Patrisia Alexeenco: „Fotbalul este un sport care necesită logică și gândire”

taekwon-de, youth md, sport tineri, fotmabl tineri

FC Narta
Echipa FC Narta

Patrisia Alexeenco este elevă în ultimul an de liceu, are 18 ani, iar sportul s-a numărat dintotdeauna printre pasiunile sale. Afirmă că sport înseamnă viață, iar motivația de a se afirma în acest domeniu rezidă din dorința sa de a demonta stereotipuri și prejudecăți referitoare la rolul femeilor.

A făcut taekwon-do la nivel profesionist timp de mai bine de 8 ani, iar fotbalului i se dedică încă din copilărie. Acum, este o tânără arbitru de mare perspectivă, joacă în componența echipe FC Narta, iar convocarea pentru cantonamentele echipei naționale de fete cu vârsta de până la 19 ani constituie una dintre cele mai frumoase provocări acceptate.

Patrisia Alexeenco a împărtășit cu noi detalii din experiența sa de sportivă, iar Youth.md ți le aduce mai aproape în cele ce urmează.

Să dăm start discuției noastră printr-o întrebare clișeică, așa că te rog să ieși din tipare și să gândești în afara cutiei. Ce înseamnă sportul pentru tine?

Poate pare banal, dar nu îmi imaginez viața fără sport. Este activitatea căreia îi dedic zilnic timp și pasiune, pentru a primi un plus de motivație. Sportul mi-a oferit cele mai importante lecții, așa că îi datorez tot ceea ce sunt acum, deși mă consider încă a fi departe de modelul unui sportiv complex, perfect.

Practici sportul din copilărie sau această activitate reprezintă o decizie asumată pe parcurs?

Fiind activă și năzbâtioasă încă din copilarie, mi-am format dragostea față de sport. Iar pentru că eram prietenă mai mult cu băieții, am început să îndrăgesc sportul. Dacă nu mă găseai acasă, atunci eram pe terenul de fotbal. Însa fotbalul nu este unicul sport practicat de mine. La vârsta de 10 ani, am început să practic Taekwon-do. Chiar dacă mult timp am fost unica fată din grup, îmi plăcea la nebunie să îmi încerc puterile împotriva băieților ))). La scurt timp, datorită acestui hobby, am reușit să înregistrez și performanțe, printre care: Locul I la Campionatul European la Taekwon-do ITF, Ucraina 2017, Locul II la Campionatul Moldovei la Taekwon-do ITF, Chișinăuu 2016, Locul I la Cupa Altair a Republicii Moldova, Chișinău 2012 și multe altele.

Cu toate acestea, fotbalul este cel care m-a cucerit inexplicabil. Poate, pentru că am simțit că locul meu e pe teren.

Taekwondo

Este bine-cunoscut faptul că fotbalul îți dezvoltă logica, viteza de gândire și chiar creativitatea. Ce abilități a reușit să-ți formeze practicarea sportului la nivel profesionist?

La prima vedere, fotbalul este doar un joc, iar ţelul sportivului este să introducă mingea în poarta adversarului. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Fotbalul este un sport care necesită logică și gândire, capacitatea de a lua decizii corecte cât mai rapid, deoarece uneori ai doar o porţiune de secundă, pentru a-ți schimba tehnica de joc, iar de aceasta poate depinde chiar și soarta întregului meci. Pot spune cu certitudine că practicând fotbalul, mi-am îmbunătățit abilitatea de a-mi păstra gândirea limpede în situații critice, am deprins lucrul în grup și am îndrăgit spiritul de echipă.

În cadrul cărei echipe de fotbal te regăsești și care este poziția pe care o ocupi pe teren?

Mi-am început cariera și continui să joc alături de FC NARTA, iar poziția pe care o ocup este mijlocaș lateral de stânga. Este o echipă de fotbal la început de drum, așa că fiecare meci de fotbal reprezintă o nouă provocare pentru noi, o nouă șansă de a căpăta experiență. Am reușit deja să ne poziționăm printre echipele favorite în clasamentul general și să obținem Locul II în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Futsal Feminin.

Futsal Feminin

De curând, faci parte și din lotul național pentru fotbal, format din fete sub 19 ani. Este o performanță deosebită, pentru care te felicităm! Cum ți-a reușit să ajungi să reprezinți fotbalul moldovenesc feminin la acest nivel?

Consider că a fi convocată la echipa națională este visul fiecărei jucătoare, iar eu nu sunt o excepție. Sigur că reprezentarea ţării la nivel internațional presupune cu mult mai multă responsabilitate și dedicație. Mi-aș dori să fac parte din echipa feminină națională de bază, așa că muncesc înzecit la fiecare antrenament, ca să-mi ating scopul.

Fiind și un sport de echipă, care este, după părerea ta, rețeta succesului unei echipe de fotbal?

Nu știu dacă pot să mă exprim asupra unei întregi rețete a succesului, dar sunt sigură că unul dintre elementele-cheie este înţelegerea. Fiind 11 fete pe teren, trebuie să ne simțim una pe alta din priviri, să comunicăm fără cuvinte. Fiecare mișcare contează și influențează soarta meciului.

Fotbalul este unul dintre cele mai apreciate sporturi la nivel mondial, adunând suporteri din întreaga lume atât pe teren, cât și în fața televizorului. Care este echipa de fotbal pentru care sportiva Patrisia Alexeenco visează să joace?

Aș vrea să evoluez la FC Barcelona, una dintre cele mai bune echipe de fotbal feminin din lume. La moment, o admir pe Lieke Martens, jucătoarea echipei FC Barcelona, care în 2017 a câștigat titlul pentru Cea mai bună jucătoare din lume. În același an, a devenit campioană europeană, alături de selecționata Olandei, pentru care a marcat şi 3 goluri. Fiind fană a fotbalului spaniol, atât masculin, cât şi feminin, aspirațiile mele se referă anume la această echipă. Sunt și multe alte formații unde fotbalul este la un nivel înalt, exemple fiind Wolsburg sau Lyon. Dar pentru a-mi vedea visul devenit realitate sunt dispusă să mă antrenez asiduu pe teren.

Pe lângă aptitudinile fizice excelente pe care le dezvolți continuu, ai făcut și  Școala de Arbitri a Federației Moldovenești de Fotbal. Ce impact are această experiență asupra carierei tale sportive?

Arbitrajul m-a ajutat sa privesc fotbalul dintr-o altă perspectivă, cea a regulilor şi restricţiilor. Aflându-mă pe teren, nu eram atentă la toate detaliile ce ţin de joc, ca de exemplu offside-ul. Gândul îmi era doar la joc şi la golurile ce trebuiau marcate. Perspectiva unui arbitru este diferită. El este cel care conduce partida şi care urmăreşte fiecare moment al jocului. Ca arbitru, atenția ta trebuie sa fie doar la jucători și la minge, din punct de vedere al regulilor. O clipă de neatenţie poate fi crucială.

Jucătoare pe teren sau arbitru? În ce ipostază te simți mai bine?

Chiar dacă arbitrajul mi-a oferit șansa de a descoperi o nouă lume a fotbalului, satisfacția de a marca un gol sau de a da pasa decisivă nu poate fi înlocuită cu nimic. Pe teren mă simt cel mai bine.

Ai avut deja ocazia să arbitrezi vreun meci de fotbal? Cum a fost primul meci în cadrul căruia te-ai manifestat în calitate de arbitru?

Da, am arbitrat cu succes deja mai mult de 50 de meciuri, iar primul meci mi-l amintesc foarte bine, deoarece aveam mari emoții față de ceea ce urma să fac. Trebuia să îmi asum o mare responsabilitate și să nu las emoțiile sa îmi joace festa. Din fericire, partida a decurs fără incidente, iar încrederea echipelor aflate pe teren m-a motivat să îmi duc misiunea la bun sfârșit.

Arbitraj

Totuși, fotbalul este considerat un sport masculin. Cum faci față acestor prejudecăți?

Des mi se spunea că fotbalul nu este un sport feminin, că ar trebui să mă las de el și că îmi poate crea incomodități în viitor. Eu însa niciodată nu m-am lăsat influențată de aceste concepții aberante, mai ales că este vorba de ceea ce îmi place cu adevărat. Atât timp cât îmi face plăcere să fac fotbal, voi continua să practic acest sport, indiferent dacă e apreciat drept masculin sau feminin.

Patrisia, îți sunt recunoscătoare pentru inspirația de a face doar ceea ce-ți place, fără a ține cont de stereotipuri și părerea celor din jur.

Vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită. Iar pe cititorii Youth.md îi îndemn să nu se lase influențați de critică, cu excepția celei constructive. Doar cu perseverență și muncă asiduă vă puteți realiza visurile, căci noi suntem creatorii propriului nostru viitor!

Acest articol este dedicat Campaniei Football People Action Weeks, organizată de rețeaua „Fare” în parteneriat cu organizația locală Centrul de Informare și Resurse „PRO BONO”, desfășurate în întreaga lume în perioada 11 – 25 octombrie, și menită să distrugă toate barierele discriminării şi să unească oamenii prin intermediul sportului.

Reamintim că pe 20 octombrie, Youth.md va celebra sportul în cadrul evenimentului „Ce? Unde? Când? Sportiv”. Mai multe detalii despre eveniment, găsești aici.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Tinerii pasionați de chimie își măsoară puterile la iChemist, ediția a V-a
Next Cariera Mea te invită să descoperi profesia de ambasador
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + twenty =