharului, să nu cadă în extreme și să încerce să creeze o balanță între viața socială și studiu, să nu le fie frică să întrebe, să cunoască oameni noi și să rămână deschiși pentru orice experiență. Să plece acasă când au ocazia, să petreacă timpul cu cei dragi și să își încarce bateriile. 

Le doresc multă răbdare și curaj celor care au decis să își continue studiile peste hotare. Capul sus, totul va fi bine!

Linkuri folositoare pentru cei interesați:

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Primul proiect în Innovation Hub Chișinău din cadrul Centrului Municipal de Tineret Chișinău
Next Programul Civil Society Scholar Awards oferă suport doctoranzilor și cadrelor academice
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 3 =