Parlamentul Tinerilor, ediția a III-a: Dorești să devii deputat? Înscrie-te!

parlamentul tinerilor, oportunitate pentru tineri invento

În scopul promovării educației politice în rândul tinerilor, Asociația INVENTO, în colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, prin intermediul Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, lansează apel deschis pentru înscrieri în proiectul Parlamentul Tinerilor – ediția a III-a, o simulare a procesului legislativ în Republica Moldova, desfășurat pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum și în plen.

Prin acest proiect, organizatorii îşi propun creșterea nivelului de înțelegere a proceselor și tehnicilor legislative în spiritul valorilor democratice, importanța și rolul instituției Parlamentului, separarea puterilor în stat și înțelegerea organizării politice în stat și împuternicirea tinerilor să desfășoare activități de cetățenie activă în comunitățile de origine.

Proiectul este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 28 de ani, din toată țara, inclusiv din regiunile Găgăuzia și Transnistria, și se va desfășura în format redus (51 de participanți).

Participanții selectați vor beneficia, mai întâi, de un program de instruire politică cu experți locali și internaționali, în perioada 12-13 octombrie și 26 octombrie. Ulterior, exercițiul de simulare a procesului legislativ se va desfășura în perioada 3-4 noiembrie.

De ce să participi la acest eveniment?  

Pentru că:

  • vei beneficia de două weekenduri de instruiri, în care vei afla mai multe despre doctrinele politice, tehnica legislativă, discursul politic, activitatea parlamentară, etc.;
  • vei deveni deputat pentru două zile și îți vei desfășura activitatea similară unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova;
  • vei propune un proiect legislativ propriu, care va fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului Tinerilor;
  • vei cunoaște deputați din actuala legislatură a Parlamentului;
  • vei exersa lucrul în echipă și îți vei dezvolta abilitățile de negociere;
  • vei putea deveni pentru o zi Președintele sau Vicepreședintele Parlamentului Tinerilor;
  • vei cunoaște alți tineri ca tine și vei lega prietenii;
  • și nu în ultimul rând,  îți vei alege profesia, inspirându-te din exercițiul acestui proiect.

Pentru înscriere la proiect, fiecare candidat va elabora o notă conceptuală (vezi model din anexă) cu privire la o problemă din următoarele domenii:

  • 1. Educație (organizarea sistemului educațional, calitatea educației,  programele de tineret naționale, etc.);
  • 2. Protecție socială (servicii pentru sănătate, incluziunea persoanelor cu oportunități reduse pe piața muncii, protecția persoanelor cu dizabilități, familie, etc.);
  • 3. Dezvoltare economică (dezvoltarea unor industrii specifice, stimulente pentru investiții, lansarea unei afaceri, stagii pentru tineri);
  • 4. Protecția mediului (managementul deșeurilor, reducerea consumului, responsabilizarea mediului de afaceri,etc.)

Nota informativă este un document de analiză și va demonstra spiritul critic și capacitatea de înțelegere a mediului local într-un mod constructiv de către participant/ă.

Aplicarea poate fi făcută în format electronic, prin una din următoarele modalități (la alegere):

1.    completarea online a dosarului de înscriere;

2.    expedierea dosarului cu Formularul de aplicare, CV-ul personal, Nota Conceptuală la adresa de e-mail: ao.invento@gmail.com,cu indicarea următorului titlu în email: „Parlamentul Tinerilor 2019”;

până în data de 30 septembrie, ora 23:59.

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului şi a notei conceptuale propuse.

Vă invităm să consultați următoarele materiale pentru informații suplimentare:

Atenție!

Aplicanții interesați se pot înscrie în proiect doar în cazul disponibilității pe tot parcursul proiectului, și anume: 12-13 octombrie, 26 octombrie și 3-4 noiembrie.

Organizatorii vor asigura participanţilor masa, iar pentru persoanele din afara Chișinăului – cazarea şi transportul.

Pentru mai multe detalii, nu ezitați să contactați la ao.invento@gmail.com.  

Proiectul “Parlamentul Tinerilor, ediția a III-a” este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Fundației Hanns Seidel în Republica Moldova, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de către Asociația Pro Democrația.

Acest articol a fost adăugat în cadrul campaniei #casăștii, ce se desfășoară în contextul proiectului „Sporirea accesului tinerilor la programele naționale și internaționale de dezvoltare personală”, implementat în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Înscrie-te și participă la Rights@Work4Youth Hackathon Chișinău 2019
Next Află 8 lucruri pe care nu le-ai știut despre ODIMM
Youth.md
About the author

Youth.md

1 Comment

  1. Avatar
    17 septembrie 2020
    Răspunde

    Există o corelaţie pozitivă între calitatea sistemelor educaţionale şi nivelul dezvoltării economice a ţărilor. Ţările dezvoltate au sisteme educaţionale mai performante şi invers. A devenit practic axiomă, că în măsura, în care sistemul de educaţie este mai avansat, economia se dezvoltă mai bine, scade şomajul şi creşte speranţa de viaţă. Suplimentar, o educaţie bună influenţează pozitiv calitatea guvernării şi sfera socială. Or, la aceste două capitole Republica Moldova înregistrează mari restanţe.

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =