Participă la o masă rotundă privind dreptul la opinie a elevilor


masă rotundă dreptul la opinie a elevilor

La 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului, vino să reflectăm critic despre cum este respectat dreptul la opinie al copiilor în școală și să găsim idei de soluții în acest sens! Platforma Copiilor, în cooperare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), va desfășura masa rotundă „Dreptul la opinie. Așa cum este învățat și practicat la școală”.

Participanții vor avea ocazia să reflecteze critic despre cum instituțiile școlare oferă oportunități de a învăța și practica dreptul la opinie prin prisma procedurii de creare și a modalităților de funcționare a Consiliului Elevilor și să identifice soluții pentru depășirea obstacolelor ce țin de respectarea și asigurarea drepturilor la participare ale elevilor în școală.

În cadrul evenimentului, grupul de adolescenți de la Platforma Copiilor va prezenta rezultatele unui raport privind participarea elevilor la luarea deciziilor în școală prin intermediul Consiliului Elevilor (CE).

Procesul de cercetare a durat timp de un an, perioadă în care adolescenții au:
• realizat chestionare online și au discutat cu semenii lor, atât cu elevii ce fac parte din consilii, cât și cu cei care nu sunt consilieri, în cadrul unor focus-grupuri regionale;
• au analizat rezultatele cercetării și au formulat constatări și recomandări;
• au elaborat un instrument de lucru pentru a explica adulților care lucrează cu CE și semenilor una dintre funcțiile consiliului – cea de consultare și reprezentare a opiniei elevilor.

Pe tot parcursul cercetării, adolescenții au beneficiat de suportul CIDDC, organizație neguvernamentală ce își desfășoară activitatea de 20 de ani în Republica Moldova și a cărei misiune este o societate în care fiecare copil să se simtă o ființă umană respectată, cu drepturi depline.

Masa rotundă se va desfășura pe 29 noiembrie, ora 9.00, la Digital Park. Mai multe detalii despre acesta, afli pe pagina oficială a acestuia.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”, implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous CJI oferă o bursă de performanță pentru studenții de la jurnalism
Next Job pentru tineri: expert în domeniul discursului de ură
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 8 =