Student în Diasporă // Călătorie în Italia cu Lia Rusu, mână-n-mână cu muzica


Pentru toți cei ce își dedică viața muzicii, iat-o pe Lia Rusu împărtășindu-și experiența sa ca și studentă în Italia!

Datorită unei Burse de studiu oferite de către Fundația „Andreea Bordea”, a absolvit Masterul la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. Destinată anume studenților moldoveni în Italia, a obținut-o în urma numeroaselor interviuri la concursul anunțat în cadrul Instituțiilor de învățământ superior din Chișinău.

Pe parcurs, de la admitere până la finalizarea studiilor s-a confruntat cu mai multe dificultăți birocratice. Obținerea multor acte a durat și a costat; dar cel mai important lucru care a ajutat-o a fost curajul și încrederea în propriile forțe și marea dorință de a reuși. Inițial, apelase la servicii de consultări juridice pentru echivalarea, traducerea, legalizarea și apostilarea actelor fără implicarea sa directă. În urma unor nepunctualități însă, a decis să alerge prin instanțe singură și s-a descurcat. Informația cea mai utilă a fost site-ul Instituției de învățământ și al Ambasadei Italiei în Moldova.

O altă dificultate a fost căutarea locuinței în Italia. Căminul conservatorului e mai scump decât costul mediu de chirie și are locuri limitate. Fiind unul din metropolele cele mai scumpe din Europa, centrul economic și cultural din Nordul Italiei; e o adevărată aventură să poți prinde un loc de dormit. Costurile de viață în raport cu veniturile nu sunt raționale și nici rentabile. Majoritatea locuitorilor își sacrifică timpul; energia și economiile sale pentru aspirațiile care pot fi atinse în Italia, pentru că sunt multe oportunități; instrumente de nivel avansat; servicii calitative, prestigiu, viață socială activă, versatilitate de idei, gusturi, interese, însă toate la un preț înalt. 

Italienii sunt foarte deschiși. Dacă dăruiești bunătate, primești aceeași în schimb. În pofida reticenții inițiale, pe parcurs, întâlnesc multe suflete săritoare în ajutor. M-am adaptat ușor la mediu, ieșind din stereotipurile greșite despre fetele venite din Estul Europei.

A dovedit că scopul aflării sale pe peninsulă era exclusiv academic; prin performanțele atinse în perioada scurtă; punctualitate; însușirea limbii italiene în timp record (înainte de admitere a studiat o lună; iar apoi a ajuns să o vorbească mai corect decât băștinașii, iar asta au apreciat-o și recunoscut-o ei în mod deschis).

Mă regăsesc atât în comunitatea de acasă cât și în cea nouă; pentru că peste tot sunt lucruri bune de unde putem să învățăm. Dorul de casă m-a făcut să apreciez și mai mult patrimoniul nostru cultural și spiritual. Lejeritatea, libertatea și atitudinea relaxată a italienilor de a trăi clipa aici și acum, de a simți gustul vieții; mi-au dat voie să mă dezvolt și să ies din cochilia pe care firea moldoveanului modest obișnuiește să și-o pună singur. M-am învățat să-mi prețuiesc timpul și să lucrez eficient, pentru a oferi mult spațiu liber lucrurilor dragi. Am învățat secrete din artele plastice, arta culinară, arta de a trăi.

Imediat după absolvire am câștigat un Internship bienal de orchestră la Accademia del Teatro alla Scala din Milano. Mai prind noi experiențe, inovații în cultura de peste tot, pentru a le implanta ulterior și la noi acasă. 

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda, și AMMB Students.

Mai multe oportunități și evenimente pentru tine găsești în categoria Educational.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous HOPE Cinema a implementat în Sîngerei un proiect cinematografic
Next Sesiune de informare: „Dezvoltarea inovațională și instrumentele de suport pentru ÎMM-uri”
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + eight =