O carte a fost îndeajuns. Descoperă scriitorii care au devenit celebri datorită unei cărţi


cărţi

Mai mult de 2 milioane de cărţi sunt publicate anual în toată lumea. Fiecare își caută grăbită cititorul și totuși doar câtorva le este sortit să se transforme în adevărate bijuterii ale literaturii, aducând renume meșterilor săi. Așadar, cine au fost acei scriitori capabili de a-și așterne toată profunzimea pe paginile unei singure cărţi?  

Oscar Wilde cu „Portretul lui Dorian Gray”

Printre piesele de teatru și poezii, „Portretul lui Dorian Gray” este unicul roman scris și publicat al dramaturgului. Imediat după apariția acestuia în iulie 1890, romanul a stârnit o zarvă imensă, în special în rândul criticilor literari, din cauza imoralităților prezentate în această operă. Din acest motiv, ulterior, romanul a avut careva modificări și mai multe variante. Totuși, acest nor de îndoială nu a stopat nicidecum valul imens de faimă căpătat de scriitor care continuă până în prezent.

C:\Users\Natalia\Downloads\Oscar_Wilde_3g07095u-adjust.jpg
C:\Users\Natalia\Downloads\6c4b8d8133edfdb4a0b4416b37016de0.jpg

J.D. Salinger cu „De veghe în lanul de secară”

Tinerii de peste tot s-au identificat la un nivel sau altul cu îndrăgitul personaj Holden Caulfield, din „De veghe în lanul de secară”, fiind atrași de spiritul rebel al acestuia. Prin urmare, nu e de mirare că și astăzi în jur de un milion de cărţi sunt vândute anual, în întreaga lume, romanul devenind o lectură esențială pentru adolescenți.

În ciuda altor povestioare și nuvele scrise de Salinger, succesul răsunător i-a venit numai odată cu apariția romanului în 1951. Surprinzător, scriitorul nu a îmbrățișat viața unei celebrități, interzicând adaptările cinematografice ale romanului și trăind departe de ochiul publicului.

C:\Users\Natalia\Downloads\J._D._Salinger_(Catcher_in_the_Rye_portrait).jpg
C:\Users\Natalia\Downloads\the-catcher-in-the-rye-jd-salinger-first-edition.jpg

Emily Brontë cu „La răscruce de vânturi”

Surorile familiei Brontë au împărțit talentul de a scrie poezii și romane valoroase literaturii. Inițial, toate și-au publicat operele sub pseudonime masculine, de altfel, ca multe alte scriitoare la vremea aceea. În comparație cu sora sa Charlotte, pe lângă proza scrisă, poeta Emily, a reușit să elaboreze pe parcursul vieții sale doar un roman așa cum a murit la vârsta tânără de 30 de ani. 

C:\Users\Natalia\Downloads\b47664ed025ae9a13ff6f9ba4982836d.jpg

Romanul său „La răscruce de vânturi” a fost publicat în 1847 și a rămas aproape neobservat în timpul vieții autoarei, primind însă recenzii mixte din partea criticilor literari cărora li s-a părut pe alocuri incredibil sau chiar scandalos. Într-o ediție ulterioară, Charlotte, a scris o prefață pentru roman, apărând opera surorii sale. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, cartea a primit recunoaștere universală, ocupând un loc puternic în literatura engleză. Romanul a fost ecranizat de mai multe ori în secolul al XX-lea, fiind cu certitudine capodopera care a întipărit numele Emily Brontë în istorie.

C:\Users\Natalia\Downloads\fe4b3b830099a506c54ddd5bb736bae1.jpg

Boris Pasternak cu „Doctor Jivago”

Boris Pasternak ca și ceilalți scriitori menționați a scris multe colecții de proză și poezie, însă „Doctor Jivago” a fost singurul său roman și nu e de mirare, considerând greutățile prin care a trecut pentru ca să publice cartea. Așadar, romanul era cât pe ce să nu apară deloc, așa cum manuscrisul a trebuit să fie scos din Rusia din cauza condițiilor istorice din acea perioadă, și publicat în străinătate.

Acest chin a fost răsplătit din plin, Pasternak primind Premiul Nobel pentru literatură în 1958, datorită acestui roman. Din păcate, guvernul rus a dezaprobat perspectiva lui Pasternak și a fost forțat să refuze premiul sub amenințarea pedepsei. Totuși, romanul său rămâne incontestabil o operă care l-a conturat pe Boris Pasternak ca un titan al literaturii din secolul al XX-lea.

C:\Users\Natalia\Downloads\fc7350862983731099bac5f8e80d8800.jpg
C:\Users\Natalia\Downloads\pasternak-13124-portrait-medium.jpg

Dacă dorești să citești mai multe articole interesante, accesează site-ul oficial Youth.md și paginile noastre de FacebookInstagram și canalul de Telegram, pentru a fi la curent cu toate informațiile noi!

Reporter: Rufanda Ana-Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Află cum îşi menţine activitatea pe timp de pandemie un liceu din capitală
Next Greta Thunberg - tânăra luptă să salveze lumea de schimbările climatice
Mădălina Braghiş
About the author

Mădălina Braghiş

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =