În lumea blockchain-ului: 5 startup-uri europene care susțin și extind utilizarea lui


Oferirea identității juridice pentru toată populația lumii până în anul 2030 este unul dintre obiectivele principale ale Națiunilor Unite. Pentru a avea o idee despre starea problemei actuale de identitate a lumii, aproximativ 75% dintre oamenii de pe planetă sunt în prezent fără cont bancar, din cauza incapacității lor de a-și dovedi identitatea printr-un pașaport valabil, certificat de naștere, factură de utilitate sau alte mijloace. Acestea au un rol important în finalizarea procedurile KYC. Astfel în acest moment ne vine în ajutor blockchain-ul care înregistrază toate datele personale, păstrându-le într-un loc sigur și protejat. 

Ce este un blockchain?

Un blockchain este o bază de date sau un registru în care sunt stocate datele utilizatorilor. Dar și toate operațiunile care au loc între utilizatori. Așa cum îi spune și numele, blockchain este alcătuit dintr-un șir de blocuri virtuale cu o identitate unică, denumită hash. În cadrul lanțului, fiecare bloc conține informație despre hash-ul blocului anterior, până la blocul originar al șirului (numit și genesis block). 

Blockchain-ul este însă și un registru deschis, ceea ce înseamnă că poate fi accesat de orice utilizator de pe glob cu un computer și o conexiune la internet. În momentul în care efectuezi o operațiune, computerul tău primește o copie a registrului. Asta înseamnă că lanțul de blocuri nu este controlat de o singură entitate centrală, ci de numeroși utilizatori din toată lumea, care înregistrează orice schimbare efectuată în sistem.

Astfel în acest articol, vom enumera 5 dintre cele mai promițătoare startup-uri europene care susțin și extind utilizarea blockchain-ului prin principalele servicii și produse.

SettleMint

SettleMint a fost fondată în 2016 în Leuven, Belgia, de către Matthew Van Niekerk și Roderik Van der Veer. Cu o finanțare de peste 5 milioane de euro; SettleMint democratizează blockchainul ca parte a mediului de afaceri din viitor. Compania oferă infrastructura pentru a simplifica proiectarea, construirea și integrarea aplicațiilor blockchain printr-o soluție fiabilă și scalabilă, cu cod scăzut de BPaS sau „Blockchain ca un serviciu”. Astfel companiile pot trece de la zero la aplicații blockchain cu o viteză mai rapidă.

elrond

elrond regândește complet infrastructura publică blockchain. Încorporată în Malta în 2017 și care își construiește acum operațiunile în afara României. Acest startup este în prezent cea de-a doua cea mai bună finanțare din România. Echipa promite să ofere oricui, oriunde, acces facil la economia digitală, aducând o îmbunătățire de 1000 de ori a vitezei, a scării și a costurilor de bloc. 

Limechain

Limechain este amplasată în Sofia, Bulgaria. Fondată în 2017, de către Nick Todorov, Vladislav Ivanov, George Spasov și Chris Veselinov. Startup-ul este specializat în construirea unei soluții blockchain pentru start-up-uri și companii corporative; cu un portofoliu de servicii, inclusiv dezvoltarea de blockchain și contracte inteligente, ICO. Una dintre soluțiile lor principale, LimePay este o platformă SaaS care permite utilizatorilor finali să execute în mod liber tranzacții pentru aplicații descentralizate (dApps) cu bani fiat, fără a fi necesară înregistrarea sau crearea unui portofel crypto. 

DappRadar

DappRadar, fondată în 2018, provine din Lituania, având parte de o finanțare de 2 milioane de euro în 2019. Dacă nu sunteți familiarizat cu Dapps (aplicații descentralizate), acestea sunt aplicațiile care rulează pe rețele de computer peer-to-peer; cu cod sursă deschisă și implementat prin blockchain. DappRadar urmărește aceste Dapps (de fapt, 2.900 dintre ele) pe mai multe blockchain-uri, pentru a filtra activitățile false și irelevante și pentru a oferi informații de piață acționabile.

Neufund

Fondată în 2016 la Berlin de Marcin Rudolf și Zoe Adamovicz, Neufund a strâns până acum 18 milioane de euro. În 2018, a devenit prima companie din lume care și-a digitalizat capitalurile proprii și a realizat o ETO – sau Ofertă Publică de Acțiuni. Capitalul propriu este transmis pe blockchain sub formă de jetoane FTH (Force). Inovația lui Neufund este o legătură aplicabilă din punct de vedere juridic între un jeton pe lanț și o acțiune din lumea reală; făcând oferta conformă sub jurisdicția locală – permițând, prin intermediul tehnologiei companiei, oricărei entități încorporate la nivel mondial să efectueze o ofertă publică pe blockchain.

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous MentorMe Lab - despre Actorie, cu Zina Esepciuc și Igor Babiac
Next Oportunitate pentru tineri: Devino membru al Consiliului Național al Elevilor
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =