Informaţie culturală. Obiceiuri de Anul Nou în Asia!


Informaţie culturală

Este o adevărată bucurie să petreci noaptea de Anul Nou într-o țară exotică, la mii de kilometri distanță de casă, dacă știți informaţie culturală şi la ce să vă așteptați. Altfel, experiența poate fi o dezamăgire, pentru că majoritatea țărilor asiatice sărbătoresc Anul Nou la o dată diferită de țările occidentale. De vină este calendarul diferit, în rest, superstițiile din țările asiatice se aseamănă neașteptat de mult cu ale noastre.

CHINA

Finalul de an și începutul anului următor reprezintă în orice țară sau cultură o ocazie mare de a sărbători. În China, festivitățile sunt fastuoase, de aceea pregătirile încep cu mult timp înainte. Celebrările legate de Noul An durează până în 15 ianuarie, când începe Festivalul Lampioanelor, o veche sărbătoarea chinezească, prima din an și care încheie seria de ceremonii dedicate Noului An Chinezesc. Ritualul pregătirilor începe cu o masă tradițională în cea de-a opta zi a lunii vechiului calendar chinezesc , înainte de Anul Nou, când în orice casă se mănâncă o budincă din orez cu nuci și  fructe uscate. De atunci și până la Anul Nou, chinezii își fac curățenie generală în locuințe, pentru a se debarasa astfel de orice urmă de ghinion pe care l-ar putea lasa vechiul an.

VIETNAM

Anul Nou vietnamez așteptat pe 19 februarie, are o denumire extrem de interesantă: Sărbătoarea primei dimineți din prima zi. Aceasta este o celebrare a sosirii primăverii, conform calendarului lunisolar folosit de chinezi. De asemenea, la fel ca aceștia, vietnamezii își fac curățenie în case, pregătesc specialități culinare de sărbători și își decorează locuințele cu flori, crizanteme și orhidee.

În ziua de Anul Nou, copiii primesc bani în cutiuțe special confecționate de culoare roșie, iar lumea merge în vizită la alți membri ai familiei și prieteni. Dar vizitele acestea nu se întamplă oricum. Vietnamezii au grijă să se gândească bine înainte să meargă. Au loc ceremonii publice și dansuri ale dragonilor pe străzi, la care se alătură oameni care dansează și fac cât mai mult zgomot, pentru a alunga spiritele rele. După aceea, când parada se  termină, familiile, prietenii se adună pentru a lua împreună delicioasa masă de Anul Nou.

THAILANDA

Anul Nou în Thailanda este cunoscut sub numele de Song Kran și este sărbătorit din 13 până în 15 aprilie. Oricine a fost în Thailanda în această perioadă știe că poate să fie udat din cap până-n picioare, un obicei simbolic menit să spele ghinionul în anul care va veni. Străzile sunt pline de oameni care aruncă apă, iar turiștii sunt poftiți să se alăture, pentru că oricum nu prea sunt șanse să scape de o baie!

Cu ocazia sărbătorii Song Kran, thailandezii participă la ritualuri solemne cu semnificație religioasă, vizitează templele unde se roagă pentru bunăstare și pace. Evident că acordă o mare importanță curățirii imaginii lui Buddha din casa lor, pentru a avea noroc în anul care vine.

JAPONIA

Înainte de anul 1873, Japonia sărbătorea Anul Nou în același timp cu Anul Nou Chinezesc, dar odată cu trecerea la calendarul gregorian, în 1873, Japonia a început să celebreze acest eveniment la 1 ianuarie, așa cum este obiceiul în țările din Occident. Japonezii trimit felicitări prin poștă prietenilor și familiilor, având grijă că acestea să ajungă pe data de 1 ianuarie. Pregătesc multe bunătăți, cum ar fi semințe negre de soia îndulcite, prajituri din pește, alge marine fierte și piure îndulcit de cartofi cu prăjituri de orez. Când ceasul bate ora 12, clopotele templelor sună în toată Japonia, în mod tradițional fiind 108 bătăi de clopot, care simbolizează cele 108 de păcate umane conform budismului, și totodată eliberarea oamenilor de cele 108 dorințe sau pofte lumești.

Dacă ţi-a fost de folos această informaţie culturală, nu uita să scrii un mesaj pe pagina de facebook Youth.md!

Reporter: Proțap Erica

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Turul Virtual la mănăstirea Țâpova. Redescoperă turismul din RM
Next Concurs de micro granturi pentru ONG-urile din Găgăuzia și Taraclia
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 11 =