„Se pare că turismul în Republica Moldova se asociază doar cu vin și mămăligă. Putem mai mult decât atât”, interviu cu Elvira Drangoi – despre turism și lacul Manta


Elvira Drangoi este o tânără de la sudul Moldovei, căreia, din adolescență i-a plăcut să fie activă și să-i inspire pe cei din jur. Cu susținerea mai multor organizații neguvernamentale, tânăra a învățat despre activismul civic și implicarea în comunitate; a călătorit în mai multe țări; a făcut schimb de experiență cu alți tineri; a devenit traineră la Școala Democrației din localitate și lideră a grupului de inițiativă pentru tinerii din satul Zîrnești. Datorită concursului de fotografie din cadrul campaniei „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”, în anul 2020 Elvira a devenit Ambasadoare Media pentru #ObiectiveGlobale.

Despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, tânăra a aflat odată cu lansarea campaniei organizată de CNTM și alte organizații partenere. Datorită unui atelier de informare, organizat în orașul Cahul, Elvira, împreună cu alți participanți au analizat toate cele 17 Obiective Globale și au descoperit importanța fiecăruia.

„După acea instruire, eu mă întrebam de ce nu învățăm mai mult despre Obiectivele Globale. Dacă am ști despre ele și am contribui cu toții la îmbunătățirea lor, lumea ar fi perfectă, Moldova ar fi perfectă. Obiectivele Globale se referă la orice domeniu din viața omului. La început mă gândeam și la alte Obiective – despre ecologie, deșeuri, educație de calitate, viața pe pământ și mi-era greu să aleg Obiectivul cel mai important pentru mine. La final am rămas la Orașe și Comunități Durabile – mi se părea cel mai actual. Trebuie să investim în comunități ca să avem o țară frumoasă”.

Elvira Drangoi a simțit că Obiectul 11: Orașe și Comunități Durabile este cel care o reprezintă și cel despre care poate fotografia, astfel încât să transmită un mesaj oamenilor de pe rețelele sociale și să atragă atenția juriului de la concursul de fotografie:

„Într-o zi am decis să călătoresc, să văd satele Moldovei – îmi plac locurile cu istorie. Am ajuns în satul Manta și am rămas indignată – am descoperit un lac la sudul Moldovei, cu bărcuțe, care este cunoscut pentru pescari, are și-o istorie bogată, dar nu este promovat. Alături era o gunoiște mare și eu mă întrebam de ce autoritățile locale nu organizează vreun festival al peștelui, prin care să atragă turiștii; de ce nu evacuează gunoiul; de ce nu repară acele bărcuțe? De ce este mult gunoi lângă un lac atât de frumos…?”.

Elvira descoperise lacul Manta – cel mai mare lac natural din Republica Moldova, cu o suprafață de 2100 ha. După o simplă căutare pe internet, aflăm că locul este foarte importat pentru țara noastră datorită faunei și florei ce se dezvoltă acolo – barza albă, egreta, cocostârcul, liştiţa, bâtlanul, postârnacul, pelicanul, pescăruşul, lebeda, enotul, pisica sălbatică, melcul de apă, midiile, broasca ţestoasă, nufărul alb, nufărul galben, nuca de apă şi alte specii, incluse în Cartea Roşie a Moldovei.

Elvira a formulat și-o descriere mai tăioasă pentru fotografia înscrisă la concurs: „Se pare că turismul în Republica Moldova se asociază doar cu vin și mămăligă. Putem mai mult decât atât!” și spune că oamenii din alte țări au altă atitudine față de promovarea locurilor în care s-au născut și față de obținerea banilor din turism:

„Datorită unui proiect pentru tineri am călătorit în Austria, Germania, Ungaria și Elveția. Am observat că oamenii de acolo încearcă să facă o poveste din orice; găsesc o casă, un copac, scriu ceva interesant, instalează o plăcuță și asta atrage. Cineva din Elveția chiar spunea că nu e neapărat să fie o istorie reală, dar dacă vrei să atragi turiști, poți inventa o poveste interesantă. I-am întrebat pe câțiva tineri din Polonia ce știu despre Moldova – „aveți vin bun și mămăligă”. Mă gândeam că e și vina noastră că oamenii de peste hotare nu știu și altceva despre Moldova”.

Pentru promovarea turismului în Republica Moldova și a comunităților durabile, Elvira consideră că avem nevoie de câteva schimbări: tinerii să călătorească mai mult prin țară și să fotografieze locurile interesante; copiii să discute la școală despre implicare și dezvoltarea comunităților; locuitorii satelor noastre să scrie proiecte mari sau mici, să atragă turiști și să motiveze tinerii. Elvira și-ar dori ca și satul în care s-a născut să urmeze acești pași și să devină o localitate apreciată de vizitatori:

„Mi se pare că satul Zîrnești face pași spre evoluție – în sat sunt multe persoane active, iar recent, primarul localității a facut un grup online și acolo comunicăm, ne exprimăm opiniile, aceasta face parte din dezvoltarea unei comunități durabile. În același timp, observ pasivitate în rândul tinerilor. Copiii ar trebui să înțeleagă activismul civic, să facă proiecte mici despre turism, să construiască un muzeu al satului. La Zîrnești există un muzeu, dar el este închis, nu e promovat și oamenii intră acolo doar la sărbători”.

„În perioada pandemiei am observat că oamenii au început să descopere Moldova, vedem locuri despre care nu știam. Înainte oamenii se fotografiau la Orheiul Vechi, de parcă doar acea destinație exista. Autoritățile ar trebui și ele să se implice – într-o altă zi am pornit spre lacul Beleu și nu am putut ajunge – era o groapă mare, cu apă, nici un indicator pentru turiști; nici măcar lacul Beleu nu este promovat cum ar trebui”.

Elvira Drangoi a povestit și altora despre Obiectivele Globale și despre ideile ei. Zice că prietenii sunt curioși, o susțin, ba chiar au descoperit și-o aplicație prin care donau câțiva bănuți după ce urmăreau imagini informative cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Foto: arhiva personală; Facebook.com; Vadim Curbet.

Concursul de fotografie „Ambasador Media pentru #ObiectiveGlobale” a făcut parte din campania națională „Tinerii din Moldova pentru #ObiectiveGlobale”, realizată de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu UNFPAAgenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare si UNICEF, cu susținerea media oferită de Centrul Media pentru Tineri.

Autoare: Alina Găină

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous PARTICIPĂ LA SONDAJUL LANSAT DE CODE FOR MOLDOVA PRIVIND PERCEPȚIA OAMENILOR ASUPRA DONAȚILOR
Next Actualități de divertisment în lumea copiilor, cu Magic Party
Centrul Media pentru Tineri
About the author

Centrul Media pentru Tineri

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + 1 =