Sistemul electoral mixt pe înțelesul tinerilor

educatie electorala, tineri, sistemul electoral mixt, cirsumscriptie electorala

Pe 24 februarie 2019, vom alege 101 deputați și deputate în Parlamentul Republicii Moldova în baza sistemului electoral mixt. Ce înseamnă sistemul electoral mixt și de ce sunt atât de importante alegerile parlamentare?

Ei bine, Moldova este o republică parlamentară, ceea ce înseamnă că direcțiile principale ale activității social-economice, culturale, de stat și juridice sunt stabilite de Parlament, autoritatea legislativă a statului. De aceea, este important să înțelegem cum vor fi aleși reprezentanții poporului.

Pentru început, este bine să știi că la următorul scrutin, vei primi două buletine de vot pentru a alege un candidat care te va reprezenta în regiunea unde domiciliezi (în circumscripția uninominală) și un candidat care te va reprezenta la nivel național (în circumscripția națională).

În total, sunt stabilite 51 de circumscripții uninominale: 49 de circumscripții în țară (vezi harta) și 3 circumscripții peste hotare. Conform Comisiei Electorale Centrale, circumscripțiile uninominale au fost aprobate de Guvern în baza deciziei unei comisii independente, în așa fel încât acestea să cuprindă un număr relativ egal de alegători (între 55,000 și 60,000). Prin urmare, o circumscripție poate cuprinde localități din două sau trei raioane. De exemplu, alegătorii unor localități din raionul Briceni și din raionul Ocnița, care formează circumscripția uninominală nr. 1, vor avea aceiași candidați/candidate în buletinul de vot.

Buletinul de vot în baza circumscripției uninominale va cuprinde numele persoanelor care candidează independent sau care au fost propuse de partidele politice. Acest tip de scrutin, numit si sistem uninominal,  reprezintă un mod direct de a alege candidatul individual căruia i se va atribui un mandat și care va deveni deputat(ă) în Parlament. Astfel, în baza celor 51 circumscripții uninominale se vor alege 51 deputați/deputate în Parlament.

De cealaltă parte, pe buletinul de vot în baza circumscripției naționale, vei găsi numele partidelor politice sau a blocurilor electorale. În acest caz, la afișarea rezultatelor, mandatele vor fi distribuite proporțional în baza numărului de voturi obținut de către fiecare partid sau bloc electoral, dacă partidul a acumulat peste 6% din voturi, iar blocul electoral peste 8%. În baza circumscripției naționale, se vor alege 50 de deputați/deputate. Astfel, de exemplu, dacă partidul X va obține 30% din voturi, 15 mandate (30% din 50 de mandate în total) vor fi distribuite primelor 15 persoane de pe lista de partid.

Întrucât o parte dintre parlamentari vor fi aleși în baza sistemului electoral uninominal, iar o altă parte, în baza sistemului proporțional, sistemul actual poartă denumirea de sistem electoral mixt.

Este important de menționat că vei putea vota pe buletinul în baza circumscripției uninominale doar în circumscripția unde ai domiciliul. Pe buletinul de vot în baza circumscripției naționale vei putea vota unde ai domiciliu, dar și la locul aflării, cu un certificat care atestă dreptul la vot. Însă dacă vrei să votezi pe ambele buletine, atunci trebuie să mergi la secția de votare din apropierea domiciliului. Nu vei avea voie să votezi la același scrutin la două secții de votare diferite. Ștampila în buletinul de identitate se aplică doar o singură dată.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Eşti pasionat de blogging? Înregistrează-te la cursul de instruire "Academy of Citizen Journalism"
Next Vrei să dezvolți o afecere și nu știi cum să începi. YEP Moldova a lansat un progam pentru tine
Youth.md
About the author

Youth.md

2 Comments

  1. […] sunt atât de importante alegerile parlamentare? Înainte de a completa acest quiz, accesează un articol pe acest subiect, pentru a-ți împrospăta memoria și pentru răspunde mai rapid la […]

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + seventeen =