Industria TIC din Moldova înregistrează progrese remarcabile


Industria TIC din Moldova

În ultimii ani industria TIC din Moldova a înregistrat progrese remarcabile. Tehnologiile inteligente au intrat tot mai mult în mediul de business și în viața de zi cu zi, iar companiile private s-au aflat în plină ascensiune.

Rezultatele au depășit prognozele Strategiei de dezvoltare a industriei tehnologiei informației și a ecosistemului pentru inovare digitală pe anii 2018-2023. Într-un singur an cifra de afaceri a sectorului a crescut până la 380 mil. $, ceea ce reprezintă 70% din estimările pentru 5 ani. Evoluții considerabile au fost înregistrate și la capitolul atragerii capitalului uman, numărul total de profesioniști IT majorându-se cu cca 38%. Acest număr este cu 13% mai mare decât prognozele totale pentru următorii 5 ani. 

Trendul ascendent este confirmat și de indicatorii/statisticile Biroului Național de Statistică (BNS), care arată că în perioada 2015-2019 industria IT și-a triplat veniturile din vânzări, iar împreună cu sectorul telecomunicațiilor i-au revenit 7,1% din PIB. Succesul sectorului poate fi cuantificat și în numărul locurilor de muncă create – peste 29.000 de persoane activează în domeniul cu cele mai mari salarii de pe piață. 

Cifre reprezentative pentru sectorul TIC, 2019:

  • Venituri din vânzări anuale – 6,8 miliarde MDL
  • Contribuție la PIB-ul național – 7,1%
  • Volumul de exporturi TIC – peste 5 miliarde MDL
  • Volumul de investiții în servicii de informatizare – 2,6 miliarde MDL
  • Angajați în sectorul TIC – 29.600 persoane
  • Companii TIC pe piață – 2300.

Produsele și serviciile IT, exportate în peste 30 de țări 

Datele BNS arată că în perioada de referință industria IT a înregistrat venituri de cca 6,8 miliarde de lei, iar volumul exporturilor de produse și servicii a depășit cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și servicii IT în peste 30 de țări ale lumii. Țara noastră este considerată o destinație atractivă din punct de vedere tehnologic, atât pentru companiile mici, cât și pentru cele cu potențial investițional major.

Astfel, în anul 2019 numărul companiilor TIC în Moldova s-a majorat cu cca 35%. De asemenea, piața IT autohtonă oferă condiții favorabile pentru atragerea investitorilor străini și face pași importanți pentru a se alătura statelor din prima ligă a atractivității pe plan regional. Printre avantajele competitive ale țării noastre se numără eliminarea unor bariere administrative pentru profesioniștii străini calificați în IT, facilități fiscale pentru angajații din sector, impozitul unic de 7% din volumul vânzărilor, dar și crearea și lansarea infrastructurii fizice a parcurilor IT.

Rezultatele în cifre:

Peste 600 de companii din 136 de țări își desfășoară activitatea în IT Park, iar 45% din ele au fost înregistrate pe parcursul anului trecut. Companiile private au angajat peste 10 mii de persoane, având o medie de salarizare de cca 29 mii de lei lunar, în condițiile regimului fiscal al IT Park. Cifra totală de afaceri a companiilor rezidente, potrivit statisticilor IT Park, este de 3,7 miliarde MDL. Capitala țării rămâne a fi destinația favorită a companiilor din domeniu. 

În acest an,  Chișinăul a fost desemnat drept orașul anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului IT. Capitala a câștigat premiul „Emerging city of the year in SEE”, devansând orașe precum Tbilisi și Sofia, în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente din domeniu – „CEE Business Services Summit and Awards 2020”, desfășurat la Varșovia, Polonia.

Suport internațional pentru dezvoltarea sectorului TIC

Creșterea competitivității și dezvoltarea progresistă a sectorului în ultimii ani a avut loc și cu susținerea constantă a finanțatorilor externi. Datorită potențialului de dezvoltare al sectorului, partenerii de dezvoltare au acordat constant asistență tehnică și financiară, prin susținerea sectorului privat și a antreprenoriatului, crearea parcurilor IT și atragerea investitorilor.

Printre susținătorii de top ai dezvoltării domeniului IT în țara noastră este și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) – primul donator care a recunoscut potențialul industriei IT din Moldova și oferă asistență din anul 2005. De atunci, exporturile serviciilor și produselor IT ale Moldovei s-au majorat de 40 de ori. Și Suedia este în top 5 donatori externi pentru Republica Moldova, iar IT-ul este unul dintre domeniile pe care le susține.

Rezultatele programului TEKWILL:

Doar în ultimii ani, USAID și Suedia, au investit cca 8,9 mil. $, în cadrul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Tekwill și ATIC au mai atras investiții private și publice de peste 4 mil. $, pentru a contribui la dezvoltarea sectorului IT din Moldova. Astfel, peste 60 de mii de persoane au beneficiat de programele educaționale și de antreprenoriat ale Proiectului TEKWILL, iar 217.562 persoane au devenit beneficiari ai proiectelor desfășurate în parteneriat cu alte entități.

„Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”

Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Un nou proiect IRI: Mobilizarea comunității de ABSOLVENȚI din țară și din afară pentru a soluționa o problemă a tinerilor din comunitatea de baștină
Next Evenimente culturale: Recital de poezie cu Iulia Iaroslavschi la Cenaclul Republica
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 4 =