Student în Diasporă // Descoperă drumul spre o carieră în medicină de succes – începând cu studiile peste hotare în Germania – de la Doina Spînu


Te interesează detalii tehnice ce țin de drumul spre a deveni de la student internațional la tânăr cu job stabil peste hotare? Urmărește istoria Doinei Spînu – o tânără cu experiență în Germania – care îți povestește exact despre asta.

„De când eram în liceu, îmi doream să particip la proiecte de schimb intercultural. Eram conștientă că pentru asta îmi trebuie să cunosc limbile străine. Acesta a fost motivul meu pentru a mă înscrie la cursul de limba germană. Când eram în anul 5 a apărut anunțul despre concursul pentru bursele Erasmus+. Fiind o bună oportunitate de a-mi testa cunoștințele lingvistice, cele medicale și de a mă redescoperi; am aplicat pentru bursa în Saarland, Germania. 

La început am fost foarte îngrijorată, deoarece nu știam de unde să mă informez și să pot afla cât mai multe detalii. Comunicarea cu universitatea gazdă se făcea prin intermediul Departamentului de Relații Internaționale ale universității și se cam deformau mesajele până ajungeau de la un capăt la celălalt. 

Ulterior, am primit un mail de la coordonatorul de programe est-europene al universității gazdă. De aici totul a devenit mai simplu. Orice întrebare aveam, rezolvarea ei era la un click distanță. Dacă nu mă putea ajuta, mă redirecționa la cei care puteau. Astfel am aflat peste Welcome Center; care asista studenții internaționali în pregătirea lor pentru sosirea în țara gazdă precum și pe toată perioada șederii; și de Centru pentru Studenții Internaționali (ZIS); organizație de tineret responsabilă de partea de divertisment.

Ce ține de găsirea unei locuinței, perfectarea documentelor, deschiderea cardului bancar, efectuarea asigurarii medicale a fost o experiență plăcută pentru mine; pentru că am fost ajutată și ghidată de cei de la Welcome Center. Am primit și cardul de student care îmi acorda accesul la unele facilități precum transport public gratis în limitele landului; bilete gratis la muzee, teatru și operă; reducere 50% la cantina universității, acces la biblioteca universitară și la toate evenimentele organizate de universitate. 

La început de drum în Germania:

Cele mai grele mi s-au părut primele zile în comunitatea nouă în care am ajuns în Germania; pentru că deși știam limba, nu înțelegeam aproape nimic. Îmi era rușine să vorbesc. La fel s-a întâmplat și pe secția unde am lucrat (am ales sa fac stagiul practic); eram convinsă  că din a treia zi nu voi mai călca pragul ei, că oricum încurc tuturor; așa credeam eu, și era o provocare în fiecare dimineață să găsesc forța să-mi înfrunt fricile.

Orașul în care trăim era unul mic, viața socială se limita la plimbările în parc, sesiunile de film și barul în care se organizau întrunirile studenților. Pe lângă asta ZIS organizau seri tematice, în care erau prezentate diferite țări, unde am avut ocazia să prezint și țara noastră. De când am plecat știam ca voi călători și voi vizita maxim posibil tot ce se poate prin regiune. În cele 15 săptămâni am fost în peste 20 de orașe din 6 tari.

Sfaturi pentru viitorii studenți:

Pentru cei care își doresc să studieze în străinătate, nu le pot ura decât succes. Ce mi-a lipsit în experiența mea în Germania, a fost un coleg local care să îmi spună detalii despre care altcineva nu îți poate spune, dar care ar economisi timp și bani. Nu am fost suficient de deschisă pentru noi cunoștințe și prietenii, probabil din cauza timpului scurt petrecut acolo. Am revenit o personalitate mai puternică, care știe să-și controleze emoțiile, care nu se mai teme de orice și este gata să accepte provocările. M-am încărcat cu energie și gândire europeană. 

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ana Maria Pșenicinîi: „Am fost învățați să nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala, dar cum să vezi o persoană discriminată și să mergi mai departe?”
Next Finanțare pentru proiecte ce vor contribui la controlul tuberculozei în mun.Bălți
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 2 =