Student în Diasporă // Află de la Victoria Prohnițchi cum să fii student fericit în Danemarca


Te-ai întrebat vreodată de ce anume majoritatea studenților aleg să studieze în Danemarca? Află din acest articol de la Victoria Prohnițchi care sunt factorii care fac viața studențească în această țară atât de atractivă pentru alții.

De ce Danemarca?

Danemarca este țara care atrage prin calitatea modului de trai, infrastructură bine dezvoltată și nivelul înalt al educației. Anume acestea au fost cele mai importante aspecte care m-au determinat să-mi fac studiile aici. Cu toate că nu sunt la prima mea experiență de a trăi și acumula experiențe din alte țări; am întâlnit un șir de provocări despre care vă voi povesti cu intenția de a vă ghida un pic. 

Am ales un program de studii care să corespundă necesitățile domeniului pe care doresc să-l abordez; iar în același timp să-mi ofere o flexibilitate în a alege disciplinele de interes. Până a mă informa despre studiile peste hotare; credeam că a aproape imposibil în cazul meu de a studia dreptul la master într-o altă țară; în cele din urmă studiile juridice de la licență țin de o singură jurisdicție. Ulterior am eliminat o astfel de părere, pentru că dreptul devine tot mai global și adaptat pentru relațiile internaționale. Mai mult decât atât; câteva luni în urmă am reușit să mă angajez în calitate de jurisconsult pentru o companie daneză.

Programul de învățământ:

Despre programul de învățământ m-am informat de pe surse oficiale cum ar fi site-urile universităților (am aplicat la câteva universități) și site-ul Ministerului Danez pentru Educație și Știință. M-am înscris la studii individual, prin portalul oficial; prin aceasta îi încurajez pe cei interesați că este posibil de a aplica nu doar cu ajutorul unui agent de consultanță în studii. 

De menționat este faptul că studiile în Danemarca sunt gratuite pentru cetățenii din UE/SEE și Elveția. Pentru ceilalți cetățeni sunt oferite studii gratuite și/sau burse în număr destul de limitat, de exemplu pentru facultatea de drept; la programul de masterat a Universității din Copenhaga sunt doar două locuri. 

 Una din cele mai mari provocări în Danemarca, este de a găsi un loc de trai. Vă recomand să  începeți căutările cu 4-6 luni înainte de a vă muta, în mare parte depinde de orașul în care plecați; plus că unele universități oferă informații concise despre procesul de a găsi o locuință iar altele mai puțin. 

Cu referire la experiența mea vă pot recomanda www.s.dk și www.kollegierneskontor.dk, acolo puteți depune aplicația pentru un loc în cămin. În procesul aplicării la locuință important e să citiți regulile de aplicare și desigur fiți atenți la detalii; pentru că detaliile întotdeauna contează. Încercați să alegeți o locuință la maxim 30 min cu bicicleta de la facultate; deoarece prima voastră prietenă daneză va fi bicicleta. Vă sfătuiesc să vă împrieteniți bine, ea vă va salva considerabil de costurile pentru transportul public.

Ce ține de job, țin să menționez că e o adevărată vânătoare; dar sunt destul de multe șanse pentru a găsi unul. De la început în domeniul serviciilor (restaurante, baruri, hotele etc.) ulterior ochiți ceva pe domeniul de specialitate; pentru acesta ar fi bine ca Linkedln-ul și CV-ul să fie bine actualizat conform cerințelor pieței de muncă. 

Iar când deja sunteți aici vă îndemn să practicați acele activități pe care le-ați avut până acum. Eu am început să cânt în Orchestra Simfonică a Universității și Band-ul Facultății; la fel am devenit membră a unei asociații studențești.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei Student în Diasporă, în parteneriat cu Liga Studenților Originari din Moldova, ASRM Olanda și AMMB Students.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Granturi pentru tinerii din Diasporă în cadrul programului Diaspora Engagement HUB
Next ZIP Fashion Photography Contest 2020 pentru tinerii interesați de fotografia fashion
Liga Studentilor Originari din RM
About the author

Liga Studentilor Originari din RM

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =