Școala în context de pandemie. Cunoaște realitatea dintr-o școală din Chișinău


Această pandemie a luat pe nepregătite întreaga lume. Activitățile din toate domeniile au fost nevoite să se reorganizeze și adapteze unui scenariu nou, plin de necunoscute. Așadar, odată cu venirea lunii septembrie, redeschiderea școlilor a constituit o nouă încercare.

Totuși, a trecut deja o lună și jumătate de când elevii au început anul școlar. Deși a fost posibilă și varianta lecțiilor online, majoritatea școlilor au preferat să-și desfășoare orele cu profesorii și elevii în clase, respectând toate normele sanitare impuse de pandemie. Care sunt deci aceste cerințe și cât de bine sunt îndeplinite?

Astfel, am analizat condițiile și modul de desfășurare a procesului educativ într-un liceu din capitală.

Modul de prezență la lecții

Acest liceu ca și multe altele a decis că cel mai bine va fi împărțirea claselor în două subgrupe a câte 15 elevi aproximativ, care să alterneze în frecventarea lecțiilor. Cu alte cuvinte, o subgrupă va veni la lecții de dimineață, iar cealaltă după masă, schimbându-se cu locul în următoarea săptămână. În acest mod are loc prezența de 100% al elevilor la lecții fără riscul de a nu respecta distanța socială, așa cum clasele spațioase ale acestui liceu sunt capabile de a o respecta.

Acest model mai are încă un avantaj. În caz că vreun copil se infectează, atunci doar subgrupa sa va pleca în carantină, fără a întrerupe procesul educativ al întregii clase. Astfel, acei plasați în carantină pot asista online la predarea lecțiilor celor care continuă să frecventeze orele.

Orarul lecțiilor și regulile de intrare/ieșire

Accesul pe teritoriul liceului dat au doar elevii, profesorii și angajații. De asemenea, pentru a asigura reducerea fluxului de copii, liceul a pus la dispoziție 11 intrări, fiecare clasă știind intrarea sa. 

Schimbul I pot intra în școală în perioada 7:30-7:55, timp în care pentru fiecare copil se va efectua termometria și dezinfectarea mâinilor, după care la 8:00 se încep orele. Același lucru este valabil și pentru schimbul II, care are acces în școală în perioada 12:45-13:10 și pentru care orele încep la 13:15. Dacă un copil are febră ridicată, acesta este trimis la sora medicală, care ia decizia corespunzătoare. Durata lecțiilor este de 30 de minute cu pauze de 10 și 15 minute.

Care vor fi regulile la şcoală, după 14 septembrie, în contextul COVID-19.  Document guvernamental | Economica.net
Regulile impuse în interiorul școlii

Toate lecțiile se desfășoară în aceeași sală de clasă, unde elevii stau câte unul în bancă și se respectă distanța de 1,5m între ei. Astfel, profesorii sunt cei care schimbă cabinetele, aceștia purtând mereu măști.

Până recent, elevii erau obligați să poarte măști doar când ies în coridor, însă acum cîteva zile a fost adoptată o nouă regulă, în care purtarea măștii este neapărată și în timpul orelor. Totodată, fiecare clasă este asigurată cu soluții dezinfectante, deșii elevii preferă să-și aducă și ei propriile soluții pentru a-și dezinfecta mâinile cât mai des.

Cu certitudine, aceste reguli sunt cele care permit continuarea procesului educativ și deși pe alocuri elevii trebuie reamintiți de respectarea acestora, aceștia au privilegiul de a învăța în școală, mulțumită profesorilor. Cu acest prilej, profesorii merită toată aprecierea pentru muncă colosală de a preda copiilor în două schimburi și în mască, dar și pentru asigurarea protecției necesare.

Youth.md te îndeamnă să porți mască și să respecți toate cerințele necesare pentru a combate virusul și pentru a ne întoarce cât mai curând la cursul obișnuit al lucrurilor. 

Pentru a fi mereu informat, urmărește Youth.md! 

Reporter: Rufanda Ana-Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Festivalul CinePOLSKA - ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze
Next World Wild Quest: o nouă ediție pentru tineri organizată de Clubul Voluntarilor
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =